kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Ocak 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
MELİHA OKUR

Uranyumu bırak toryuma bak!

Türkiye, niye nükleer santral kurmak istiyor?
Yanıt...
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, elektrik üretiminde rekabetçi bir yapı kurmak için çırpınıyor. Türkiye, doğalgazda tamamen dışa bağımlı, bu durum sıkıntı yaratıyor. Nükleer santraller ise fosil yakıtların onda bir fiyatına elektrik üretiyor.
Olay bu!..
Pek çok ülke nükleer santralde teknoloji olarak 3 ve 3+ santralleri kullanıyor. 15 yıl sonra geçilecek dördüncü nesil için hazırlık yapıyor. İşte bu noktada ise Türkiye çok heyecanlı. Bu kez treni kaçırmak istemiyor. Gelecekte hem güvenli yakıt temin etmek istiyor, hem de nükleer güç santralleriyle ilgili bir sıkıntı yaşamak istemiyor.
O yüzden nükleer enerji politikasını, "Şeffaflık, uluslararası paylaşım ve destek" üzerine kurmuş. Milli politikası, "Doğal uranyum kullanılan ağır su reaktörleri" kurmak. Uluslararası teknolojiyi yakalamak için ise, "Zenginleştirilmiş uranyum ile hafif su reaktörü" kurmaya çalışıyor.
O yüzden şimdilik "Uranyum" diyor.
Ama asıl güç toryumda.
Diyeceksiniz ki; "Bu toryum ne işe yarar?" Uranyum ve plütonyumla birlikte kullanılarak dördüncü nesil santrallerin yakıt kaynağı olacak. Dördüncü nesil santrallerin beyni!
Türkiye, uranyum liginde ilk onda bile değil! Toryumda ise dünya ikincisi. Bu güç Türkiye'ye gelecekte güçlü olma şansı, en önemlisi bağımsız olma şansı veriyor.
Buyrun tartışmaya!..