kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Ocak 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
OKUR TEMSİLCİSİ
Okur Temsilcisi

'Bile' de nesidir?

İRAN'IN doğalgazı kesmesiyle yaşanan sıkıntı, geçen hafta gazetede ayrıntılı haberlerle yansıtıldı. Bunlardan biri, 9 Ocak Çarşamba tarihli sayıda, Ekonomi sayfalarından birinde manşetten verilmişti.
Haberde gaz sıkıntısı nedeniyle Enerji Bakanlığı'nın aldığı başlıca önlemler anlatılıyordu. Haber spotunda, YapİşletDevret (YİD) santrallerini fuel-oil yakıtıyla üretime geçiren bakanlığın, Kuzey Irak'a elektrik satan Kartet'e 'Türkiye için üret' talimati verdiği kaydedilmişti.
Haber için şu başlık kullanılmıştı:
"K.Irak'ın elektriğine bile muhtaç kaldık"
Bazı okurlar işte bu başlığa tepki gösterdi.
Rıfkı Ünel'in eleştirisi: "Son zamanlarda manşetlerdeki anlayışınızı eminim ki benim gibi birçok okuyucunuz da anlamakta güçlük çekiyordur. Ya ben yanlış düşünüyorum ve de kafama taktığım için bu konuda sizi rahatsız ediyorum ya da bu manşetlerde bir amaç güdülüyor. Bir ülkenin kendi ürettiği elektriği siyasi ve ekonomik nedenlerle başka bir ülkeye satarken, kendi hayati ihtiyaçlarından doğan sebeple kendisi için kullanmaya karar vermesi nasıl oluyor da 'Kuzey Irak elektriğine muhtaç olma' diye açıklanıyor? Birisi benim gibi bir cahile anlatsın..."
Ercan Arıkan da başlığı "çok kötü" bulmuş.
"Haberi taşımıyor" diyor ve ekliyor:
"Bile kelimesini ise hiç anlayamadım. Bile ile kastedilenin nelerine muhtaç olduğumuz da meçhul, bilmek isterdim."
Haberin çıktığı gün, içtenlikle, "biz Kuzey Irak'tan elektrik alıyorsak bunu bu hükümet bizden niye saklamış" diye söylenen üç okurumuza uzun uzun burada bir yanlış anlaşılma olduğunu anlatmak zorunda kaldım.
Derli toplu hazırlanıp, sağlam grafiklerle sunulmasına rağmen, haber başlığının yanıltıcı olduğu, haber içeriğini aktarma görevinde başarısız kaldığı ortada.