kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Ocak 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

BOTAŞ, İran'dan umudu kesti, imdada LNG yetişti

OLCAY AYDİLEK
İran'ın üst düzeyde verilen sözlere karşın bugün vanaları açmayacağının kesinleşmesi üzerine uzun aramalardan sonra Cezayir'den 80 milyon metreküp doğalgaza eş LNG tankeri bulundu ..
Botaş, dondurucu soğuklarla boğuşan İran'ın, Cumhurbaşkanı düzeyinde verdiği söze karşın bugün vanaları açmayacağının kesinleşmesi üzerine spot piyasada LNG(sıvılaştırılmış doğalgaz) arayışlarını hızlandırdı. Şirket, uzun aramalardan sonra Cezayir'den 80 milyon metreküp doğalgaza eş LNG tankeri bulmayı başardı. Tanker, bu gece Türkiye'ye gelecek. Türkiye, her yılki gibi bu yıl da İran'ın vanaları kapatmasıyla, kışın en soğuk günlerinde doğalgaz ve enerji kriziyle karşı karşıya kaldı. BOTAŞ, Kurban Bayramı'ndan itibaren önce miktarı azaltan, sonra da akışı sıfırlayan İran'ın doğalgaz arzında yarattığı boşluğu doldurmak için spot LNG piyasasına yöneldi. Sürdürdüğü çabalar sonucu BOTAŞ, Cezayir'den 80 milyon metreküp doğalgaza eş LNG tankeri bulmayı başardı. Tanker, bir sürpriz yaşanmazsa bugün gece saat 22.00'de Türkiye'ye gelecek.

LNG FİYATLARI FIRLADI
İran'ın sözleşme uyarınca günlük 30 milyon metreküp gaz vermesi gerektiğine işaret eden yetkililer, "İran devre dışı kalınca hesaplar alt üst oldu. Yarın (bugün) gelecek LNG'de birkaç günlük ihtiyacı karşılar. Yeni LNG bulmak zorundayız" değerlendirmesinde bulundu. SABAH'ın görüşlerine başvurduğu enerji uzmanları, aynı anda pek çok ülkenin spot piyasada LNG talebinde bulunduğuna işaret ederek, bu nedenle bulmanın kolay olmadığını vurguladı. Uzmanlar, Japonya'da LNG fiyatlarının birkaç katına çıktığını belirterek, talebin yükseldiği bir anda zorunlulukla gündeme gelen LNG alımının kaçınılmaz olarak BOTAŞ'ın alım maliyetini de fırlatacağını söyledi.

TÜKETİM REKORA GİDİYOR
İran'ın vanaları kapatmasıyla başlayan kriz sürecinde öncelikle yap-işlet-devret (YİD) santrallerinde ikincil yakıta geçildiğini anımsatan yetkililer, "Böylece arz-talep dengesi oluşturulmaya çalışılıyor. Özellikle konutlarda tüketim çok yüksek seyrediyor. Günlük tüketim 55 milyon metreküpe kadar çıktı" dedi. Geçen yıl aynı dönemlerde konut tüketimi günlük 40-45 milyon metreküp düzeyindeydi.

NEREDEN NE KADAR GELİYOR?
Yetkililer, Rusya'dan Mavi Akım'dan alınan gazın miktarının 36 milyon metreküpten 38 milyon metreküpe çıkarıldığını, Batı Hattı'ndan gelen gazın miktarının da sözleşmede öngörüldüğü gibi 42 milyon metreküp olduğunu söyledi. Azerbaycan'dan Şahdeniz Boru Hattı üzerinden yaklaşık 14 milyon metreküp gaz geldiğini belirten yetkililer, "Silivri'deki depo ve Aliağa'daki tesisten de sisteme gaz veriliyor. Ancak, İran'ın yarattığı boşluğu doldurmak mümkün olmuyor" dedi. Bu arada Başbakan Tayyip Erdoğan da İran doğalgazıyla ilgili soru üzerine "Enerji Bakanım ile henüz bu konuyu görüşmedim" demekle yetindi. Enerji Bakanı Hilmi Güler ise sıkıntıyı gidermek için Şahdeniz gazını ve yeraltı deposunu devreye aldıklarını, Marmara Ereğlisi'ndeki sıvılaştırılmış enerji terminalinin de kapasitesinin artırıldığını söyledi.