kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Ocak 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
FOTOĞRAF: MHA-ERDAL POLAT

Sorguda ağladı

Yeni Haber
Diyarbakır'da 6 kişinin ölümü 67 kişinin yaralanmasına neden olan bombalı aracı yerleştiren Erdal P.'nin polisteki sorgusunda zaman zaman ağladığı öğrenildi. Araç sahibi Z.K. tarafından teşhis edilmesinin ardından itiraf eden zanlının sorguda, ölenlere ilişkin polislerin yaptığı değerlendirmeler karşısında ağladığı kaydedildi.

Diyarbakır Emniyeti Terörle Mücadele Şubesi'nde saldırıya ilişkin 9 kişinin sorgulaması devam ederken, operasyona ve ifadelere ilişkin bilgiler de yavaş yavaş netleşti.

Bomba yerleştirdiği Lada marka aracı Z.K.'dan alan Erdal P.'nin yanısıra gözaltında olanların satışa aracılık eden ve telefonla görüştüğü kişiler olduğu bildirildi.

Aracı sahte kimlikle alan Erdal P.'nin kullandığı telefonu, pazarlık yaptığı kişinin telefonundan belirleyen istihbaratçılar, aynı numaranın en son baz istasyondan sinyal aldığı yeri belirledikten sonra operasyonu başlattığı öğrenildi.

KUZEY IRAK'TA EĞİTİM ALMIŞ

6 yıl önce de PKK'nın propagandasını yapma suçundan cezaevinde yattığı öğrenilen zanlının, ardından da illegal yollarla Kuzey Irak'a gidip patlayıcı eğitimi aldığı da belirlendi.

HEDEF AMSERİ SERVİS OTOBÜSÜYDÜ

23 yaşındaki Erdal P. polisteki ifadesinde askeri servis aracına ilişkin kendisine verilen bilgi ve güzergaha göre yerleştirdiğini anlatırken, "Bu serviste sınır ötesinde düzenlenen operasyonlara katılan pilotların olduğunu bilgisi üzerine hareket ettik. Devegeçidi'ndeki 16. Mekanize Tugay'nın yanında bulunan Pirinçlik Havaalanı'nda bulunan servislerin pilotları taşıdığını duyduk. Pirinçlik'teki askerleri lojmanlara taşıyan bu servis otobüsüydü hedefimiz" dedi.

Bu arada bombanın öldürdüğü 5 gencin, olay yerinin ve cenazelerin basına yansıyan fotoğraflarını zanlı Erdal P.'ye gösteren polislerin, "Bak bu insanların ve ailelerinin hayatını ve geleceklerini aldın. Bu insanların acısını yüzlerinde görebiliyormusun. Ağlayan çocuğu görüyormusun? Onu babasız bırakmaya ne hakkın vardı?" soruları üzerine ağladığı ve "Benim amacım bu insanlara zarar vermek değildi. Sınır ötesi operasyonların durdurulması için bir gözdağı vermek için yaptık. Bu kadar büyük bir patlama olacağını tahmin etmemiştim" dedi.

Emniyet yetkilileri, Erdal P.'nin yer göstermesinin yapıldığı belirtirken, gözaltındaki 8 kişinin ek süre alınmadığı takdirde yarın(perşembe) Diyarbakır Adliyesi'ne sevk edileceği öğrenildi.

GÖZALTI SAYISI 9'A YÜKSELDİ

Öte yandan Diyarbakır'da 3 Ocakta askeri servis aracının geçişi sırasında düzenlenen ve 6 kişinin ölümü, 67 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan bombalı saldırı ile ilgili 1 kişi daha gözaltına alındı.

Gözaltına alınan ve ismi açıklanmayan şahsın, saldırıda bombayı patlattığı bildirilen zanlı E.P'ye yardım ettiği öğrenildi. Öte yandan, saldırıda kullanılan otomobili satın alan ve bombayı patlatan kişi olduğu bildirilen E.P'nin Türkiye genelinde daha önce terör örgütünce düzenlenen bombalı saldırılarla bağlantısı olup olmadığı da araştırılıyor.

VAN DA DA 1 KİŞİ YAKALANDI

Gözaltına alınanların Diyarbakır Emniyet Müdürlüğündeki sorguları sürüyor.
Diyarbakır'daki bombalı eylemle ilgili Van'da 1 kişi yakalandı. Terör örgütü PKK tarafından Diyarbakır'da gerçekleştirilen bombalı eylemle ilgili 1 kişi Van'ın Başkale ilçesine bağlı Kızılca köyü Geçitvermez mezrasında yakalandı.

6 kişinin ölümü 67 kişinin de yaralanmasına yol açan bombalı saldırıyla ilgili yapılan istihbarat çalışmaları sonucu olayla ilgili bağlantısı olduğu iddia edilen Kadir Avcı'nın köydeki evine Jandarma tarafından gece yarısı operasyon gerçekleştirildi. Jandarma ekipleri tarafından yapılan operasyonda evinde yakalanan şahıs Jandarma ekipleri tarafından gözaltına alındıktan sonra, Diyarbakır Emniyet Müdürlüğüne teslim edilmek üzere, Başkale İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne teslim edildi. Gözaltına alınan şahsın Başkale İlçe Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele ekiplerince Diyarbakır'a gönderildiği belirtildi. Olayla ilgili geniş çaplı soruşturmaların devam ettiği belirtildi.

AJANSLAR