kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Ocak 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Merkez Bankası faiz oranlarını düşürdü

ANKA
Yeni Haber
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, bugünkü toplantısında para piyasasında uygulanan gecelik borçlanma faiz oranını 0.25 puan düşürerek yüzde 15.50'ye, borç verme faizini ise 0.50 puan indirerek yüzde 19.5'e düşürdü.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, 2008 yılının ilk toplantısında gecelik borçlanma faiz oranını 0.25 puan indirdi. Piyasaların beklentileri 0.50 puanlık indirimde yoğunlaşıyordu.

Böylece gecelik borçlanma faizinde Eylül ayından itibaren yapılan toplam indirim 2 puana ulaştı. Kurul, 18 Eylül'de 0.25 puan ve 16 Ekim, 14 Kasım ve 13 Aralık'ta da 0.50'şer puanlık indirimlere gitmişti. Gecelik borçlanma faizi bu indirimler sonunda yüzde 15.50'ye kadar geriledi.

Merkez Bankası bünyesindeki Para Politikası Kurulu'nun bugün yaptığı toplantıya Kurul Üyeleri Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, Erdem Başçı, Burhan Göklemez, M. İbrahim Turhan ve Mehmet Yörükoğlu katıldı.

Para Politikası Kurulu, Merkez Bankası bünyesindeki Bankalar arası Para Piyasası ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası RepoTers Repo Pazarı'nda uygulanmakta olan kısa vadeli faiz oranlarını yeniden belirledi. Buna göre Merkez Bankası borçlanma faiz oranı 0,25 puanlık indirimle yüzde 15,75'ten 15,50'ye, borç verme faiz oranı yüzde 20'den 19,50'ye indirildi.

Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalar arası Para Piyasası'nda saat 16.0017.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 11,75'ten 11,50'ye, borç verme faiz oranı yüzde 23'ten 22,50'ye, Açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla gecelik ve bir haftalık vadelerde tanınan borçlanma imkanı faiz oranı yüzde 19'dan 18,50'ye düşürüldü.

"ILIMLI BÜYÜME DEVAM EDİYOR, ENFLASYONDA DÜŞÜŞ SÜRER"

İndirim kararına ilişkin yapılan açıklamada, 2007 yılının son çeyreğine ait verilerin ekonomideki ılımlı büyümenin devam ettiğini gösterdiği, güçlü parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkileri ve küresel kredi piyasalarındaki sorunların yansımalarının iç talepteki canlanmayı sınırladığı belirtildi.

Ayrıca, dünya ekonomisinde beklenen yavaşlamanın dış talebin büyümeye katkısının azalabileceğine işaret ettiği anlatıldı.

Açıklamada, "Sonuç olarak, önümüzdeki dönemde toplam talep koşullarının enflasyondaki düşüş eğilimine destek vermeyi sürdüreceği tahmin edilmektedir. Bu çerçevede, gıda ve enerji fiyatlarından kaynaklanan risklere rağmen enflasyonun düşmeye devam etmesi beklenmektedir" denildi.

Kuraklık ve enerji fiyatlarındaki artışlar gibi arz yönlü şokların enflasyonu geçici olarak olumsuz etkilerken büyümeyi de geçici olarak yavaşlattığı görüşü savunuldu. Kurul, Merkez Bankası'nın öncelikli amacının fiyat istikrarı olduğunu vurgulayarak, son dönemdeki indirimlere rağmen kısa vadeli faizlerin mevcut düzeyinin enflasyondaki düşüşü desteklediğinin altını çizdi.

Bununla birlikte, Eylül ayından itibaren yapılan faiz indirimlerinin etkilerinin yakından izleneceği, gıda ve enerji fiyatlarındaki artışlar ile gelirler politikasındaki gelişmelerin iş gücü piyasasına ve genel fiyatlamadavranışlarına yansımalarının gözlenmeye devam edileceği bildirildi.

Bundan sonraki olası faiz indiriminin zamanlamasının küresel piyasalardaki gelişmelere, dış talebe, maliyepolitikası uygulamalarına ve orta vadeli enflasyon görünümünü etkileyen diğer unsurlara bağlı olarak belirleneceği yinelendi.

Enflasyon görünümüne ilişkin açıklanacak her türlü yeni veri ve haberin, Kurul'un geleceğe yönelik duruşunu değiştirmesine neden olabileceği vurgulandı.

Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti sekiz iş günü içinde yayımlanacak.