kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Ocak 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
TÜRK GAZETECİLERE KONUŞTU... Cumhurbaşkanı Gül, Bush'la görüşmesinin ardından Türk gazetecilerin sorularını yanıtladığı bir basın toplantısı düzenledi.

Pakistan-Afganistan İstanbul'da buluşacak

Cumhurbaşkanı Gül, Afganistan ile Pakistan arasındaki ikinci zirvenin mart ayında İstanbul'da yapılacağını açıkladı. Gül, Kıbrıs konusunda adım atma sırasının ABD'de olduğunu ifade etti..
Cumhurbaşkanı Gül, ABD Başkanı Bush'la görüşmesi sonrasında kaldığı otel Willard Intercontinental'da Türk gazeteciler için basın toplantısı yaptı. Bush'la görüşmesinde ''Terörle mücadeledeki kararlılığın bir kez daha karşılıklı olarak teyit edildiğini'' aktaran Gül, "Bu işbirliğinin, özellikle PKK terör örgütüne karşı ortak çalışmaların sonuna kadar devam edeceğini bir kez daha tekrarladık" diye konuştu. Irak'taki istikrar ve güvenliğin Türkiye'yi çok yakından ilgilendirdiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı, Kerkük'te bir Kürt çözümünün Irak'taki dengeleri bozacağını uyarısında bulundu. Gül şöyle dedi: "Bush'a da söylediğim gibi, orada bir ateş söz konusu olursa bu önce komşuları ısıtır, rahatsız eder. Dolayısıyla Irak'ın güvenliği, istikrarı ve oradaki huzur; kendilerinden çok, bizi çok daha fazla ilgilendirir.''

KIBRIS'TA SIRA ABD'DE
Başkan Bush ile görüşmesinden Kıbrıs konusunun da ele alındığını bildiren Cumhurbaşkanı, Türk tarafının 2004'teki referandumda üzerine düşeni yaptığını söyledi. Bush'a çözüm sürecinin hareketlenmesi gerektiğini anlattığını aktaran Gül, ABD Başkanı'nın da BM sürecini desteklediğini ve BM zemininde çözüme inandığını kaydetti. Referandumdan sonra KKTC'ye uygulanan ambargonun haksızlığına değindiğini dile getiren Cumhurbaşkanı Gül, "Irak'ta Saddam Hüseyin rejimine uygulanan ambargonun Kıbrıs Türkleri'ne uygulanamayacağı" yönündeki görüşüne Bush'un da hak verdiğini belirtti.

ENERJİ GENİŞ YER TUTTU
Gül, Bush ve Başkan Yardımcısı Dick Cheney ile görüşmesinde geniş biçimde ele alınan konuların başında enerjinin geldiğini de belirtti. Türkiye'nin, Türk Cumhuriyetleriyle yakın ilişkilerini anlattığını ifade eden Gül, ABD'nin Türkiye'nin enerji alanındaki konumunun öneminin farkında olduğunu vurguladı. Türk-Amerikan ilişkilerinin geçmişten bugüne önemli düzeyde seyrettiğinin altını çizen Cumhurbaşkanı , her iki ülkenin Soğuk Savaş döneminde komünizme karşı "omuz omuza ilişki kurduğunu" söyledi. Gül, günümüz dünyasında da diktatörlük ve terörizm gibi yeni tehditler ortaya çıktığına dikkati çekerek, Türk-Amerikan ilişkilerinin daha önemli hal aldığını kaydetti. Bu arada Beyaz Saray'daki görüşmelerde Türk tarafının Türkiye'nin sadece bir enerji koridoru olarak değil, enerji politikalarının merkezi olarak görülmesi gerektiğini Amerikan yönetimine ilettiği belirtildi. Bu konu görüşülürken, ABD Başkanı Bush'un Türkiye'nin AB üyeliğini ve enerji politikasını iç içe değerlendirerek, ''AB, Türkiye'nin öneminin nasıl farkında olamaz?'' dediği ifade edildi.