kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Ocak 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

"Komünistler bir özelleştirme yapıyor aklınız durur"

Yeni Haber
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün ABD'de temaslarda bulunduğu sırada, ABD'nin Irak işgalini eleştiren sürpriz bir çıkış yaptı.

Unakıtan, "Ta kaç bin kilometre öteden adam kalkıyor, Irak'ta adeletsizlik var diye geliyor. Irak'ta esasında ne var? Petrol var. Gerisi havadis" dedi
MÜSİAD tarafından düzenlenen "1. BİLTRONİK Proje Yarışması" ödül töreninde konuşan Kemal Unakıtan, ABD'nin Irak'ı "adaletsizlikle mücadele" için değil petrol için işgal ettiğini öne sürdü.

ABD IRAK'TAKİ PETROLE GELDİ, GERİSİ HAVADİS

Unakıtan, şunları söyledi:

"Ta kaç bin kilometre öteden adam kalkıyor, Irak'ta adaletsizlik var diye geliyor. Irak'ta esasında ne var? Petrol var. Gerisi havadis. Buraya tak getiriyor kuvvetlerini özgürlük adına, şu adına bu adına. Hiç kimseden tıs yok. Hatta iştirake geliyorlar, 'o özgürlük hareketine biz de iştirak ediyoruz' diyerek. Petrol hareketine iştirak ediyorsun, ne özgürlük hareketi? Saklamanın alemi yok. Bazen konuşurken diplomasiye uygun davranamıyorum. Onu düşün, bunu düşün derken lafımı söyleyemiyorum."
Unakıtan'ın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün ABD-Türkiye ilişkilerinde yeni bir dönüm noktası olarak görülen Washington ziyaretine denk gelen açıklamaları, MÜSİAD üyeleri tarafından da uzun süre alkışlandı.

KOMÜNİST ÇİN BİR ÖZELLEŞTİRME YAPIYOR, AKLINIZ DURUR

Konuşmasında, Türkiye'de özelleştirme sürecini eleştirenlere de değinen Unakıtan, dünya pazarlarına ucuz iş gücü sunan Çin'in devamlı olarak yabancı sermaye çektiğine işaret etti. Unakıtan, "Biliyorsunuz Çinliler komünist. O komünistler bir özelleştirme yapıyorlar aklınız durur. Bana Güler Sabancı anlattı. Demişler ki 'Bak burada ne kadar alan istersen, işaret et orayı sana vereceğiz'. Bizim komünistler bana hala 'ne özelleştirme yapıyorsun' diye soruyorlar" diye konuştu. Unakıtan'ın bu sözleri de salonda büyük alkış aldı.

STÖ'LERİ YANIMIZDA GÖRMEK İSTİYORUZ

Unakıtan yeni bir Gelir vergisi Kanunu hazırladıklarını ifade ederek, önümüzdeki dönemde vergiyi tabana indireceklerini kaydetti. "Herkes taşın altına elini koyacak. Çünkü bu ülke hepimizin" diyen Unakıtan, hükümet olarak kayıtlı ekonomiye geçişle ilgili önemli toplantılara hazırlık yaptıklarını bildirdi. Unakıtan, "Burada sivil toplum örgütlerini yanımızda görmek istiyoruz. Bu işi birlikte yapmak istiyoruz. Gidip IMF'ye el mi açalım, vergilerimizi doğru mu toplayalım?" şeklinde konuştu.

AYRICALIKLARA SON VERECEĞİZ

AKP hükümetinin işbaşına geldiği zamanlarda, mevduatta herkesten para kesilirken, siyasi partilerin bu uygulamanın dışında tutulduğunu hatırlatan Unakıtan, "Neden? Siyasi partiler ayrıcalıklıdır, odalar, sendikalar ayrıcalıklıdır. Yok böyle bir şey, kaldırdık. Ayrıcalıklara giderek son vereceğiz. Uygulama herkese eşit. İnecekse herkese inecek arkadaş" diye konuştu.

LEASING SEKTÖRÜNE KDV YANITI

Son KDV artışının ardından leasing sektöründen gelen eleştirilere de yanıt veren Unakıtan, şöyle konuştu:

"Türkiye'de saçı bitmedik yetimin hakkı var. En asgari ücretliden vergi alıyorum, yerin altında madenlerde çalışan adamdan vergi alıyorum. Öbür yakada leasing şirketi alsana yüzde 1. Yok böyle bir şey. Biz yine de birçok şeylerimizi sektörle paylaşa paylaşa gittik. Ama 'Bunları bizimle paylaşmadılar' deniyor. Neyi paylaşacağım? Adaletsizlik ortada. Efendim bunu kaldıralım mı diye soracak mıyım yani? Burada haksızlık, adaletsizlik var."

(ANKA)