kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Ocak 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Prof. Dr. Onur Erol

Önce kilo vermeyi deneyin sonra liposuction yaptırın

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
07.01.2008
Göbekten yağ emme ve karın germe operasyonlarının sayısı Türkiye'de her geçen gün artıyor. Ünlü estetik cerrah Onur Erol'un tavsiyesi şöyle: Liposuction zayıflama aracı değildir. Hastalarımın çoğuna 'önce kilo verin' derim..
Ünlü estetik cerrah Prof. Dr. Onur Erol bel ve göbek estetiği ile ilgili soruları yanıtladı:

* Kadınlar mı yoksa erkekler mi daha çok göbek estetiği yaptırıyor?
Göbek ve bel kısmında yağ toplananlar genellikle erkeklerdir. Kadınlarda yağlanma kalça ve bacaklarda olur. Erkeklerin bu estetiğe daha çok ihtiyaçları vardır ancak konu estetik olunca sorun ne olursa olsun kadınlar erkekleri geride bırakırlar. Ancak son beş yıl içinde, erkek liposuction operasyonlarında yüzde yüze yakın bir artış oldu.

* Son dönemde burun hatta meme estetiğini solladığı doğru mu?
Amerikan Estetik Cerrahi yayınlarına baktığımızda liposuction operasyonlarının Amerika'da estetik operasyonlarda ilk sırada yer aldığını görüyoruz. Eskiden meme ameliyatları ve göz kapağı operasyonları büyük talep görürdü ama düzgün kontür için artık insanlar karın ve bel estetiğine yönelmeye başlamışlar. Liposuction!a ilginin artması bu alanda her geçen gün yeni tekniklerin gelişmesini sağlıyor. Yağın emildiği kanüller gittikçe inceliyor, hastaların iyileşme süresi kısalıyor. Son moda, bu alanda artık lazerle yapılan liposuctionlar, ki anında bu yenilikler Türkiye'ye de geldi. Bu arada şunu da bilmemiz lazım, Amerikalılar'ın estetik talepleri Türkler'den farklı. Türkiye'de hâlâ burun ameliyatları ilk sırada. Doku kokteyli, enjeksiyonlar burun operasyonlarıyla yarışıyor. Bizde karın estetiğinin, liposuction'ın burun operasyonları ile yarışması biraz zor. Ama yine de talep artıyor.

YAĞ EMME ETKİLİ

* Sizce karın-göbek estetiğinde en etkili yöntem liposuction mu?
Liposuction yani yağ emme operasyonları aynı zamanda bir tedavi yöntemidir. Bu yolla yağlar alındığında hücreler de alınır ve orada tekrar aynı miktarda yağ toplanma ihtimali ortadan kalkar. Kilo alırsa aynı şekilde kilo alıyor, kilo verirse yine aynı şekilde kilo veriyor. Yoksa göbek sorunu olanlar kilo aldıklarında direkt o bölgelerinde yağ toplanır, bir kilo alacaklarsa genelde o bölgelerine alırlar. Liposuction bunu engeller.

BEŞ BEDEN İNCELİN

* Liposuction ile kaç beden incelme sağlanabilir?
Bu hastanın durumuna göre değişir, bir bedenle beş beden arasında fark ortaya çıkabilir ama en az iki-üç beden incelme olur. Ancak incecik biri de gelip yağlarını aldırma hayaline tabii ki kapılmasın. Liposuction ile 100 cc de yağ alabilirsiniz, 5 litre de alabilirsiniz. Bu nedenle ameliyatın süresi bir saat ile beş saat arasında değişir.

* Liposuction'dan önce mi, sonra mı diyet önerirsiniz?
Şunu unutmamak lazım, liposuction zayıflama aracı değildir. Liposuction için gelen hastalarımın çoğuna ben 'önce kilo verin' derim. Önce diyet yapsınlar sonra liposuction.

KİLO VERENLER DİKKAT


* Karın germe ameliyatlarını kimlere öneriyorsunuz?
Hem yağ toplanması olup hem de sarkması olan kişilere bu ameliyatı öneriyoruz. Kadınlarda doğum sonrası kaslar gevşiyor ayrılıyor, bir karın germe sırasında bunların da tamiri gerekiyor. Erkeklerde sarkma daha az oluyor ama çok fazla kilo vermiş olan erkeklerde de bu operasyonu yapabiliyoruz.

* Zor bir ameliyat mı?
Zor bir ameliyat değil, üç ya da dört saat sürer. Ağrı çekilmez. Sezaryen olmak daha zordur. Sadece zayıflamadan bunu yaptıran kişiler zorluk çekerler, o kadar. Hem karın germe hem liposuction'dan sonra üç hafta korse kullanılmasında fayda var, bütün bunlardan sonra fizik tedavi öneririz. Hastanın daha düzgün ve çabuk iyileşmesi için bu aletlere gönderiyoruz, fizyoterapist de tedavisini yapıyor.

ÜÇ HAFTA DİNLENİN

* Bu ameliyatlardan ne kadar süre sonra insanlar işlerine dönebilir?
Liposuction'dan dört gün sonra gidebilir, minik lipo'larda hemen gider. Karın germeden sonra üç hafta istirahat uygundur. Hiçbir ameliyatta yatma yok.

* İz kalıyor mu?
Karın germede iz kalır ve bu iz kişinin yara iyileşmesine göre fark gösterir. Derinin tipine göre ince ya da kalın iz kalabilir. Bu izi genellikle bikininin, iç çamaşırının altına itecek türde yapıyoruz. Hatta lazer aleti ile 15 günde bu iz yok oluyor.

* Lovehandle için ne öneriyorsunuz?
Aşk tutacakları... Karın yaparken onu almazsanız çok çirkin olur. Üstelik karnındaki yağı alıp onu almazsanız o bölge daha çok şişer. Orada çok yağ toplanır çok çirkin bir görüntü olur. Onları almak çok kolaydır.
Haberin fotoğrafları