kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Ocak 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Lüleburgaz Belediyesi, kentin merkezindeki meydanda bir buz pisti açtı.

Türk'ün buz pateniyle imtihanı

ECE KOÇAL
29.12.2007
Buz pateni, geçen kıştan beri televizyondaki yarışmalarla hiç olmadığı kadar popüler. Bu durumun geleceğin buz pateni şampiyonlarının yetişmesini sağlayıp sağlamayacağı henüz belli değil. Ama her geçen gün yeni bir pist açılmasına sebep olduğu tartışılmaz bir gerçek..
Türk insanının futboldan sonra en sevdiği sporlardan biri belki de... Hatta pek çoğunun şampiyona zamanlarında TRT-2'ye takılıp kalmasının başlıca sebebi. Öyle ki, üçlü salto veya ikili axl terimleri, pek çok kişi için el-ense veya tuş yapmak kadar tanıdık. Buz pateni kimi için bir çocukluk hayali iken, kimi içinse Amerikan filmlerinin en romantik sahnelerinin dekoru. Ne olursa olsun, artık ülkemizde hiç olmadığı kadar popüler. Sayıları her geçen gün artan buz pateni pistleri, geleceğin şampiyonlarını yetiştirir mi bilinmez, ama özellikle hafta sonları dolup taştıkları kesin. Buz pateni merakı, geçen kış aylarında düzenlenen Buzda Dans yarışmasıyla ivme kazanmıştı. Hatta bu heyecana kendini kaptıran, ilk yarışmanın birincisi Zeynep Tokuş, aldığı 100 bin YTL'lik ödülle kendi adını taşıyan bir okul açacağını müjdelemişti. Tokuş henüz sözünde durmuş değil... Bunun ardından buz dansı gösterileri yapan birkaç grup, Türkiye'ye geldi. Bu dönemde pek çok kişinin Katarina Witt olma hayali yeniden depreşti. Parkorman'daki buz pisti yarışma günleri haricinde her yaştan yeni buz dansçılarının bir kez dahi olsa uğradığı bir mekân oldu. Bu pist şimdilerde kapalı ama bayrağı devralan pek çok yer var. Özellikle birçok alışveriş merkezi için buz pateni pistleri, müşteri çekmek adına yeni bir koz. Ataköy'deki Galleria Alışveriş Merkezi'nin içindeki pist, uzun yıllar İstanbul'da bu alanda ilkti. Burası hâlâ hizmet veriyor. Yeni pistlerden biri ise Ümraniye'deki yeni alışveriş merkezi Meydan'da açıldı. İki haftadır açık bir alanda hizmet veren bu pist, yaklaşık 350 metrekare. Özellikle hafta sonları oldukça dolu ama mesai sonrasında giden yetişkinler de yok değil. 28-46 numara arasında buz pateni ayakkabıları kiralanabiliyor. Yarım saati hafta içi 10, hafta sonu 15 YTL. Özel ders almak isterseniz ücret 20 YTL. Şu an yılbaşı süsleriyle de donatılmış olan mekânda izleyicilerinizin de bol olacağını belirtelim... Ayrıca gece ışıklandırması olduğu için 22.00'ye kadar kaymak mümkün.

YAPAYI DA VAR
İstanbul'un Anadolu yakasındaki bir diğer buz pisti ise Fenerbahçe'deki Trueblue adlı restoranın bahçesinde. Buradaki 24x12 metre büyüklüğündeki buz pistinin de üstü açık. Ama en önemli özelliği denize sıfır olması. Aslında böyle bir konuma buz pisti yapmak hiç de kolay olmamış. Çünkü buharlaşan deniz suyu, pistteki buzları eritiyormuş. Ama mekânın işletmecisi Ahmet Gür, inat edip hizmete devam ettiklerini anlatıyor. 10.30-24.00 arasında hizmet veren pistte, akşam saatleri için aydınlatma var. Yarım saati hafta içi 15, hafta sonu 20 YTL. Özel ders almak isterseniz, fiyatlar 40-60 YTL arasında değişiyor. Bir diğer buz pisti ise Çengelköy'deki Maxi City alışveriş merkezinin üst katında. Ancak bu pistte, gerçek buz değil, özel ilaçla kayganlaştırılan yapay buz var. Avantajı, küçük çocukların düşüp bir yerlerini incitme riskinin daha az olması. Dezavantajı ise kaymak için, gerçek buzdakinden çok daha fazla çaba ve güç sarf etmek gerekmesi. 10.00-22.00 arasında hizmet veren bu pistte yarım saat kaymak için 10 YTL ödüyorsunuz. Florya'da hizmet veren Ice Park, buz pateni pistleri arasında en profesyonellerinden. Mekânın başlıca hedefi, altyapı çalışmaları yaparak geleceğin buz patencilerini yetiştirmek. Erken yaş sporu sınıfına giren buz pateni, sporcu seçimi açısından okul öncesi yaşlardaki çocuklara yönelmeyi gerektiriyor. Pedagojik formasyona sahip uzman antrenörler eşliğinde Ice Park'ta yapılan çalışmalarda dört yaşından itibaren tüm çocuklara temel buz pateni eğitimi veriliyor. Zaten bu spora başlamak için en ideal yaş da dört. Bu pistte kaymanın ücreti pateniniz varsa 12.50, yoksa 15 YTL. Uzman eğitmenden ders almak 40, yardımcı eğitmenden ders almak 30 YTL. Üç kişilik gruplara ders ise 90 ve

70 YTL. BELEDİYEDEN PİST HİZMETİ
Buz patenine olan ilgi İstanbul dışında da artmış durumda. Özel girişimlerin yanı sıra belediyelerin de bu spora destek vermesi söz konusu. Örneğin Lüleburgaz'ın merkezdeki meydanda açılan buz pisti, Lüleburgaz Belediyesi'nin bir hizmeti. Öyle ki burada kaymak 2 YTL. 450 metrekare büyüklüğündeki pist, şehrin tüm çocuk ve gençlerinin yeni eğlencesi olmuş durumda. Zaten piste çıkmayan de neredeyse kalmamış. Ekim ayında ise Diyarbakır'da Dicle Üniversitesi Spor Kulübü Tesisleri'nde buz pateni pisti açılmıştı. Fun On Ice adlı özel buz pateni pistlerinin ise Bursa, Marmaris, Ankara ve Denizli'de şubeleri var.

TELEFON NUMARALARI
Trueblue Tel: (0216) 550 51 95
Maxi City Tel: (0216) 486 40 10
Ice Park Tel: (0212) 579 18 17
Meydan Tel: (0216) 526 01 01
Ice Trendy Tel: (0212) 356 37 66
Haberin fotoğrafları