kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Ocak 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Dava açınca süpürgeci oldular

Yeni Haber
Zonguldak'ta işçisine kızan belediye başkanı ilginç bir uygulama başlattı. Zonguldak Belediye Başkanı Secaattin Gonca, iddialara göre eski dönemden kalan alacakları için belediyeye dava açan 13 belediye işçisini kış mevsimi boyunca süpürgeci olarak görevlendirdi.

Zonguldak Belediyesi'ne alacakları için açtıkları davaları geri almayan 13 personel, kış sezonu süresince süpürgeci olarak görevlendirildi. Sendika, Bölge Çalışma Müdürlüğü'ne suç duyurusunda bulunurken, AK Parti Belediye Başkanı Secaattin Gonca, olayın sürgün değil görevlendirme olduğunu savundu.

Zonguldak Belediyesi'nde geçmişe yönelik maaş, ikramiye ve sözleşme farkı alacakları olan 13 işçi, alacakların tahsiline yönelik Zonguldak İş Mahkemesi'ne dava açtı. İşçiler, belediye yetkililerinin uyarılara rağmen davalarını geri almamaları üzerine çalıştıkları birimlerden alınarak Temizlik İşleri Müdürlüğü'nde görevlendirildi. AK Partili Zonguldak Belediye Başkanı Secaattin Gonca'nın imzasıyla dava açan işçilere yapılan tebligatta, kentteki yoğun kar yağışı ve kötü hava şartları nedeniyle artan temizlik hizmetleri eleman eksikliği nedeniyle kış sezonu boyunca süpürgeci olarak görevlendirilmelerinin uygun bulunduğu belirtildi.

SENDİKA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDU

Belediye-İş Sendikası Zonguldak Şube Başkanı Cavit Zülfikar, belediye işçilerinin geçmiş dönemlere ait 9 milyon YTL alacaklarının olduğunu, bunların tahsili için de 13 işçinin bireysel dava açtığını söyledi. Dava açanların bir kısmının emekli olduğu, bazılarının da davalarını geri aldığını anlatan Zülfikar, "Davalarını geri çekmeyen 13 arkadaşımız Temizlik İşleri Müdürlüğü'nde görevlendirildi. Bize, sorunun çözümüne yönelik mağdur olan personel müracaat etti. Görev yeri değişikliğiyle ilgili kararın geri alınması için ilgili yerlere başvurduk. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Bölge Çalışma Müdürlüğü'ne konuyu aktardık ve suç duyurusunda bulunduk. İşçiler, demokratik haklarını kullanarak dava açmışlardır. Ancak, demokratik haklarını kullanan insanlar üzerinde her dönem baskı mekanizması uygulanmıştır. İş yerini değiştirerek tasfiye etmek doğru değil. İş yeri değiştirilen arkadaşlarımız içerisinde ağır işte çalışamaz raporlu ile tozlu ve dumanlı yerlerde görev yapamayacağına dair raporu olanlar var. Müfettiş gönderilmesini bekliyoruz" dedi.

İşçilerden 45 yaşındaki Dursun Karaçalı, 25 yıldır belediye çalıştığını belirterek, "Ağır işlerde çalışamaz raporum olduğu halde 3. kez sürgün edildim. Yaklaşık 25 yıldır belediyede görev yapıyorum. Emeklilik için yaşımın dolmasını bekliyorum" dedi. Belediyede 22 yıldır çalıştığını belirten 54 yaşındaki Recep Karabal, içeride 28-30 bin YTL alacakları olduğunu belirterek, "İçerideki alacaklarımızı almak için mahkemeye verdik, sürgün yedik. Baskılar sonucu davayı geri çekenler ise eski işlerine döndüler" diye konuştu.

Zonguldak Belediye Başkanı Secaattin Gonca ise personellerinin sürgün edilmesinin söz konusu olmadığını belirterek, "Temizlik İşleri Müdürlüğü'nde açık söz konusuydu. Bundan dolayı buraya görevlendirme yaptık. Biz nerede elemana ihtiyaç varsa oraya takviye yaparız. İşçileri kendi özel işimizde kullanmıyoruz. Kar yağışı sonrası oluşan çamur ve kirliliğin temizlenmesinde çalışan arkadaşların şikayetlerini kabul etmiyorum. Herkes aldığı maaşı hak etmelidir" dedi.

Zonguldak Belediyesi, temizlik işlerini özelleştirmişti.

(CHA)