kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Ocak 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Türkiye kar altında

Yeni Haber
İstanbul'da dünden itibaren etkili olan kar yağışı dolayısıyla Büyükşehir belediye ekiplerince yollarda tuzlama çalışması yapıldığı bildirildi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezinden (AKOM) yapılan yazılı açıklamaya göre, kentte dün sabahtan itibaren başlayan ve halen süren kar yağışı nedeniyle belediyenin çeşitli birimlerine bağlı görevlilerce çalışma başlatıldı.

Yol Bakım ve Onarım, Atık Yönetimi, Park ve Bahçeler ile Sosyal İdari İşler müdürlüklerine bağlı toplam 3577 personel ve 1038 aracın katılımıyla dünden itibaren yürütülen çalışmalarda, buzlanmanın önlenmesi için cadde, sokak ve yollara 2 bin 360 ton tuz ile 66 ton solisyon döküldü.

Sokaklarda kalan ve kimsesiz 29 kişiyi de toplayarak barınmaları için belediyenin tesislerine götüren ekipler, yolda kalan vatandaşlara da çay
ve çorba dağıtmaya başladı.İtfaiye, İSKİ, Trafik Müdürlüğü, İETT ve İDO'nun da destek verdiği karla mücadele çalışmalarında görev alan belediye personeline de 4 bin 500 kumanya dağıtıldı.Karla mücadele ve tuzlama çalışmalarının sürdüğü belirtildi.

BAZI UÇAK SEFERLERİ İPTAL

Yurtta etkili olan kar yağışı nedeniyle hava ulaşımında aksamalar yaşanırken, bazı iç hat uçak seferleri de iptal edildi. İstanbul Atatürk Havalimanı'ndan Doğu Anadolu ve İç Anadolu bölgelerindeki illere sefer düzenleyen hava yolu şirketlerinin seferlerinde, bu illerdeki elverişsiz hava koşulları nedeniyle aksamalar yaşandı.

Bazı iç hat uçak seferlerinde gecikmeler yaşanırken, Türk Hava Yollarının (THY) Konya, Kahramanmaraş ve Ağrı seferleri bu illerdeki
olumsuz hava koşulları sebebiyle iptal edildi.

Öte yandan, Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) yetkilileri, Atatürk Havalimanı'nda kar yağışı ve soğuk hava dolayısıyla karla mücadele
ekiplerinin takviye edildiğini, ekiplerin gece saatlerinden itibaren hazır bekletildiğini bildirdiler.Hava limanında uçuş trafiğini etkileyecek bir olumsuzluk yaşanmadığını ifade eden yetkililer, bazı uçakların sefer öncesi buzlanmaya karşı alkolle yıkandığını kaydetti.


KASTAMONU


Yurtta etkili olan kar yağışı yaşamı ve ulaşımı olumsuz etkiliyor. Kastamonu'da önceki gün başlayan ve bugüne kadar aralıksız devam eden kar yağışı sonucu Ilgaz Dağı'nda kar kalınlığı 130 santimetre, kent merkezinde ise 25 santimetreye ulaştı.

İl genelinde 313 köy yolu ile ulaşım sağlanamıyor. Valiliğe bağlı İl Özel İdare Müdürlüğü Karla Mücadele ekipleri, kapalı yolları açmak için yoğun çaba harcıyor.Sakarya'da Valiliğinden alınan bilgiye göre, kar yağışı nedeniyle Akyazı'da 2, Hendek'te 8, Karapürçek'te 4 ve Kocaali ilçesinde 14 olmak
üzere, 28 köy yolu ulaşıma kapandı. Köy yollarının ulaşıma açılması için, çalışmalar devam ediyor.


YOZGAT

Yozgat'ta gece başlayan kar yağışı sonucu kar kalınlığı merkezde 8 santimetreye ulaşırken, yüksek kesimlerde 13 santimetre olarak ölçüldü. Gece kara yollarındaki buzlanma nedeniyle trafikte aksaklıklar yaşandı.Valilik, kara yolları ve köy hizmetleri ekiplerinin yürüttüğü çalışmalar sonucunda kapalı yolun bulunmadığını bildirdi. Belediye ekipleri de şehir içinde kar temizleme ve yollarda buzlanmaya karşı tuzlama çalışması yaptı.Bu arada, kent genelinde buzlanma nedeniyle gece 1'i ölümlü, 5'i maddi hasarlı 6 ayrı trafik kazası meydana geldi.

