kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Ocak 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

"AK Parti, tek kale maç oynamaktadır"

Yeni Haber
ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras, ''Cumhuriyetin yüzüncü yılına, Türkiye'nin her bir yanında sol bir iktidarla girmek istiyorsak doğrudan demokrasiyi işletmemiz gerekiyor'' dedi.

Uras, partisinin Kocaeli İl Teşkilatında yaptığı açıklamada, tek hedeflerinin doğrudan demokrasi olduğunu söyledi.

2009 yılında yapılacak yerel seçimler öncesi de doğrudan demokrasiyi işleterek Türkiye'nin her tarafında belediye başkan ve meclis üyesi adaylarını belirleyeceklerini ifade eden Uras, ''Bizim tek şiarımız doğrudan demokrasi'' dedi.

Sandıktan kim çıkarsa çıksın sonuca razı olacaklarını ifade eden Uras, şöyle devam etti:

''Bizim, 'odun olsun, kötü olsun ama ÖDP'li olsun' diye bir derdimiz yok. Sandığı koyacağız içinden kim çıkarsa biz de ona razı olacağız. Ön seçim yaparak, doğrudan demokrasiyi işleteceğiz. Yerel seçimlerde 'Edirne'den Ardahan'a sandık koyalım, ön seçim yapalım' diyoruz. 'Liderlerin iki dudağı arasında adaylar belirlenmesin' diyoruz. Bizim istediğimiz normal bir şey. Bu size tuhaf geliyor. Dünyanın her yerinde bu böyledir. Küba Büyükelçisi dün ziyaretime geldi. Pazar günü Küba'nın her yerinde ön seçim yapıldığını söyledi. Biz de ön seçim yapıyoruz, ancak sadece muhtarlarımızı belirliyoruz. İstiyoruz ki belediye başkanlarımızı, belediye meclis üyelerimizi de doğrudan demokrasiyle belirleyelim.''

AK PARTİ'YE KARŞI ALTERNATİF

Seçim yasasının buna müsait olduğunu, ancak siyasi partilerin genel başkanlarının iki dudağı arasında şekillendiği için bunun yapılamadığını savunan Uras, şunları kaydetti:

''Siyasi partiler, genel başkanlarının iki dudağı arasında şekillendiği için bunu yapamıyorlar. Zaman zaman bunu yapıyorlar, ancak sonuçlarını beğenmedikleri için uygulamıyorlar. Ama biz, AK Parti'ye karşı ciddi bir sol seçeneğinin müesseseleşme ile olacağını düşünüyoruz.

Bizim şahıslarla problemimiz yok. Prensip ve politikalar üzerinden tutum alıyoruz. O prensipler, o politikalar kendi öznelerini inşa ederler. Biz istiyoruz ki her bölge, her il, her ilçe, her belde kendi adayını belirlesin. Bunun için önümüzdeki süreçte sendikalarımız, meslek örgütleri ve Türkiye kamuoyu ile bunu paylaşacağız. Çünkü AK Parti'ye alternatif ancak demokrasi işletilerek gerçekleşebilir. Demokrasiyi işletemedikleri için AK Parti, bu ülkede tek kale maç oynamaktadır. Sosyal politikaları benimsemedikleri için AK Parti, bu ülkede alternatifsiz olmuştur. O yüzden eğer Cumhuriyetin yüzüncü yılına, Türkiye'nin her bir yanında sol bir iktidarla girmek istiyorsak doğrudan demokrasiyi işletmemiz gerekiyor. Güzel olan, doğru olan da budur. Demokratik, sosyal bir cumhuriyeti, ancak soldan yana inşa edebiliriz. Bunun için bu yerel seçimlerden başlayarak solu büyütmemiz gerekiyor.''