kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Ocak 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
ABDURRAHMAN YILDIRIM

Bu sorunlar daha çok zirve kaldırır

Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, sermaye piyasasının tüm kurumlarını ilk kez bir araya topluyor. Sermaye piyasasını canlandırmak ve sorunlarını çözmek için. Peki sorunlar neler?
* SPK bir süreden beri kendi içinde sorunlu. Hem Kurul üyeleri arasında görüş ayrılıkları çok belirgin, hem Kurum içi sorunlar birikmiş. Kurumun yeni bir motivasyona ve heyecana ihtiyacı var.
* 2003'ten itibaren borsanın eli kolu bağlandı. İdari açıdan devlet dairelerini aratacak uygulamalar gördük. İMKB'nin statüsünün netleştirilmesi ve 2003 öncesinin kabul edilmesi gerekiyor. Bunun için yeni bir borsa kanunu çıkarılmalı. İMKB Başkanı Hüseyin Erkan, "İstanbul finans merkezi olsun isteniyor. Finansın kalbi borsadır. Borsanın ise eli ayağı bağlı. Zinrcirleri çözsünler, koşalım" diye konuştu. Yeni başkan daha proaktif bir yönetim tarzı göstereceğinin işaretlerini veriyor. Ancak tek kişinin çabaları piyasayı canlandırmak için yetmez. Bu açıdan konunun hükümet düzeyinde ve tüm kurumlarla ele alınması önemli bir gelişme.
* Yerli yatırımcı tabanı büyümüyor. Son yıllarda 1 milyonun altında kalmaya devam ediyor. 2007 yılında da sayı 930 binde yerinde saydı. Borsada halka açık hisse senetlerindeki payları ise yüzde 28'e geriledi. Halbuki Türkiye'de kişi başına gelir artıyor, finansal tasarruflar büyüyor. Büyümeyen bir hisse senedi yatırımı. Bu ayağın geliştirilebilmesi için yatırımcı güvenini kazanacak şekilde hem aracıların batışından kaynaklanan mağduriyetler giderilmeli hem de devletin lisans iptaliyle oluşan mağduriyetlere uygun çözümler bulunmalı.
* Mevcut vergi rejimi borsada yabancı yatırımcıyı teşvik ediyor. Çünkü yerli yüzde 10 stopaja tabiyken yabancı değil. Bu durum bir kısım büyük portföy sahiplerini bıyıklı yabancı haline getiriyor. Halbuki az olan yerli yatırımcıların teşvik edilmesi gerekiyor.
* Borsaya yeni yatırımcı çekmenin bir yolu da yeni halka arzlar. Bu bakımdan 2000 sonrası pek iyi değil. Hem büyük halka arzlar yok, hem sayı çok kısıtlı. Halka açılmada aracılık maliyetleri düşürülmeli, şirketler özendirilmeli.
* KOBİ'ler için düşünülen Gelişen İşletmeler Borsası projesi revize edilmeli. İMKB'de işlemlerin yüzde 85'i İMKB -100 Endeksi'nde gerçekleşiyor. Yani küçük ve orta boy şirketlere müşteri pek yok. Bölgesel bir borsanın müşterisi kim olacak? Üstelik dünyadaki ana trend borsaların birleşmesi yönünde. Maliyet, gözetim, denetim, likidite ve başarı açısından KOBİ piyasası, İMKB bünyesine alınmalı.
Son yıllarda ekonominin en az icraat yapılan, buna karşılık en çok yeniliğe ihtiyaç duyulan alanı sermaye piyasası. Bu sorunlar daha çok zirve kaldırır. Bakalım yeni bakan ve yeni başkanlar somut sonuçlar yaratabilecek mi?

Sonuç
"Kendi kendinin mutluluğuna engel olmak yolunda insan, fevkalade beceriklidir."
Andre Gide