kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Ocak 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

"Rüya Proje"de son ihale

Yeni Haber
Asya ile Avrupa'yı denizin altından birleştirecek ''Rüya Proje'' diye adlandırılan ve başlangıcı yüzyıl öncesine uzanan Marmaray'ın son etabında, 440 adet demiryolu aracının temini için 12 Şubat 2008 tarihinde bu alanda söz sahibi 5 şirket yarışacak.

Ulaştırma Bakanlığı yetkililerinden alınan bilgiye göre, Gebze-Halkalı arasında sefer yapacak 440 adet demir yolu aracının temini için 7 Haziran 2007 tarihinde açtığı ön yeterlilik çağrısına 6 firmadan teklif geldi.

Güney Kore'den ROTEM, Fransa'dan ALSTOM, İtalya'dan Ansaldobreda SPA, İspanya'dan CAF, Çin'den China National Aero-Technology Import and Export Corporation ile Kanada'dan Bombardier ve Almanya'dan Siemens'in yanlarına Nurol'u da alarak oluşturdukları konsorsiyum teklif verdi.Bakanlık, 30 Haziran 2007 tarihinde firmaların ön yeterlilik dosyalarını inceledi. Ön yeterlilik dosyası veren firmalardan Çin'den China National Aero-Technology Import and Export Corporation firması ön yeterliliği geçemeyerek elendi.

Bakanlık, ön yeterliliği kazanan firmaları 16 Ocak 2007 tarihinde projelerini ve mali tekliflerini sunmaları için davet mektubu göndermişti. Ancak teklif vermeye hazırlanan firmalar proje çalışmalarını daha sağlıklı yapabilmek için Bakanlıktan ek süre istedi. Bunun üzerine, Ulaştırma Bakanlığı ihaleyi 12 Şubat 2008 tarihine aldı.

MARMARAY'DA SON İHALE

Ulaştırma Bakanlığı Demiryollar, Limanlar, Hava Meydanları İnşaatı Genel Müdürlüğünün (DLH) yürüttüğü projede, demir yolu araçlarının temin edilmesiyle Marmaray'da son ihale de gerçekleştirilmiş olacak.

Marmaray Projesi, ''Mühendislik ve Müşavirlik Hizmetleri'', ''Demiryolu Boğaz Tüp Geçiş İnşaatı'' ve ''Banliyö Hatlarının İyileştirilmesi ve Elektro-Mekanik İşler'' ve ''Demiryolu Araçlarının Temini'' aşamalarından oluşuyor.

Japonya Uluslararası İşbirliği Bankası JBIC ile yapılan kredi anlaşmasıyla sağlanan finansmanla gerçekleştirilen projede, Yenikapı, Sirkeci ve Üsküdar istasyonları yer altında, Kazlıçeşme istasyonu ise yüzeyde inşa edilecek. Toplam uzunluğu 13,5 kilometre olarak öngörülen hatta, tünelin su yüzeyinden derinliği 60 metre olacak. Marmaray, dünyanın en derin batırma tüneli unvanını da alacak. Projede, inşa edilen tüp tünellerin denizin altına batırma işlemleri sürüyor.Projenin son ihalesinde temin edilecek ve Gebze-Halkalı arasındaki 77 kilometrelik hatta sefer yapacak 440 adet demiryolu aracının yatırım bedeli 750 milyon Avro olarak belirlendi.

Temin edilecek demiryolu araçları 22-23 metre uzunluğunda olacak. 5'li ya da 10'lu setler halinde temin edilecek araçlar, yolcunun yoğun olduğu sabah ve akşam saatlerinde daha sık sefer yapacak ve gerektiğinde 5'li setler birbirine bağlanarak taşıma kapasitesi artırılacak.

(AA)