kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Ocak 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

WP: Bush, geniş siyasi çözüm için girişim istedi

Yeni Haber
Amerikan basını, ABD Başkanı George W. Bush'un Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile görüşmesinde Güneydoğu'yla ilgili olarak "geniş bir siyasi çözüm" için girişim talep ettiğini öne sürdü.

Washington Post gazetesi, "Bush, dün Türkiye'den ihtilaflı bölgede ekonomik gelişmeyi artırmasını ve bölge için geniş bir siyasi çözüme yönelik girişim yapılmasını istedi" diye yazdı.

Washington Post gazetesi, Cumhurbaşkanı Gül'ün Beyaz Saray'daki görüşmelerine, Başkan Bush'un Ortadoğu gezisi çıkmadan önce yaptığı açıklamalarını da değerlendirdiği haberinde yer verdi.

-"GÖRÜŞME GERGİNLEŞEN İLİŞKİLERİ GÜÇLENDİRMEYİ AMAÇLIYORDU"

Bush'un, Gül ile İran, Irak ve terörizmi görüştüğünü kaydeden gazete, "Görüşme, ABD'nin Irak işgali ve Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nin geçen yılki, Osmanlı İmparatorluğu'nun Ermenilere yönelik muamelesini 'soykırım' olarak nitelendiren kararı nedeniyle gerginleşen ilişkileri güçlendirmeyi amaçlıyordu" yorumunu yaptı.

"PKK TÜRKİYE İÇİN EN BÜYÜK GÜVENLİK TEHDİDİ"

Washington Post, Bush'un basın mensuplarına yaptığı açıklamada Türkiye'yi Doğu ile Batı arasında "yapıcı bir köprü" olarak nitelendirdiğini belirtirken Bush'un AB'nin Türkiye'nin üyeliğinden yararlanacağını söylediğine de dikkat çekti. Gazete şunları yazdı:

"Washington ve Ankara son bir aydır terörizme karşı işbirliğini artırdı. ABD, Kürdistan İşçi Partisi'nin (PKK) Kuzey Irak'taki üsleri konusunda genişletilmiş istihbarat sağlıyor. Türkiye'nin güneydoğusunda özerklik veya bağımsızlığı talep eden PKK, Türkiye için en büyük güvenlik tehdididir."

ABD gazetesi, Bush'un Türkiye'den bölge için "geniş bir siyasi çözüm"e yönelik girişim yapılmasını istediğini öne sürerken de "Bush, dün Türkiye'den ihtilaflı bölgede ekonomik gelişmeyi artırmasını ve bölge için geniş bir siyasi çözüme yönelik girişim yapılmasını istedi" diye yazdı.

ABD YETKİLİSİ: "ALTERNATİF SAĞLANMALI"

Bu çerçevede gazete, üst düzey bir Bush yönetimi yetkilisinin telefonda gazetecilere verdiği brifingde "Teröristlerin insan grupları için o kadar çekici olmaması için alternatif sağlanmalıdır" dediğini de aktardı.

(ANKA)