kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Ocak 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Artık herkes 'rock star'

Yaprak Aras ŞAHİNBAŞ
Bir Rock Band çılgınlığıdır gidiyor. Geçtiğimiz aylarda ABD'de piyasaya çıkan bu oyun, 7'den 70'e herkese 'rock star'lık vaat ediyor.....
Her şey Guitar Hero serisiyle başladı. Temelde, plastik bir gitarla televizyon karşısına geçip ekranda beliren akorlara basmanıza dayanan oyun, dünyada 6 milyondan fazla sattı Rolling Stone dergisine göre, bu 6 milyonun arasında Şebnem Ferah da var). Ödül üzerine ödül alan Guitar Hero'nun başarısı, büyük şirketlerin de dikkatini çekti ve üreticisi Harmonix, geçtiğimiz aylarda MTV tarafından satın alındı. Ardından da yepyeni bir oyunun haberi geldi: Rock Band. Gitarın yanına davul, bas gitar ve vokal için mikrofon da eklenmiş, eleştirmenlere göre 'gerçek bir parti oyunu' yaratılmıştı. Guitar Hero zevki, kümülatif bir eğlenceye dönüşüyor; aile ve parti oyunları yepyeni bir boyut kazanıyordu. Rock Band, Noel arifesinde ve yılbaşı öncesinde internette en çok aranan oyun oldu. 7'den 70'e herkesin oynayabildiği oyun, hem aile toplantılarının hem de partilerin en çok 'arzulanan' nesnesine dönüştü. Youtube'da plastik enstrümanlarıyla müzik icra eden binlerce amatörün videosunu görünce, ne demek istediğimi daha iyi anlarsınız! Şimdiye kadar herhangi bir enstrüman kullanmamış kişilere bile 'müzik aleti çalabilme' zevkini yaşatan Rock Band'de, adından da anlayacağınız üzere bir 'rock grubu' kuruyorsunuz. Grubunuz gitar, bas gitar, davul ve vokal olmak üzere en fazla dört kişiyle sınırlı olmak durumunda. Yarattığınız karakterlerin fiziksel özelliklerini, kıyafetlerini, saç modellerini, dövmelerini ve sahne hareketlerini ayarlayabiliyorsunuz. 'Çıkış imajınızı' beğenmezseniz üzülmeyin; zaman içinde kazanacağınız paralarla 'rock mağazası'ndan alışveriş yapabilir, üstünüze başınıza çekidüzen verebilirsiniz.

SANAL DÜNYA TURNESİ
Grubun ismini ve grup üyelerini belirledikten sonra sıra logoyu oluşturmaya geliyor. İlk başlarda her yeni çıkan grup gibi küçük mekânlarda sahne alıyorsunuz. Zamanla hayran kitlenizi ve ücretinizi artırıp önce şehirleri, sonra da ülkeleri turlamaya başlıyorsunuz. Büyük konser alanlarında çalabilmek için, gerçek hayattaki gibi başarıya ve belirli bir hayran kitlesine sahip olmak şart. Dünya turnesi kapsamında, 17 ayrı ülkenin 41 noktasında konser verebiliyorsunuz. Konser alanları, gerçeklerinden yola çıkılarak yapılmış. Tabii grupla ilgili kararlar alırken kariyerinizi de düşünmeniz gerekiyor. Büyük bir stadyumda göstereceğiniz 'vasat' performans hayranlarınızı kaybetmenize neden olabilir. Veya para kazanmayacağınız yardım konserlerine çıkmanız gerekebilir. Rock Band, Xbox 360 ve PlayStation3 oyun konsollarında en iyi performansı gösteriyor. PS2'lerde de çalışıyor ama, internetin nimetlerinden faydalanamadığınız için hevesiniz kursağınızda kalabilir. PS3'te ise, grup üyeleri farklı şehirlerde, hatta ülkelerde bile olsa, birlikte çalabiliyor.

METALLICA DA HAYRAN
170 dolara tüm parçalarıyla beraber satılan oyun, birkaç ay içinde Avrupa'da da piyasaya çıkıyor. Şu anda Rock Band ile çalınıp söylenebilen 58 şarkı var (Red Hot Chili Peppers-Dani California, The Killers-When You Were Young, Foo Fighters-Learn to Fly, Metallica-Enter Sandman, Radiohead-Creep, Beastie Boys-Sabotage ve The Police-Next to You sadece birkaçı) Oyunun sahibi MTV olunca, gruplar da şarkılarını seve seve veriyor tabii. Bu arada Rock Band şarkıları yakında 'download' edilmeye de başlanacak. Tamamen indirilebilen ilk albüm, The Who'nun Who's Next?'i olacak. Ardından Nirvana'nın Nevermind'ı gelecek. Ciddi Rock Band hayranları olduklarını açıklayan Metallica'nın yeni albümünden bir single'ı da, ilk kez bu platform üzerinden satışa sunulacak. Şarkıların fiyatları da 0.99 ile 2.99 dolar arasında değişecek.
Haberin fotoğrafları