Yozgat'tan Kayseri yönüne giden Necati Susur (57) yönetimindeki 66 FD 556 plakalı kamyon, Sorgun-Sarıkaya kara yolu 29. kilometresinde, Mehmet Mercimek (46) yönetimindeki 31 RU 018 plakalı tıra arkadan çarptı. Kamyon şoförü Necati Susur, kaza yerinde hayatını kaybetti.Bolu Dağı Düzce kesiminde gece yarısı başlayan yağış sonucu kar kalınlığı 25 santimetreye ulaştı.

BOLU DAĞI ZİRVESİ SIFIRIN ALTINDA 6 DERECE

Özellikle Bolu Dağı zirvesinde hava sıcaklığının sıfırın altına 6 dereceye düşmesiyle çam ormanları buzla kaplandı. Görüş mesafesi yer yer 40 metreye kadar düşüyor.

YALOVA

Yalova'da gece yarısı başlayan kar yağışı yaşamı olumsuz etkiliyor. Vatandaşlar, sabah buz tutan yollarda araçlarını çalıştırmakta ve
hareket ettirmekte zorlandılar.Yetkililer, ilçe ve köy yollarında sıkıntı yaşanmadığını, 3 ekibin köy yollarını açık tutmak için çalışmalarını aralıksız sürdürdüklerini bildirdiler.Karayolları ekiplerinin de bölgede karlı havalarda en çok sorunun yaşandığı Yalova-Bursa kara yolunun 35. kilometresindeki Süpürgelik mevkisinin açık tutulması için çalıştığını belirten yetkililer, karla mücadele çalışmalarının Yalova İl Afet Merkezinden yönetildiğini söylediler.

BURSA


Bursa kent merkezinde iki gündür etkili olan kar yağışı ulaşımda aksamalara neden oldu.Alınan bilgiye göre, yağışın sabah saatlerinde etkisini artırmasıyla karla kaplanan yollarda araçların kayması sonucu çok sayıda maddi hasarlı kaza meydana geldi.Ulaşımdaki aksamalar yüzünden öğrenciler okullarına, vatandaşlar da iş yerlerine gitmekte güçlük çekerken, kent merkezinde 2 santimetre olan, yüksek kesimlerde kalınlığı 15 santimetreyi bulan kar yağışının yarına kadar devam edeceği bildirildi.

Karayolları 14. Bölge Müdürü Turgay Mesci, kentte dün sabah saatlerinden itibaren aralıklarla etkili olan kar yağışının şehirler arası yollarda ulaşımı aksatmaması için ekiplerin 24 saat görev yaptıklarını söyledi.

Bursa'yı Ankara, İstanbul, İzmir'e bağlayan ana arterlerde gece boyu kar ve buzlanmaya karşı tuzlama yapıldığını ifade eden Mesci, ''Sabaha kadar yapılan çalışmalar sonucunda bütün yollarımız açık. 50 ekibimiz bölge
dahilinde çalışıyor. Sürücülerimiz herhangi bir sıkıntıyla karşılaşmaları halinde 'Alo 159' hattından bize ulaşabilirler'' dedi.

Mesci, sürücülerin araçlarında mutlaka zincir, çekme halatı ve takoz bulundurmaları gerektiğini hatırlatarak, ''Sürücüler araçlarında zincir
bulundursunlar ve şerit ihlali yapmasınlar. Karla mücadelede şerit ihlali büyük sıkıntı yaratıyor'' diye konuştu.

Bursa İl Özel İdaresi Köye Yönelik Hizmetler Dairesi yetkilileri ise bölgede kapalı köy yolu bulunmadığını, 8 ilçe ve merkezde ekiplerin aralıksız çalışmalarını sürdürdüklerini kaydetti.

