kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Ocak 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Salonda bulunanlar, "Türkiye'nin geleceğine ve projelerinizin gerçekleşmesine" diyerek kadeh kaldırdı. Erdoğan içinde su bulunan kadehini şampanya kadehleriyle tokuşturdu.

'Türbanın çözümü için bir cümle yeter'

ANKARA
Türban konusu için yeni anayasayı beklemeye gerek olmadığını belirten Başbakan Erdoğan "Bunun çözümü çok kolay. Otururuz, beraberce mutabık kaldığımız bir cümleyle çözülür" dedi..
İLİŞKİLİ HABERLER
'Türbanın çözümü için bir cümle yeter'
Başbakan Tayyip Erdoğan, İspanya'dan döner dönmez, türban sorununun çözümü için "Tek cümle yeter" dedi ve yeni bir tartışma başlattı. Başbakan, yeni anayasayı beklemeye gerek olmadığını ifade ederek "Bunun çözümü çok kolay. Otururuz, beraber mutabık kaldığımız bir cümleyle çözülür" dedi. Erdoğan bu konuda gerekirse muhalefetten randevu talebinde bulunacaklarını belirterek "CHP olmasa da olanlarla yola devam ederiz" dedi. Başbakan Erdoğan, İspanya'da türbanla ilgili yaptığı açıklamalara gelen eleştirileri Ankara'ya dönüşünde Esenboğa Havalimanı'nda yanıtladı. Erdoğan, bir gazetecinin İspanya'ya giderken sorduğu "Türban siyasi simge mi?" şeklindeki sorunun hatırlatılması üzerine "Türkiye'de siyaset maalesef hâlâ belden aşağı vurma teknikleriyle devam ediyor. Ana muhalefetin yaklaşım tarzı bu. Benim konuşma metnimin içerisinde türban, başörtüsü konusu yoktu. Ama sorular kısmında Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı'na uluslararası medya, iş adamları grubundan bu tür bir soru geldi. Ben de cevabını verdim. Cevabım da konuya yönelik olarak, bunun özgürlükler noktasında ele alınmasını ve bu özgürlüğün engellenmemesi gerektiğini ifade ettim. Ondan sonra da 'velev ki simge dahi olsa dünyanın hiçbir yerinde hangi simgeye yasak konulmuştur' şeklinde bir cevabım oldu. Hiçbir simge yasak olamaz" diye konuştu.

'KİMSE ÇAMUR ATMASIN'
Başbakan Erdoğan türbanlıların sadece AKP içinde olmadığını diğer partilerde de olduğunu belirterek "CHP çatısı altında, MHP'sinde, ANAP'ında yok mu? Hepsinde var. Dolayısıyla kimse kalkıp da burada birbirine çamur atmaya kalkmasın. Her vatandaş, siyasi iradesini ortaya koydu. Başörtülüsü de koyuyor, başörtüsüzü de koyuyor" dedi. Türbanın yeni anayasada çözülüp çözülmeyeceğine ilişkin bir soruyu yanıtlarken tartışmaya yeni bir boyut da getiren Başbakan "Yeni anayasayı beklemeye de gerek yok bunun çözümü çok kolay. Otururuz, beraberce mutabık kaldığımız bir cümleyle çözülür" dedi.

'CHP YOKSA DİĞERLERİYLE DEVAM'
Erdoğan, konuyla ilgili toplumsal değil, kurumlar arasında bir sıkıntının olduğunu belirterek, gerekirse muhalefet partilerinden randevu talebinde bulunacaklarını ve sorunu çözmeye kararlı olduklarını dile getirdi. Bu konunun beraberce aşılabileceğini de kaydeden Başbakan, "Bu noktada varız. MHP, ben de varım diyor. CHP yoksa yok, biz olanlarla devam ederiz" dedi.

ANSİKLOPEDİLERDEN YANIT
Erdoğan, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın kendisine yönelttiği, "Başbakan Türbanın siyasi simge olduğunu itiraf etti" eleştirilerini yanıtlarken, "türban" ve "başörtüsü" tanımlarına açıklık getirirken aralarında Meydan Larousse'un da bulunduğu bir çok ansiklopediden alıntı yaparak türbanı tanımladı. Başbakan şöyle dedi: "Ana muhalefetin lideri Sayın Baykal, Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı'nın kafasının karışık olduğundan bahsediyor. Ben Sayın Baykal'a diyorum ki, 'Bilgi açısından çok ciddi bir bunalımın içindesiniz. Önce bu ansiklopediyi aç, türban nedir, başörtüsü nedir, bunu bir öğren." Eğer, buna fırsatı yoksa ben burada kendisine okuyayım, belki o da şu anda dinliyordur, bu fırsatı kaçırmamasında fayda vardır diye düşünüyorum. Meydan Larousse'a göre, türban, her çeşit yumuşak kumaştan, kenarsız kadın başlığı. Tülbent, Fransızca türban; başörtüsü, kadının saçlarını kapamak için başlarını örttükleri, işlemeli veya düz bez, eşarp... Bunları ben söylemiyorum, Meydan Larousse söylüyor." Başbakan Erdoğan, Baykal'ın kendisi için sarfettiği "kafası karışık" eleştirisine ise "Biz damdan düşerek bu alana gelmedik. Bizim kafamız gayet nettir. 'Karmaşıktır' diyenler kendi kafalarının durumunu düşünsünler" karşılığını verdi.