kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Ocak 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Türk sinemasının yükselişi sürüyor

Yeni Haber
Hollywood filmlerine karşı ilk zaferi, Yavuz Turgul'un yönettiği 1996 yapımı "Eşkıya" ile kazanan Türk sineması, geçen 12 yılda önemli başarılara imza attı..
Türk sinema sektörü, son yıllarda film yapımı ve izlenme oranları açısından önemli başarılara imza attı.

1980'li yıllarda hem üretim, hem de seyirci sayısı bakımından büyük bir çöküş yaşayan Türk sinemasında, yönetmenliğini Yavuz Turgul'un yaptığı ve Şener Şen'in başrolünü oynadığı 1996 yapımı ''Eşkıya'' filmi dönüm noktası oldu. ''Eşkıya''nın 2 milyon 568 bin 339 kişi tarafından izlenmesi, Türk sinemasının kaderini değiştirirken, ardından vizyona giren Türk filmleri de ardı ardına izlenme rekorları kırdı. Serdar Akar'ın yönettiği ve Necati Şaşmaz ile Billy Zane'nin başrollerinde yer aldığı ''Kurtlar Vadisi-Irak'' filmi, 4 milyon 255 bin 181 seyirciye ulaşarak bir rekora imza attı.

Bu filmi, 4 milyon 1711 seyirciyle Cem Yılmaz'ın senaryosunu yazıp oynadığı ve yönetmenliğini Ömer Faruk Sorak'ın üstlendiği ''G.O.R.A.'' filmi izledi. Seyirci rakamlarına bakıldığında ''G.O.R.A.''yı 3 milyon 832 bin 539 seyirciyle Çağan Irmak'ın yönettiği ''Babam ve Oğlum'', 3 milyon 308 bin 383 izleyiciyle de senaryosunu Yılmaz Erdoğan'ın yazdığı ve Ömer Faruk Sorak ile birlikte yönettiği ''Vizontele'' filmi takip etti.

Türk sinemasında 2 milyon seyirci sınırını aşan diğer filmler ise 2 milyon 894 bin 802 seyirciyle ''Vizontele Tuuba'', 2 milyon 610 bin 563 seyirciyle ''Organize İşler'', 2 milyon 586 bin 132 seyirciyle ''Hababam Sınıfı Askerde'', 2 milyon 472 bin 162 seyirciyle ''Kahpe Bizans'' ve 2 milyon 67 bin 661 seyirciyle ''Hababam Sınıfı Üçbuçuk'' oldu.

GÖSTERİMDEKİ TÜRK FİLMLERİNE DE İLGİ BÜYÜK

Öte yandan halen gösterimde olan Türk filmleri de ilgiyle izleniyor. Mahsun Kırmızıgül'ün yönettiği, başrolünü üstlendiği ve 16 Kasım 2007'de vizyona giren ''Beyaz Melek'' adlı filmi 1 milyon 702 bin 144 kişi, 14 Aralık'ta gösterime giren ve yönetmenliğini Ömer Vargı'nın yaptığı, Şener Şen'in de başrolünde oynadığı ''Kabadayı'' filmini ise 1 milyon 485 bin 735 kişi izledi.
Türk sinemasının yükselişi sürüyor
Öte yandan, geçen yıl seyirciyle buluşan ''Maskeli Beşler: Irak'', ''Son Osmanlı-Yandım Ali'', ''Çılgın Dersane'' ve Zülfü Livaneli'nin aynı adlı kitabından uyarlanan ''Mutluluk'' da Türk izleyicisinin beğenisini kazanan filmler arasında yer aldı.

BU HAFTA 2 YENİ TÜRK FİLMİ DAHA GELİYOR

Bu arada, 11 Ocak'ta her ikisi de devam filmi olan 2 yeni Türk filmi, vizyona girecek.

Yönetmenliğini Faruk Aksoy'un üstlendiği Cüneyt Arkın, Mustafa Topaloğlu, Alp Kırşan, Okan Karacan'ın da rol aldığı ''Çılgın Dersane Kampta'' ile Murat Aslan'ın yönetmenliğini üstlendiği Mehmet Ali Erbil, Peker Açıkalın ve Şafak Sezer'in rol aldığı ''Maskeli Beşler: Kıbrıs'' adlı filmler seyirciyle buluşacak.

Bu ay içinde ayrıca, Çağan Irmak'ın yönettiği, Çetin Tekindor, Hümeyra, Yetkin Dikinciler ve Şerif Sezer'in rol aldığı ''Ulak'' ile Türkiye'nin ilk fantastik çocuk filmi olarak da nitelendirilen, Onur Ünlü'nün yönetmenliğini üstlendiği Ege Tanman, Tuba Ünsal ve Hayko Cepkin'in başrollerinde yer aldığı ''Çocuk'' filmleri de vizyona girecek. Öte yandan yönetmenliğini Tayfun Pirselimoğlu'nun yaptığı ''Rıza'' adlı film, kısa süre önce vizyona girmişti.