kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Ocak 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Toprak altında 15 milyar dolarlık altın

Yeni Haber
Çevre örgütlerini ayağa kaldıran altın arama çalışmalarıyla ilgili tartışmalar devam ederken Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, yapılan araştırmalara göre Türkiye'nin 600 ton görünür altın rezervi bulunduğunu, yapılan hesaplamalara göre ise bu rezervin, işçilik, vergi, harç ve katma değeri hariç metal değerinin 15 milyar 470 milyon 939 bin dolar olduğunu bildirdi.

Dünya altın rezervinin 42 bin ton olduğunu kaydeden Bakan Güler, Türkiye'nin tahmin edilen altın potansiyelinin ise 6 bin 500 ton olduğunu söyledi. Güler, "6 bin 500 ton olan ülkemiz altın potansiyelinin ortaya çıkarılması durumunda, gelecekte dünyada oluşacak siyasi ve ekonomik konjonktüre göre bu potansiyelin değerlendirilmesi sağlıklı olarak yapılabilecektir" dedi. Altın arama işlemleri sırasında siyanür kullanılmadığını kaydeden Güler, Türkiye'de 17 yabancı ortaklı, 19'da yerli şirketin altın arama ruhsatı aldığını ifade etti.

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, MHP Hatay Milletvekili Süleyman Turan Çirkin'in Türkiye'nin altın rezervi, altın arama çalışmalarına yönelik yazılı soru önergesini yanıtladı. Türkiye'de yapılan araştırmalara göre 600 ton görünür metal altın rezervi bulunduğunu ifade eden Bakan Güler, bu rakamların kompleks cevherleşmeleri içindeki rezervler de dikkate alındığında bin 340 tona ulaştığını söyledi.

Türkiye'nin üzerinde bulunduğu jeolojik yapı göz önünde bulundurulduğunda altın potansiyelinin 6 bin 500 ton olarak tahmin edildiğini de bildiren Bakan Güler, altın arama çalışmalarını, "ülkemizin altın rezervlerinin değerlendirilmesindeki amacımız, ülkemiz ihtiyacının kendi kaynaklarımızdan karşılanmasının ve ithalata ödenen dövizimizin ülkemizde kalmasının sağlanması, açılacak iş alanları ile istihdama katkı sağlanmasıdır. Dünya altın rezervi 42 bin ton olup, 6 bin 500 ton olan ülkemiz altın potansiyelinin ortaya çıkarılması durumunda, gelecekte dünyada oluşacak siyasi ve ekonomik konjonktüre göre bu potansiyelin değerlendirilmesi sağlıklı olarak yapılabilecektir" şeklinde savundu.

600 TON ALTIN REZERVİNİN DEĞERİ

Bakan Güler, MHP'li Çirkin'in sorusu üzerine, Türkiye'nin altın rezervinin ekonomik değeri konusunda ise "Ülkemizde yapılan araştırmalarla belirlenmiş işletmeye hazır 600 ton görünür altın rezervinin (19 milyon 290 bin 448 ons) işçilik, vergi, harç ve katma değeri hariç metal değeri 15 milyar 470 milyon 939 bin 250 ABD dolarıdır" bilgisini verdi.

17 YABANCI ORTAKLI 19 YERLİ ŞİRKETE RUHSAT VERİLDİ


Altın arama ruhsatı için yapılan başvurularda maden adının belirtilmediğini ifade eden Bakan Güler, 17 yabancı ortaklı, 19 da yerli şirketin altın arama faaliyetinde bulunmak üzere arama ve işletme ruhsatı aldığını kaydetti. Güler, altın aramaya yönelik tartışmalar kapsamında gündeme gelen siyanür konusunda ise "dünyada altın cevher üretimi açık ve kapalı işletme yöntemleri ile yapılmakta olup, altın cevherinin üretimi esnasında siyanür kullanılmamaktadır. Siyanür sadece çıkarılan altın cevherinden metal altının zenginleştirilmesi aşamasında kullanılmaktadır" dedi.

(ANKA)