kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Ocak 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Memura zam muamması

Yeni Haber
Bağımsız Eğitimciler Sendikası Genel Mali Sekreteri Ferhat Şahin, Maliye Bakanlığı'nca açıklanan ve basına da yansıyan memur maaş skalasında Ocak ayı maaş düzeylerinin gerçeğinden 150-250 YTL fazla gösterildiğini, bu nedenle 15 Ocak Salı günü maaşını alacak memurların "tam bir şok yaşayacaklarını" bildirdi.

Şahin yaptığı açıklamada, memur maaşlarına ilişkin basında çıkan haberlere kaynaklık eden hükümet yetkililerinin açıklamalarının "gerçek dışı ve yanıltıcı" olduğunu savundu.

Örnek olarak 9'uncu derecenin 1'inci kademesinde mesleğe yeni başlayan bir öğretmenin Aralık 2007'de bin 36 YTL olan maaşının, yapılan yüzde 2 zam, enflasyon farkı ve asgari geçim indirimi payı ile Ocak ayında bin 156 YTL'ye çıkacağının duyurulduğunu anımsatan Şahin, şöyle dedi:

"Hükümet yetkilileri maaşları açıklarken matematik oyunu yapmıştır. Hükümet göreve yeni başlayan öğretmenin maaşını hesaplarken, sanki 9/1 derecedeki tüm öğretmenlerin eşlerinin çalışmadığı ve okul öncesi yaş sınıfında üçer beşer çocuk sahibi olduğundan hareketle eş ve çocuk yardımı aldığını, tüm öğretmenlerin uzman öğretmen olduğu, İLKSAN kesintisinin yapılmadığını ve en önemlisi asgari geçim indirimi payının sanki memura yapılmış bir jest ve lutuf olduğunu kamuoyuna lanse suretiyle maaşları yüksek göstererek ve kamu oyuna yutturmaya çalışırcasına rakam cambazlığı yoluna gitmiştir."

BİN 156 DEĞİL 893 YTL

Hükümetin açıkladığı bin 156 YTL maaşın, ancak 20 yıllık, uzman statüsündeki öğretmenin eline geçecek tutar olduğunu belirten Şahin, uzman öğretmen olmak için ise en az 7 yıllık öğretmen olmak ve uzman öğretmenlik sınavını kazanmak gerektiğini vurguladı. Şahin, "Göreve yeni başlayan 9/1 derecedeki bir öğretmenin maaşını nesnel ve objektif veriler ışığında hesaplarsak 15 Ocak 2008 Salı günü eline geçen bin 156 YTL değil, 893 YTL olacaktır" dedi.

Hükümetin açıkladığı "yanıltıcı" maaş tutarlarını gerçek sanan esnaf ve ev sahiplerinin buna göre davranacağını vurgulayan Şahin, "Hükümetin memurlarla ilgili açıkladığı tüm maaş oranları 150 ila 250 YTL arasında abartılmış rakamlarla hazırlanmıştır" iddiasında bulundu.

"ARTIŞ ORANI DA EKSİK HESAPLANDI"


Bu arada Şahin, hükümetin ayrıca, memur maaşlarına yapılması gereken artış oranını da eksik hesaplandığını öne sürdü. Şahin, yüzde 0.35 enflasyon farkı ile yüzde 2 oranındaki maaş artışının maaşlara ayrı ayrı yansıtılması gerektiğini, hükümetin bu kurala uymadığını belirterek, 15 Ocak 2008 tarihi itibariyle memur maaşlarına yapılan artışın eksik olduğunu dile getirdi. Şahin, "Kaldı ki, asgari geçim indirimi tutarı payı memurlara hükümetin bir jesti gibi sunulmaya çalışılmaktadır. Oysa ki, 2007 vergi indirimi payımızı vermeyen hükümet, tüm memurların maaşlarında yüzde 5'lere varan oranlarda asgari geçim indirimi uygulamasıyla kayıp oluşturmuştur. Bu yolla hükümet memurların sofrasındaki bir dilim peynire ve birkaç zeytine daha hükümet göz dikme uyanıklığı göstermiştir" dedi.

(ANKA)




(HF/ZG)