ULUDAĞ'DA 95 SANTİMETRE KAR

Uludağ Meteoroloji İstasyonu yetkilileri de önceki gece başlayan kar yağışının aralıklarla devam ettiği Uludağ'da, dün 88 santimetre olan kar
kalınlığının bu sabah 95 santimetre olarak ölçüldüğünü bildirdi.Uludağ'da gündüz eksi 11 derece olan hava sıcaklığının gece eksi 14
dereceye kadar düştüğünü, etkili olan sis nedeniyle görüş mesafesinin zaman zaman 50 metrenin altında olduğunu kaydeden yetkililer, yağışın
yarın yerini bulutlu havaya bırakacağının tahmin edildiğini ifade etti.


TEM OTOYOLUNDA VE D-100 KARA YOLUNDA BUZLANMA UYARISI

Bolu Emniyet Müdürlüğü Trafik ekipleri, sürücüleri TEM otoyolunda ve D-100 kara yolundaki buzlanmaya karşı dikkatli olmaları konusunda uyardı. Bolu Emniyet Müdürlüğü Trafik ekiplerinden aldığı bilgiye göre, TEM otoyolunda ve D-100 kara yolunun belirli kesimlerinde buzlanma görülüyor.

Trafik ekipleri, Bolu güzergahını kullanacak sürücülerin özelikle Bolu Dağı, Bolu Dağı Tüneli Viyadükleri, Yeniçağa ve Gerede arasındaki
kesimlerde dikkatli olmalarını istedi.

Buzlanma nedeniyle kazaların olabileceğini belirten ekipler,''Sürücüler yakın takip ve hız yapmamalı. Ayrıca zincirsiz yola çıkılmamalı'' dedi.Bolu Meteoroloji Müdürlüğü yetkilileri ise kar yağışının bugün ve Cumartesi günü aralıklarla devam edeceğini belirterek, hava sıcaklığının bugün en yüksek sıfırın altında 1 derece olacağını söyledi.

ARDAHAN EKSİ 20 DERECE


Doğu Anadolu Bölgesi'ni etkisi altına alan soğuk hava şartları hayatı olumsuz yönde etkilemeye devam ediyor. Meteoroloji Bölge Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, Balkanlar üzerinden gelen soğuk ve yağışlı hava sisteminin etkisi altında olan Doğu Anadolu Bölgesi'nde gece en düşük hava sıcaklığı, eksi 20 dereceyle Ardahan'da ölçüldü.

Bölgedeki diğer illerde ise gece en düşük hava sıcaklığı, Kars'ta eksi 16, Erzurum'da eksi 15, Iğdır'da eksi 3 ve Erzincan'da eksi 2 olarak
kaydedildi. Bugün beklenen en yüksek sıcaklıkların da Ardahan'da eksi 13, Kars'ta eksi 7, Erzurum'da eksi 5, Erzincan'da 4 ve Iğdır'da 2 derece olacağı tahmin ediliyor.

Ardahan şehir merkezinde kar kalınlığının 9, Kars'ta ise 4 santimetre olduğunu ifade eden yetkililer, Palandöken Kış Turizm Merkezi'ndeki kar
kalınlığının da 80 santimetre olduğunu belirtti. Yetkililer ayrıca, bölgede bugün ve yarın aralıklarla kar yağışının beklendiğini bildirerek, daha sonra sıcaklıklarda düşüş yaşanacağının tahmin edildiğini ifade etti.
Öte yandan, kar yağışının etkili olduğu Tunceli'de, 243 köy yolunda ulaşım sağlanamıyor. İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği yetkilileri, söz
konusu köy yollarında çalışmaların aralıksız devam ettiğini kaydetti.

ERKİLET HAVAALANI ULAŞIMA AÇILDI

Sabah kar yağışı nedeniyle ulaşıma kapanan Erkilet Havaalanı, yeniden ulaşıma açıldı. Kar yağışı nedeniyle bu sabah ulaşıma kapanan Erkilet Havaalanı'nda kar temizleme çalışmalarının ardından uçak seferleri gecikmeli olarak başladı.Havaalanı yetkilileri, sabah yapılamayan İstanbul-Kayseri ve Kayseri-İstabul uçak seferlerinin yapılmaya başlandığını kaydetti.

AJANSLAR