kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Ocak 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Çoğu insan kilo alıyor gazı var zannediyor!

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
10.01.2008
Göbek bağlama ve bel ağrılarına ilişkin sizlerden gelen soruları yanıtlayan Prof. Avşar, "Göbek ile gazı birbirine karıştırmayın!" dedi..
Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erol Avşar göbek sorunuyla ilgili olarak sorularınızı yanıtladı:

* Karnımdaki gaz mı, yoksa bu şişkinlik kalıcı bir göbeğe mi dönüştü?
Elinizle göbeğinizi sıkın, dört santimden fazla bir yağ geliyorsa kilo aldınız demektir. Kilolu kişiler gazı daha çok hissederler ama şunu da unutmayın; tek başına kilo, gaz yapmaz. Üstten çıkan gaz geğirme şeklinde ise sakız çignemeyin, hızlı yemek yemeyin. Ancak alt gaz ön plandaysa, dışarıda yemek yemeyin, diyet ürünleri tercih etmeyin, süt ürünlerinden kaçın. Hastalarımızın çoğu kilo alıyor ve gazları var zannediyor.

GÖBEĞİM ŞİŞİYOR

* Çok kilolu değilim ama göbeğim var. Regl zamanları göbeğim davul gibi oluyor...
Kadınların menstürasyon döneminde daha çok gazları olur, şişkinlikleri artar. Dışkıları daha yumuşak olur. Eğer menstürasyon dışında bir göbek şikayetiniz varsa mekik hareketi yapmaya başlayın.

* İç organlarım yağlandıysa ve göbeğim bu nedenle çıktıysa ne kadar zamanda kurtulmak mümkün olur?
Her zaman yediğinizden yüzde 10 daha az yiyin. Yürüyün ya da mekik hareketleri ve karın egzersizleri yapın. Ve bütün bunlardan bir-iki ay içinde sonuç beklemeyin; altı aydan önce göbek üzerinde diyet ve egzersizin etkisi olmayabilir. Altı ayın sonunda yavaş yavaş vücudunuzdaki değişimi göreceksiniz.

* Oğlum dokuz yaşında OKS'ye hazırlanıyor. Göbeği her geçen gün büyüyor sizce diyet yaptırmalı mıyım?
Ben 15 yaşın altına yorum yapmıyorum. Bence endokrinoloji doktorunun fikrini alın. Oğlunuzun göbeği sizi endişelendirecek kadar fazlaysa belki altında bir metobolizma hastalığı olabilir.

* Eşim 1.84 boyunda 103 kilo. Göbeği giderek büyüyor. 120 cm'e ulaştı ancak kendisi şişman olduğunu bir türlü kabul etmiyor. Kilolu olduğuna nasıl ikna ederim?
Bu tıbbi bir sorun değil, eşinizi nasıl ikna edeceğinize siz karar verin. Ama size tıbbi bir hesaplama yöntemi söyleyebilirim. Bir insanın kilosunu boyunun karesine böldüğünüzde bu 35'in üzerinde bir rakamsa kişi kilolu demektir. Bu formülü eşinize verin. Bunun adı vücut kitle indeksi. Kiloyu boyun karesine bölüyorsunuz 30-35 arası kilolu, 35 üstü tehlikeli şişmanlıktır.

* Göbeğin şeker, kolesterol, tansiyon gibi hastalıklara neden olduğunu yazmışsınız. Eşim 38 yaşında ve göbek çevresi 110 santim. Check-up yaptırdık bu sorunların hiçbiri onda yok. Göbek sağlığına gizli gizli zarar veriyor olabilir mi?
Nasıl şeker, hipertansiyon tek başına bir riskse kilo da tek başına risktir. Nadiren bu hastalıklar kişide görülmeyebilir, belki de eşiniz masum bir şişman. Ama şişmanlık başlı başına bir hastalıktır.

* 1.70 boyum var 55 kiloyum ama göbeğim çok fazla. Kilo alınca yalnızca göbeğim büyüyor sizce neden?
Siz belki de gazı tarif ediyorsunuz, hızlı yemeyin, süt, diyet ürünlerden, fazla meyveden kaçın. Göbeğiniz sizi rahatsız ediyorsa mekik hareketi yapın.