kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Ocak 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Nakit ödeme tarih oluyor

Yeni Haber
MasterCard'ın 13 ülkede gerçekleştirdiği araştırma, katılımcıların yüzde 56'sının yakın gelecekte alış verişlerde nakit kullanımının ortadan kalkacağı görüşünde olduğunu ortaya koydu. Türk tüketicilerin yüzde 40'ının, 35 YTL'nin altındaki ödemelerini kredi kartı ile gerçekleştirdiği belirlendi.

"TÜKETİCİLER, BÜYÜK MİKTARDA NAKİT TAŞIMAK İSTEMİYOR"

MasterCard Worldwide tarafından MasterCard PayPass kullanım oranını ölçmek amacıyla Küresel Nakit Kullanımı araştırması yapıldı. 13 ülkede gerçekleştirilen araştırmanın sonuçlarına göre, katılımcıların yüzde 56'sı gelecek yıllarda nakit kullanımının ortadan kalkacağını düşünüyor. Yakın gelecekte yanlarında büyük miktarda nakit bulundurmaya gerek kalmayacağına inananların oranı yüzde 75. Tüketicilerin çoğunun, üzerlerinde büyük miktarda nakit taşımaktan rahatsızlık duydukları kaydedilen araştırmada, katılımcıların yüzde 21'inin ise, 25 doların altındaki ödemeler için 10 dakikadan fazla sıra beklemek istemediği belirlendi. Araştırmada, beklememek için, temassız ödeme yöntemlerinin daha sık kullanılmak istendiği dikkat çekerken, tüketiciler üzerlerinde bozuk para taşımaktan da hoşlanmadığı ortaya çıktı.

"BEŞ YIL ÖNCESİNE ORANLA ALIŞ VERİŞTE NAKİT KULLANIMI AZALDI"

Araştırması sonuçlarına göre, beş yıl öncesine oranla, tüketicilerin bugün nakit ödeme yapmayı daha az tercih ettikleri kaydedilerek, araştırmaya katılanların yüzde 66'sının, alış verişte, beş yıl öncesine oranla daha az nakit ödeme yapmayı tercih ettikleri belirtildi. Yüzde 49 oranındaki katılımcılar, temassız kart kullanabileceklerini, yüzde 47'si ise temassız kartlardan, teknolojinin en büyük faydalarından birisi olarak söz ettiği bildirildi.

"TÜRK TÜKETİCİ BÜFELERDE DE KREDİ KARTI KULLANMAKTAN YANA"

MasterCard Küresel Nakit Kullanımı Araştırması sonuçlarının, MasterCard Türkiye ofisi tarafından açıklanan MasterIndex sonuçlarıyla da uyum gösterdiği ifade edildi. Bu araştırmaya göre, Türk halkının da yüzde 40'ı, 35 YTL'nin altındaki harcamalarını kredi kartı ile gerçekleştiriyor. Türkiye'deki tüketiciler, gazete bayii, büfe gibi yerlerde de kabul edildiği takdirde kredi kartı kullanmayı tercih ediyor. Bunun nedenini ise, bozuk para taşımaktan kurtulmak ve hızlı işlem yapmak olarak gösteriyor.
MasterCard Worldwide Gelişmiş Ödeme Sistemleri Grup Yöneticisi Art Kranzley konuyla ilgili yaptığı açıklamada, MasterCard PayPass'ın 20 milyon cihaza ulaştığını bildirdi. Tüketiciler açısından daha hızlı, kolay ve güvenli alışveriş yapmalarının sağlandığını belirten Kranzley, dünya çapında ticaretin gelişmesine katkıda bulunulduğunu söyledi.

(ANKA)