kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Ocak 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Piyasalar 2008 yılına kâbus gibi giriş yaptı

ABD ekonomisine yönelik durgunluk beklentilerinin güçlenmesi ile dünya borsaları ilk haftadan çöktü. Petrol 100 doları aştı, doların değer kaybı hızlandı..
Geçtiğimiz yılın ikinci yarısından itibaren uluslararası piyasaları etkisi altına alan ABD kaynaklı mortgage krizi 2008 yılında da piyasaların yeni yıla kabusla başlamasına neden oldu. Yeni yılın ilk işlem haftasında dünya borsaları ABD ekonomisinin durgunluğa gireceği beklentisini destekleyen ekonomik rapor ve verilerle düşüşe geçti. ABD'de geçen hafta açıklanan ABD imalat endeksinin aralık ayında 47.7 puan ile beklentilerin altında kalması sonrası piyasalar çalkalanmaya başladı. Petrol fiyatlarının 100 doları geçmesi ile telaşlanan piyasalar önceki gün açıklanan ABD tarım dışı istihdam verileri ile de dibe vurdu. ABD'de tarım dışı istihdam verisinin 2003 Ağustos ayından beri en düşük seviyeye inmesi ve aralık ayında işsizliğin yüzde 5'e yükseldiğinin açıklanmasının ardından dünya borsaları kayıplarını artırdı. 2008 yılının ilk haftasında en çok değer kaybeden borsa ABD'nin teknoloji endeksi Nasdaq oldu. Nasdaq Endeksi Intel, Apple, HP, IBM gibi hisselerin öncülüğünde adeta çakıldı. ABD ekonomisinin durgunluğa gireceği ve tüketici harcamalarının olumsuz etkileneceği beklentisine ABD'li yatırım bankası JP Morgan'ın Intel hisselerinin ağırlığını düşürmesi de eklenince Nasdaq geçen haftayı yüzde 5.6 düşerek kapattı. Nasdaq Endeksi geçtiğimiz cuma günü yüzde 4.3 çakılarak, 11 Eylül 2001 tarihindeki terörist saldırılardan bu yana en büyük günlük düşüşünü yaşadı.

İMKB KAYIPTA İKİNCİ OLDU
Yeni yıla en büyük düşüşle başlayan borsalardan biri de İMKB-100 Endeksi oldu. İMKB, 2008 yılının ilk işlem haftasında yüzde 5.4 değer kaybetti. Olumlu enflasyon rakamları ve Merkez Bankası'nın orta vadede enflasyonun düşeceğine yönelik açıklamalarına rağmen ABD borsalarındaki çöküşü izleyen İMKB, bir haftada 3 bin puan birden geriledi. 2007 yılının en çok kazandıran borsalarından biri olan Brezilya'nın Bovespa Endeksi de yeni yıla kötü başladı. ABD'deki durgunluğun ihracatı etkileyeceği endişeleri ile Bovespa geçtiğimiz hafta yatırımcılarına yüzde 4.5 kaybettirdi. Yeni yıl tatilini uzun tutan Japon Nikkei Endeksi ise cuma günkü ilk işlem gününde yüzde 4 değer yitirdi. ABD'li Dow Jones Endeksi de 2008 yılana son yılların en kötü performansını sergileyerek başladı. Dow Jones, geçtiğimiz hafta içinde yüzde 3.5 gerileyerek, 2000 yılından bu yana en kötü başlangıcını yaptı.

TÜRK LİRASI % 0.8 ARTTI
Önceki gün 1.1565 YTL ile son 6.5 yılın en düşük seviyelerine gerileyen dolar uluslararası para birimleri karşısında da yeni yılda kan kaybetmeye devam ediyor. Dolar geçen hafta yüzde 3'lük değer kaybıyla en çok Malezya Ringiti karşısında düşerken, carry trade ticareti yapan yatırımcıların gözde para birimleri olan Avustralya Doları karşısında yüzde 2.8 ve Japon Yeni karşısında ise yüzde 2.7 geriledi. Doların Brezilya Reali ve Çek Korunası karşısındaki değer kaybı yüzde 1.1 olurken, dolar YTL'ye karşı ise bir haftada yüzde 0.8 değer kaybetti. Euro dolar paritesi ise 1.4822 sente kadar yükseldi.
Haberin fotoğrafları