kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Ocak 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Türban maddesi Erdoğan'ı bekliyor

ERGUN AKSOY ANKARA
Yeni anayasa taslağında türban yasağı ile Genelkurmay Başkanı'nın Yüce Divan'da yargılanmalarını öngören iki maddeye yer verilmedi. Son kararı Erdoğan verecek..
AK Parti yönetimi, anayasa taslağıyla ilgili çalışmayı tamamladı. Geçicilerle 140 maddeyi bulan yeni anayasa taslağı, ciddi bir redaksiyondan geçiriliyor. Bugüne kadar 50 maddesi uzmanlarca redakte edildi. Redaksiyonda anlaşılmayan kelimeler değiştirilirken, noktalama işaretleri de gözden geçirildi. AKP yönetimi, 25 Ocak'ta taslağın basımını tamamlayıp kamuoyuna açıklamayı tasarlıyor. Taslakta, kamuoyu tarafından merak edilen türban ve Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanlarının Yüce Divan'da yargılanmalarını öngören maddeler 'şimdilik' boş bırakıldı. Bu maddelere ilişkin son kararı Başbakan Tayyip Erdoğan verecek. Üst düzey bir AKP'li yönetici SABAH'ın sorusu üzerine şunları söyledi: "Taslak basıma gönderilmeden Başbakan Erdoğan ile son bir kez bir araya gelinir. Taslakta boş bırakılan bölümler ile ilgili seçenekler ele alınır. Başbakanımızın direktifleri doğrultusunda bu maddeler doldurulur ve kamuoyuna açıklanır."

TARTIŞMALI MADDELER
Taslağa, üniversitelerde kılık kıyafet nedeniyle eğitim öğretimin engellenemeyeceğine ilişkin ifade, Başbakan Erdoğan'ın onay vermesi halinde yerleştirilecek. Taslağa yerleştirilmesi düşünülen 45'inci madde, "Ceza hukuku veya genel ahlaka aykırı olmamak kaydı ile hiç kimse kılık ve kıyafetinden dolayı yükseköğrenim hakkından mahrum bırakılamaz" şeklinde öngörülüyor. Yine Başbakan Erdoğan'ın onayına sunulacak bir başka konu da askerlerle ilgili. Mevcut yasada, Genelkurmay Başkanı'nın hangi mahkemede yargılanacağına ilişkin hüküm bulunmuyor. Kuvvet komutanları Genelkurmay askeri mahkemelerinde yargılanıyor. Başbakan Erdoğan olur verirse, Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanlarının Yüce Divan'da yargılanabilmelerini öngören hüküm taslağa taşınacak.