kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Ocak 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
İlk hareketten önce motorun ısınması için en fazla 30 saniye bekleyin. Fazla ısınmasını beklemek yakıt tüketimini artırır

Ani gaz ve ani fren yakıt tüketimini yüzde 5 artırıyor

26.12.2007
Şehirlerarası yollarda en az yakıt tüketimi 80-90 km hız arasındadır. 90 kilometrenin üstünde her kilometre yakıt tüketiminizi yüzde 1 artırır..
Artan akaryakıt fiyatları, otomobil keyfine darbe vurdu. Otomobil sahiplerinin yakıt faturası giderek yükselmeye başladı. Fakat, yükselen yakıt faturasını düşürmenin bir çaresi var. Aşağıdaki önerileri dikkate alırsanız, az yakıtla çok kilometre yapabilirsiniz.

* Önünüzdeki aracı çok yakından takip etmeyin. Çünkü devamlı olarak aracınızı frenler ya da gaz pedalına sıkça basarsınız. Bu durum ilave benzin pompalanmasına neden olur. Ani fren ve ardından gaz basmak yakıt tüketimini yüzde 5 artırır.

* Şehirlerarası yolda en az yakıt tüketimi 80-90 km. hız arasındadır. 90 km.'nin üstünde her kilometre yakıt tüketimini yüzde 1 arttırır.

* Motorunuzun harareti (ısısı) yakıt tüketimini etkiler.

* İlk hareketten önce motorun ısınması için en fazla 30 saniye bekleyin. Fazla ısınmasını beklemek yakıt tüketimini arttırır.

* Şehirlerarası yola çıkarken, hararet göstergesinin normale yaklaşmasını bekleyin.

* Kışın motorunuzun çok soğumaması için radyatör önünü gazete kağıdı ya da benzeri bir şeyle kapatın.

* Soğuk motorda yakıt sarfiyatı fazladır. Motor tam ısınmadan yapılan yolculuklardan (özellikle kısa mesafelerden) kaçının. Böyle durumlarda aracınız yüzde 25 daha fazla yakıt harcar.

* Yakıt deponuzun hatalı doldurulması yakıt tüketimini arttırır. Deponuzu doldururken aşağıdaki noktalara dikkat edin;

* Deponuzu mümkünse pompanın yavaş hızı ile doldurun.

* İmkanınız varsa sabah veya akşamın geç saatlerinde deponuzu doldurun.

* Depoyu daima dolu bulundurun. Çünkü benzinde buharlaşma daha fazladır.