kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Ocak 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Son teknolojik oyuncaklar

09.01.2008
ABD'nin Las Vegas kentinde devam eden Tüketici Elektroniği Fuarında (CES-Consumer Electronic Show), yeni teknolojiler sırasıyla tanıtılmaya devam ediyor.

Binlerce yeni ürünün görücüye çıktığı fuarda, özellikle otomobillere uyarlanan teknolojiler dikkati çekiyor.

Bunlardan Delphi firmasının geliştirdiği yazılım, Apple firmasının şöhretli iPhone'unun çok çeşitli özelliklerinin yanı sıra otomobillerin kontrolünde kullanılmasıyla da şaşırtıyor.

iPhone kullanıcıları otomobillerine yerleştirecekleri Bluetooth bağlantısıyla bu yazılım sayesinde, araçlarına girmeden önce otomobillerini çalıştırabilecek, kapılarını kilitleyebilecek veya iç sıcaklığını ayarlayabilecekler. iPhone sahipleri Delphine'in özel geliştirdiği bu yazılımla lastik basınç kontrolü, pencereleri açıp kapama, sıvı seviyesi kontrol ve motoru stop ettirme olanağına sahip olacaklar.

Fuarda ayrıca, otomobillerde kullanılmak üzere geliştirilen, telefon konuşması yapma, uydu konumlandırma (GPS), müzik seçme veya elektronik posta okuma ve internet bağlantısı gibi sistemler de büyük ilgi çekiyor.Örneğin Autonet Mobile şirketinin geliştirdiği ve otomobilin bagajına yerleştirilen küçük bir kutu sayesinde, hücresel genişbant sinyalleri ve Wi-Fi teknolojisi kullanılarak, motorlu araçlarda internet kullanmak mümkün hale geliyor.

Teknoloji uzmanları, araç içi teknolojilerin pazar payının geçen yıl 11 milyar dolara ulaştığını hesaplarken, bu pazarın giderek büyümesi bekleniyor.

HİDROJEN YAKIT HÜCRELİ CADİLLAC


Fuarda ayrıca, dünyanın bir numaralı otomobil üreticisi General Motors da, hidrojen yakıt hücresiyle çalışan Caddilac Provoq marka aracı tanıttı.5 yolcu taşıyabilen ve tek hidrojen dolumuyla 50 km.ye yakın yol katedebilen çevre araç, 100 km hıza 8,5 saniye gibi sürede çıkmayı başararak, bu alanda bir ilk oluşturuyor.