kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Ocak 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Kaçkar Dağları'nda heliksi heyecanı

Yeni Haber
Helikopterle kayak sporunun merkezi haline gelen Kaçkar Dağları, bu hafta sonu ''heliski'' tutkunlarını ağırlamaya başlayacak.Turkey Heliksi firması Organizatörü Moris Kasar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, heliskinin dünyada sınırlı bölgelerde yapılan, kayakçıların helikopterle dağların zirvelerine çıkıp oradan atlayarak kaydıkları bir spor türü olduğunu belirtti.

Firmanın organizatörlüğünde Kaçkar Dağları'nın Rize'nin Çamlıhemşin bölümünde 2005 yılında heliski yapılmaya başlandığını ifade eden Kasar, ''Bu süre içerisinde yaklaşık bin kişilik sporcu kafilesini Kaçkar Dağları'nda ağırladık. Bu yıl ise bölgeye sporcu turları bu hafta itibariyle başlayacak'' dedi.

Kasar, heliski etkinliklerinin mart ayı sonuna kadar devam edeceğini ifade ederek, ''Organizasyon için değişik ülkelerden yaklaşık 350 heliski tutkunu Rize'ye gelip kayak yapmak için müracaat etti. Çok yüksek oranda bir başvuru var. Şu an için rezervasyonlar tamamen dolmuş durumda. Talebin mart ayı sonuna kadar 700'ün üzerinde olacağını düşünüyoruz. Bu yıl 2 olan helikopter sayımızı 3'e çıkardık. Bu da bölgede aktivitasyonun artmasını sağlayacak'' diye konuştu.Heliski için ilk grubun 12 Ocakta Çamlıhemşin ilçesine bağlı Ayder Yaylası'na geleceğini belirten Kasar, helikopterle kayak yapılacak bölgeleri belirleyeceklerini, ardından ilk sporcu grubun Rize'ye geleceğini kaydeden Kasar, ''Her hafta yaklaşık 40-50 sporcu ile bu etkinliği gerçekleştirmek istiyoruz'' dedi.

TURİZME VE KIŞ SPORLARINA BÜYÜK KATKI SAĞLIYOR

Kasar, heliskinin dünyada Kanada, Himalaya, Kafkaslar ve Alaska'dan sonra Türkiye'de ilk kez Kaçkar Dağları'nda yapıldığını kaydederek, şunları söyledi:

''Heliski tutkunlarının Türkiye'yi ve Kaçkarlar'ı tercih etmelerindeki en önemli etken, Avrupa'ya olan yakınlığıdır. Yaklaşık 3 yıldır
yaptığımız organizasyonlar ile Türkiye'nin ve Rize'nin Avrupa'ya tanıtımı için elimizden gelen desteği sağladık. Bundan sonra da sağlamaya devam edeceğiz.''

Kasar, özellikle yönetmenliğini ünlü kayakçı Dominique Perret'in yaptığı ''Kaçkar Şekeri'' adlı belgesel filmin, Avrupa'da bir çok ülkede yayınlandığını ifade ederek, ''Bu film, Kaçkar Dağları'nı dünyaya tanıtan ilk film oldu. Bu çalışma ile doğal yaşama zarar vermeden turizmin önünü açmayı amaçlamıştık. Bunun meyvelerini topluyoruz. Çünkü yapılan haberlerle ve tanıtıcı filmlerle Kaçkar Dağları doğa sevenlerin vazgeçilmezi oldu. Sporcular yöreyi 'Keşfedilmemiş Cennet' olarak tanımlıyor'' diye konuştu.

Heliksi sporunun Erzurum'da yapılacak 2011 Üniversitelerarası Kış Oyunları'na da büyük katkı sağlayacağını belirten Kasar, ''Bu tür organizasyonlar Türkiye'nin ve Doğu Karadeniz'in Avrupa'ya tanıtımında büyük katkı sağlamaktadır. Kış sporları ile doğu Karadeniz'in çehresi değişecek. Çünkü üç yılda kat ettiğimiz aşamayı çok iyi gözlemleyebiliyoruz'' dedi.

AA