kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Ocak 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Fatma Şensoy Dumke, okula kocasının soyadını taşıyan tabela konulunca açılışa geldi ancak tabela daha sonra kömürlüğe atıldı.

Bağışı kabul edildi ama ismi konmadı

Yaşar ÖZAY - Fotoğraflar: CENK ERTEKİN
Alman eşinin vasiyetiyle okul yaptıran Fatma Şensoy Dumke, kocasının soyadını tabelaya yazdıramayınca küstü. Yeğeni, Çelik'e başvurdu..
İLİŞKİLİ HABERLER
Bağışı kabul edildi ama ismi konmadı
Fatma Şensoy Dumke, Türkiye'yi çok seven Alman eşi Claus Dumke'nin vasiyeti üzerine 2003 yılında yaptırdığı okulun tabelasına kocasının soyadını koyduramayınca Türkiye'ye küstü. Bunun üzerine yeğeni Coşkun Şensoy halasının isteğinin yerine getirilmesi için Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'e mektup yazdı. Ancak yönetmeliklerin yabancı ismi engellediği belirtildi. 70'li yıllarda Almanya'ya tercüman olarak giden Fatma Şensoy, mühendis Claus Dumke ile tanışarak evlendi. Türkleri çok seven, Müslüman olup Mustafa adını alan, her yıl tatilini Türkiye'de geçiren Dumke, iki Türk çocuğunu Almanya'da okuttu. İki binli yıllarda kansere yakalanan Claus Dumke altı ay gibi kısa sürede öldü. Ölmeden önce de eşi Fatma Şensoy'a "Bizim çocuğumuz olmadı. Ben Türk çocuklarını çok seviyorum. Onun için benim adıma onlara bir okul yap" vasiyetinde bulundu.

EŞİNİN VASİYETİ
Fatma Şensoy eşinin vasiyet ettiği okulu yaptırabilmek için Milli Eğitim Bakanlığı'na başvurarak kendisine yer gösterilmesini istedi. Bakanlık da okul için İstanbul'un Büyükçekmece ilçesinin Yakuplu Beldesi'nde bir arsa tahsis etti. Fatma Şensoy 1 trilyon TL (1 milyon YTL) harcayarak 30 derslikli bir ilköğretim okulu yaptırdı. Okula Claus Dumke İlköğretim Okulu" ismini vermek istedi. Ancak Milli Eğitim Bakanlığı yönetmeliğine göre okula, yabancı bir isim olan Claus Dumke'nin adının verilemeyeceğini bildirdi. Bu yanıt karşısında yıkılan Fatma Şensoy, ısrarına rağmen izni alamayınca okulun açılışını bile yapmadan Almanya'ya döndü. Bunun üzerine bakanlık yetkilileri okula "Fatma Dumke Şensoy" adı verilebilir diyerek Fatma Şensoy'u ikna etti. Şensoy da Türkiye'ye gelip okulun açılışına katıldı. Fatma Dunke Şensoy İlköğretim Okulu eğitime başlarken, Fatma Şensoy okul yetkililerine eksiklerinin giderilmesi için her yıl bağış yapmaya devam edeceğini bildirdi.

KÖMÜRLÜĞE ATILDI
Ancak Fatma Şensoy'un Almanya'ya dönmesinin ardından açılış günü okulun kapısına asılan "Fatma Dumke Şensoy İlköğretim Okulu" tabelası yerinden sökülüp kömürlüğe kaldırıldı. Yerine de "Fatma Şensoy İlköğretim Okulu" tabelası asıldı. Açılışın hemen ardından Alman eşi Claus Dumke'nin isminin çıkarıldığını öğrenen Fatma Şensoy okul yöneticilerini arayarak tabela düzeltilene kadar yeni bağış yapmayacağını söyledi. Geçen yıl sonunda Milli Eğitim Bakanı Çelik'e mektup yazan Şensoy'un yeğeni Coşkun Şensoy Türkiye'de yabancı isimli pek çok okul bulunduğunu hatırlatarak Çelik'ten halasının isteğinin yerine getirilmesi için devreye girmesini istedi. Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri ise yönetmeliklerin okullara yabancı isim verilmesini engellediğini hatırlattı.