kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Ocak 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

İşadamları ile nakliyecilerin "Irak" kavgası

Yeni Haber
Irak'a mal satan Türk işadamları ile malları taşıyan Türk nakliyecileri arasında "güvenlik" ve "pazar payı" kavgası çıktı.

Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Başkanı Tamer Dinçşahin, Türk-Irak İş Konseyi Başkanı Ercüment Aksoy'un "Türk nakliyecileri Irak pazarını kaybetti" şeklindeki açıklamalarını "ucuz bir yaklaşım" olarak değerlendirdi.

Aksoy'un bazı basın yayın organlarında Irak'a taşıma yapan Türk nakliyecilere ilişkin sözlerini eleştiren Dinçşahin, Irak'a yapılan tüm transit taşımaların Türk nakliyeciler tarafından yapıldığını vurgulayarak "Ercüment Aksoy da orada ticaret yapıyorsa, bunun nedeni Türk nakliyecilerinin verdiği hizmettir" dedi.

"İŞADAMLARININ BAŞARISI NAKLİYECİLER SAYESİNDE"

Dinçşahin, Türk nakliyecilerin Irak'a 2006 yılında 310 bin sefer yaptığını, 2007 yılında ise bu rakamın tam netleşmemiş olmakla birlikte 300 bini geçtiğini söyledi. 2005 yılındaki sefer sayısının ise 565 bin olduğuna dikkat çeken Dinçşahin, şöyle konuştu:

"Bu durumun Türk nakliyecilerin pazar payı kaybetmesi ile değil, Irak'ın iç dinamiklerinin ticarete yansıması ile ilişkisi var. Ayrıca, 2006 yılından sonra 2007'de sefer sayımızda bir düşüş olmadı. Bu da ağır şartlarda en iyi hizmeti vermeye çalışan nakliyecilerimizin bir başarısıdır. Türk işadamları nasıl ki Afganistan'ın imarından Türk nakliyecilerinin başarıları sayesinde pay aldıysa, Irak'ta da durum böyledir."

Dinçşahin, konuya ilişkin Ercüment Aksoy'a bir mektup yazacağını ve Irak'a taşıma yapan nakliyecilerin gerçek durumunu tüm ayrıntıları ile anlatacağını da sözlerine ekledi.

"BİZ BU İŞTE ÇOK ŞEHİT VERDİK"

Geçtiğimiz hafta Duhok-Musul Karayolu'nda 60 araçlık bir Türk konvoyunun mayınlı saldırıya uğradığını ve saldırı sonucunda bir Türk şoförünün öldüğünü, altı kişinin de yaralandığını hatırlatan Dinçşahin, "Biz bu işte çok şehit verdik. Eğer güvenlik önlemleri alınmaz ise Irak'a yönelik bu tür taşımaları yeniden değerlendirmek durumunda kalabiliriz. Bizim için sürücülerimizin can güvenliği her şeyin önünde gelmektedir" diye konuştu.

"EN GÜVENLİ BÖLGE KUZEY IRAK"

Irak geneline oranla Kuzey Irak bölgesine yapılan taşımaların daha sağlıklı ve güvenli yapıldığını dile getiren Dinçşahin, bu bölge dışına ve özellikle ülkenin güney kısmına güvenlik nedeniyle taşıma yapılamadığını kaydetti. Dinçşahin, "Zaten ABD ordusuna ait mallar Kuzey Irak'a değil, ülkenin diğer bölgelerine gidiyor. Yıllardır bu malları taşıyan nakliyecilerin güvenliğine ilişkin sözler veriliyor ama hiçbiri tutulmuyor" dedi.

"ABD ORDU MALLARINI TAŞIMAYABİLİRİZ"

Irak'a taşıma yapan Türk kamyonlarına ve sürücülerine yönelik terör saldırılarının ticareti durma noktasına getirdiği uyarısında bulunan Dinçşahin, "Özellikle ABD ordu mallarını taşırken handikaplar oluyor. Bundan sonra bu tür riskli malların taşımasını yapmayabiliriz. Evet pazar payı kaybetmek istemeyiz, ama önceliğimiz şoförlerimizin can güvenliğidir" diye konuştu.

(ANKA)