kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Ocak 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Kaçırılan askerlere 6 suçtan dava

ANKA
Yeni Haber
Hakkari Dağlıca sınır karakoluna PKK tarafından yapılan baskın sonrası kaçırılan 8 asker ile ilgili Van Asayiş Kolordu Komutanlığı Askeri Savcılığı'nın yürüttüğü soruşturma sona erdi.

Askeri Savcılık, rehin alındıktan sonra serbest bırakılan askerlerin "Büyük zararlar doğuran emre itaatsizlikte ısrar, suç ve suçluyu alenen övme, devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak suçuna yardım etmek, yurt dışına firar, zincirleme olarak basın ve yayın yoluyla bölücü terör örgütünün propagandasını yapmak, basın ve yayın yoluyla halkı askerlik hizmetinden soğutacak beyanlarda, telkinlerde bulunmak, propaganda yapmak" suçlarını işledikleri gerekçesiyle mahkum edilmelerini talep etti.

İlk duruşması 1 Şubat'ta yapılacak olan davanın iddianamesinde, ROJ Tv'ye konuşan sanık Er Ramazan Yüce'nin ömür boyu hapis cezası ile cezalandırılması istendi. Askeri savcılık, kaçırılan diğer askerlerin 3 ile 5 yıl arasında değişen hapis cezaları ile cezalandırılmalarını istedi.

Askeri Savcı, Uzman Çavuş Halis Çağan'ın "Memuriyet görevinin gereklerine aykırı hareket etmek, büyük zararlar doğuran emre itaatsizlikte ısrar ile zincirleme olarak basın ve yayın yoluyla bölücü terör örgütünün propagandasını yapmak" suçlarını işlediği iddiasında bulundu.

İddianamede, Piyade Er Fuat Başoda, İlhami Demir, İrfan Beyaz, Özhan Şabanoğlu, Fatih Atakul ve Piyade Çavuş Mehmet Şenkul da "Büyük zararlar doğuran emre itaatsizlikte ısrar" suçlarından yargılanacak.

ER YÜCE'YE 'KÖSTEBEK' İMASI

Askeri savcılık, iddianamesinde ömür boyu hapis cezası ile cezalandırılması istenen er Ramazan Yüce ile ilgili 'köstebek' olduğu imasında bulundu. İddianamede tutuklu er Yüce'nin Roj Tv'de yaptığı konuşmalar vurgulanarak Kürtçe bildiği, teröristlerle samimi görüntüler sergilediği ve kaçırılmaktan dolayı 'memnunmuş' görüntüsü çizdiği belirtildi.

İddianamede, er Yüce'nin rahat tavırlarının diğer şüphelilerde tedirginlik ve şüphe yarattığı, gelişmelerden de haberi varmış gibi, "Bizi 15-20 gün sonra bırakırlar" şeklinde sözler kullandığı kaydedildi. Askeri savcılık, silahını kaybeden Yüce'nin bin 208 YTL tutarında hazine zararını da karşılamasını da istedi.

Kaçırıldıktan sonra serbest bırakılan askerlerin ilk duruşması 1 Şubat 2008 tarihinde, Jandarma Asayiş Komutanlığı Askeri Mahkemesi'nde görülmeye başlanacak.