kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Ocak 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Yaşa göre cilt bakımı değişir!

16.01.2008
50'li yaşları aştığında bile cildinizin genç olmasını istiyorsanız, cildinize 20'li yaşların başından itibaren düzenli şekilde bakım yapmanız gerekiyor..
20'li Yaşlar
Sıkı diyetler tazeliği bozar

Bu yaşlarda cilt; pürüzsüz, esnek ve sıkı yapısıyla en iyi durumdadır. Ancak genç ciltlerin de sorunları vardır... 20'li yaşlarda, burun üzerinde siyah noktalar ve genelde alın bölgesinde sivilceler gözlenir. Bu yüzden cildi fazla yağdan arındırmak için günde en az iki defa yıkamak gerekir. Ancak cilt, tamamen yağsız da bırakılmamalıdır. Kullanılan kremler, cilt tipine uygun olmalı ve gözenekleri tıkamamalı. Ayrıca düzenli olarak cilde peeling uygulamakta fayda var. Cilt hasarını en aza indirmek için, yüksek koruma faktörlü güneş kremleri kullanılmalıdır. Bu dönemde stres, alkol ve sigaradan uzak durulması ve sıkı diyetlerin yapılmaması da cildin tazeliğini kaybetmesini önemli ölçüde önler.

30'lu Yaşlar
Nemlendirici sürmek şart

Göz çevresi, alın ve ağzın kenarlarında ilk kırışıklıklar, 30'lu yaşlarda ortaya çıkar. Bu yüzden bu dönemde cildi nemli tutmak büyük önem kazanır. Ayrıca cildin devamlı hareket halinde olduğu bölgelerde ilk belirgin izler oluşmaya başlar. Göz çevresinde de yoğunluğu olan kırışıklık kremleri kullanılmalıdır. Tüm bu etkilerden kurtulmak için cildi hem içeriden hem de dışarıdan beslemek gerekir. A, F ve E vitaminlerinin cilt üzerinde olumlu etkileri bulunuyor. Tabii ki bol bol su içmeyi de ihmal etmemek gerekiyor. Bu dönemde cildi nemlendirmek de oldukça önemli.

40'lı Yaşlar
Yüz jimnastiği çok önemli

Cildin kolajen üretimi 40'lı yaşlara gelindiğinde iyice azalır. Cildin alt katmanları geçen yıllara yenik düşmeye başlar. Cilt, mat ve solgun bir görünüm alır. Yağ hücrelerinin daha yavaş çalışması ise derin çizgilere ve gevşemelere neden olur. Sürekli nemlendirici kullanılmazsa deri kurur ve kırışır; su içerikli hafif nemlendiriciler kullanmak gerekir. Cilt kasları da eski gücünde değildir. Uzmanlar, her gün yapılacak beş dakikalık yüz jimnastiğinin de yüz kaslarına çok büyük faydası olduğuna dikkat çekiyor. 40'lı yaşlarda alınacak vitamin ve mineral takviyeleri de cildi olumlu yönde etkiler. Ayrıca, kolajen üretimini artırmaya yardımcı olacak bakım ürünleri kullanılmalıdır.

50'li Yaşlar
Soğuk havaya dikkat edin

Bu yaşlarda cilt fazla nemlenmek ister. Bunun için cilt bakımında daha yoğun nemlendiriciler kullanmak gerekir. Uzmanlar, 50'li yaşlarda menopoz dönemine ait hormonal değişiklikler yüzünden daha yoğun içerikli, biraz daha yağlı ürünlerin tercih edilmesini öneriyor. Ancak bu kremler aynı zamanda onarıcı, hücre yenilenmesini destekleyen ve kırışıklık giderici özellikler de taşımalı. Bu dönemde de güneş koruyucu kremler kullanmaya devam etmek cilt için çok önemli. Ayrıca soğuk hava, rüzgar ve kireçli sudan cildi korumak gerekiyor.
Haberin fotoğrafları