kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Ocak 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Ban 2008 hedeflerini anlattı

AA
Yeni Haber
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-Moon, 2008 yılında BM'nin dünyadaki rolünü güçlendirmek istediğini söyledi.

Genel sekreter Ban, 2008 yılının ilk basın toplantısında, BM'nin geçen yıl yaptıklarını ve 2008'de yapmasıyı hedefledikleriyle ilgili bilgiler verdi, uluslararası sorunlarla ilgili gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Ban, 2007 yılında dünyanın tehlikeli bölgelerinde görev yapan ve aralarında Cezayir'deki terör saldırısında ölen 17 BM çalışanının da bulunduğu 42 BM personelinin yaşamlarını yitirmesinden büyük üzüntü duyduğunu bildirdi.

Ban, 2008 yılına yeni umutlarla girildiğini, amacının yeni yılda BM'nin dünyadaki rolünü güçlendirmek olduğunu kaydetti.

Ban, 2007 yılında iklim değişikliğiyle mücadelede ve Darfur başta olmak üzere barışı koruma operasyonlarında ilerleme kaydettiklerini dile getirdi.

İklim değişikliği konusunun dünya kamuoyunda sürekli yer alması ve bu konuda bilinç yaratılmasının önemine değinen Ban, bu konuda etkili bir küresel kampanya yürütülmesi gerektiğine dikkat çekti ve Bali Konferansı'nın ardından başlayan 2 yıllık sürecin zor bir süreç olacağının da altını çizdi.

BİNYIL KALKINMA HEDEFLERİ

2008 yılında BM'nin kalkınma alanındaki rolünü güçlendirmeye odaklanacağını ifade eden Ban, 2015 yılında sona erecek Binyıl Kalkınma Hedeflerine ulaşma projesinde de yarı yola geldiklerini, pek çok ülkenin hedeflere ulaşmada geride kaldıklarını söyledi.

Eylül ayında BM Genel Kurul çalışmalarının açılışında bu konuda üst düzey bir toplantı yapacağını anlatan Ban, bu kapsamda özellikle en yoksul ülkelerin sorunlarıyla ilgileneceklerini kaydetti.

2008 yılının İnsan Hakları Evrensel Bildirisi'nin kabulünün 60. yılı olduğunu hatırlatan Ban, ekonomik ve toplumsal ilerlemenin insan hakkı olduğunu, 2008'de BM ikiz insan hakları sözleşmelerinin tüm ülkeler tarafından kabul edilmesi için çabalarını yoğunlaştıracağını anlattı.

Ban ayrıca, 2008 yılında Lübnan'ın eski başbakanlarından Refik Hariri suikastı sanıklarını yargılayacak özel nitelikteki mahkemenin kurulması çalışmalarını hızlandırmakta, insan hakları ve özellikle kadın ileçocukların şiddete karşı korunması konularında yeni küresel bir kampanya başlatmakta kararlı olduğunu söyledi.

Ban, Sudan'ın Darfur bölgesindeki sorunla ilgili olarak da, yürütülen barış müzakerelerinin barışçıl biçimde sonuçlandırılması ve BM-Afrika Birliği karma barış gücünün tamamıyla bölgeye konuşlandırılması gerektiğini, kapsamda hem Sudan hükümetinin hem de üye devletlerin BM ile tam işbirliği yapması gerektiğini vurguladı.

Ban, 2008 yılında BM'yi etik kurallar, performans ve hesap verebilirlilik açısından daha yüksek standartlara ulaştırmaya kararlı olduğunu, BM'nin daha çağdaş, etkili ve dinamik olması gerektiğini kaydetti.