kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Ocak 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Evcil kedileri sokakta birçok tehlike bekliyor.

Eyvah kedim kaçtı!

NESLİHAN TUNÇ
Çok sevdiğiniz kediniz bir bakıyorsunuz ki ortalıkta yok. Oturup ağlamak yerine, hemen onu aramaya başlayabilirsiniz. Yeter ki yapmanız gerekenleri bilin..
Kediler bazen aniden ortadan kaybolabilirler. Meraklı yapıları onları evin dışındaki ortamı tanımaya iter. Keyifle başlayan keşifler kimi zaman kediniz ve sizin için bir kâbusa dönüşebilir. Çünkü küçük yaramaz eve geri dönmeyi beceremeyebilir. Bu durumda sizin soğukkanlı ve sistemli bir şekilde davranmanız gerekir. Prof. Dr. Tamer Dodurka, her kedi sahibinin, kedisinin bir gün kaybolabileceğini düşünerek onun birkaç fotoğrafını hazır tutması gerektiğine dikkat çekiyor: "Başkalarından yardım alabilmenin tek yolu, çeşitli yerlere asılmış, mail'lerle gruplara gönderilmiş bu fotoğraflar olacaktır. Kediye ismi mutlaka öğretilmelidir. Bu isim özellikle pozitif olarak pekiştirilirse, yani ismi çağrılmasının ardından güzel mamalar ya da sevme, okşama gibi şeyler gelirse, bu isim söylendiğinde kedinin gelmesi kolaylaşır."

GRUP HALİNDE ARAYIN
Kediniz kaybolunca hızlı davranmakta yarar var. İlk önce kediyi tanıyan komşulara haber vermeli ve hep birlikte evin en yakınındaki araba altları, duvar dipleri gibi kuytu yerlerde aramaya başlamalısınız. Tamer Dodurka, "Zaman ilerlemişse çöp konteynırlarının civarlarına bakılabilir. Grup halinde dağılarak aramalar çok daha iyidir. Çünkü kedi aynı yerde beklemeyip bizim az önce geçtiğimiz noktaya gelmiş olabilir. Çoğu kez kedi trafik ve gürültüye alışkın olmadığı için gündüzleri saklanıp geceleyin ortaya çıkar. Zaten av da geceleri yapılır. Bu nedenle özellikle gece aramaları daha faydalıdır. Karanlıkta kediyi fark etmek güç olabilir ama sesimize belki yanıt verebilir."

KORKUNCA SALDIRIR
Ancak korkudan köşeye sinmiş bir kedinin, sahibi dahi olsa, üzerine gitmenin doğru olmadığını söylüyor Dodurka: "Bu durumda kedi kaçabilir ya da saldırabilir. Korkan kedi sahibini dahi tanımaz ve kaçmaya devam eder. Bu nedenle onun ürktüğünü anlayan hayvan sahibi ona daha fazla yaklaşmamalı, karşısına oturup sakinleştirici sözler söyleyerek sabırla beklemelidir. Sakinleşen kedi genellikle miyavlamayla yanıt verir. Bu durumda da kontrollü olarak yaklaşmayı denemeli, ürkme belirtileri görüldüğünde durmalıdır." Peki ama kediler neden evlerinden uzaklaşır? Prof. Dr. Tamer Dodurka, kedilerin iki nedenle evlerini terk ettiklerini söylüyor: "Birincisi kendi arzularıyla evi terk edebilirler: Evde hoşlanmadıkları bir şey varsa evi terk edebilirler; ilgisiz sahibi, ev halkının rahatsızlık verici davranışları, örneğin onu rahatsız eden bir çocuk, evde başka bir hayvanın, özellikle köpeğin varlığı vb. Evi terk etmeleri çok garipsenecek bir durum değildir. Kedi kimsenin malı olmayı kabul etmez, evde kalıyor olması tamamen keyfine kalmış bir durumdur." Kedilerin ikinci uzaklaşma nedenlerinin ise kaybolma olduğunu belirten Dodurka, bunu da şöyle açıklıyor: "Merakları, cinsel arzuları nedeniyle dışarı çıkmış ancak evin yolunu bulamamış veya eve girememiş olabilirler. Özellikle evden ilk defa çıkan kediler bir köpek tarafından kovalanarak uzaklaştırılmışlarsa, korkudan evin haritasını çıkaracak imkân bulamamış olabilir. Ya da korkup bir köşede saklanmıştır." İnsana yakın olan ve gezintiye çıkmış kedilerin başka insanlar tarafından sahiplenilme riski de olduğunu söyleyen Dodurka, kedinin eve dönme süresiyle ilgili olarak: "Bazıları cinsel kızışma süresince dışarıda kalır ve bu süre tamamlandığında geri döner. Evde bir şeye bozulan kedi, bir süre sonra kızgınlığı geçip eve geri dönebilir. Gerçekten kaybolan kedinin ne zaman döneceği ise onun yön bulma yeteneklerine ve kaçma esnasında evin haritasını çıkarıp çıkarmamasına bağlı olarak değişir. Dışarıda kalma süresi uzadıkça eve dönmesi zorlaşır, hatta bir süre sonra sahibini bile tanımazlıktan gelebilir."

ÇÖP TEHDİTİ
Bir ev kedisini sokakta bekleyen tehlikelerin başında ise çöplüklerden kapacakları mikropların geldiğini söylüyor Dodurka: "Av yeteneği zayıf olan kediler ya da etrafta av bulamayan kediler çöplüklere yönelirler. Çöplükten beslenmek demek, eninde sonunda oradan bir mikrop kapıp hastalanmak, bazen de ölmek demektir. En büyük tehlikelerden biri de köpeklerdir. Köpekler kendilerinden kaçan her canlıyı hatta araba, bisiklet gibi araçları kovalama eğilimindedir. Bu onların avlanma dürtülerini harekete geçirir. Hele ki kovaladıkları canlı kediyse öldürücü olabilirler. Diğer hayvanlar gibi kediler de yazın veya soğuklarda susuz kalabilirler. Yine, hava sıcaklığının aşırı düştüğü durumlarda donarak ölebilirler. Özellikle soğuk havalarda arabaların motor kısımlarına bayılırlar. Çoğu kez dar bir aralıktan motor kısmına giren kedi, araba çalıştığında çıkacak zaman bulamaz ve orada parçalanabilir."
Haberin fotoğrafları