kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Ocak 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Büyükanıt: ''Diyarbakır terörle anılmamalıdır''

AA
Yeni Haber
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, ''Dünkü menfur saldırı yalnız Silahlı Kuvvetlere değil, halka da yapılmış bir saldırıdır. Bu çok önemli'' dedi.

Orgeneral Büyükanıt, kuvvet komutanlarıyla birlikte Diyarbakır'a gelerek Vali Hüseyin Avni Mutlu'yu ziyaret etti. Bayükanıt, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, Diyarbakır'daki terör eyleminin, terör konusundaki birçok gerçeği de gözler önüne serdiğini kaydetti.

Başsağlığı dilemek, yaralıları ziyaret etmek ve detaylı bilgi almak amacıyla Diyarbakır'a geldiğini ifade eden Büyükanıt, şöyle konuştu:

''Bir hususu üzerine basarak ve altını da çizerek ifade etmek istiyorum. Dünkü menfur saldırı yalnız Silahlı Kuvvetlere değil, halka da yapılmış bir saldırıdır. Bu çok önemli. Bu, vatandaşımızın canına da düzenlenmiş bir terör eylemidir. Hedef gözetilmeksizin yapılan bir terör eylemidir. Bir hususu da ifade etmek istiyorum. Sivil vatandaşlara, çocuklara zarar vermek istemeseydi bu katiller, o servis otobüsünün Devegeçidi'nden patlamanın olduğu yere gelene kadar birçok eylem yapılacak yer var. Ama Diyarbakır'ın en işlek caddelerinden birinde yapılması, asker kadar sivillerin de hedef alındığını göstermektedir.

Çünkü orada patlayan bombadan sivillerin zarar görmemesi mümkün değildi. Sayın Valimiz de ifade etti. Çocuklar öldü. Bir çoğu yaralandı. Bu insanlığa sığmayan, hedef gözetmeyen bir terör niteliğidir. Ve Diyarbakır'da demek ki huzur ve sükunun hakim olmasını arzu etmeyen bir terör örgütüyle karşı karşıyayız. Bu nokta çok önemli. Ben tabii ki hayatlarını kaybedenlere Allah'tan rahmet; kederli ailelerine sabırlar, yaralılara acil şifalar diliyorum.''

''DİYARBAKIR TERÖRLE ANILMAMALIDIR''


Büyükanıt, yıllardır terörle mücadele edildiğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Diyarbakır'ın artık ismi terörle birlikte anılmamalıdır. Diyarbakır buna layıktır. Diyarbakır'ın layık olmadığı terör eylemidir. Biz yıllardır terörle uğraşıyoruz. Tabii ki üzülürüz ama duruşumuzu da değiştirmeyiz. Hatta bu kararlılığımız daha da artar. Bu bakımdan ben yaralananlara acil şifalar dilemekle birlikte, Diyarbakır halkının bütününe geçmiş olsun diyorum ve bir daha böyle bir şeyin olmamasını temenni ediyorum. Güvenlik güçleri kendilerine verilen görevi; mülki amirleri, askeri kanatla terör denen bela ile mücadeledeki kararlılıkları tabii ki sürdüreceklerdir. Zaten dün meydana gelen olay bu paniklemenin bir sonucudur. Kuzey Irak'ta verilen zayiatın paniklemesi içindedirler. Ama bu onların sonunu değiştirmez.''

SORULAR


Büyükanıt, yaralı askerlerin durumlarına ilişkin bir soruyu ''Durumu kritik olan yok. Kafatasında çatlak olan bir teğmenimiz var. Beyin ameliyatı geçirdi. Şimdi GATA'ya nakledildi. İki tane yanık vakası var, orta şiddette. Bunları da GATA'ya gönderdik. Diğer yaralıların herhangi endişe edecek bir durumu yok'' şeklinde yanıtladı.

Bir gazetecinin ''Bu olaylardan sonra şehirlerde ekstra tedbir alınabilir mi?'' sorusuna Büyükanıt, şehirler ve caddelerin yapısının belli olduğunu, bütün sokak kenarlarının araç parkı için kullanıldığını belirterek, şöyle dedi:

''Bu tabii büyük bir tehdit oluşturuyor. Ama arabaları nereye götüreceksiniz. Çok kolay bir eylem. Yolun kenarına bomba yüklüyorsun, uzaktan komutayla bir yere gizleniyor; Geçerken bas.Teorik olarak önlemler alınabilir. Ama pratiğe yansıması çok zor. Şehirlerimizin yapısıyla ilgili. Her yerde kapalı garajlar yok, evlerin kendi garajları yok. Apartman yaşantısında bunlar maalesef çok büyük tehdit oluşturuyor.

Ama mutlaka burada bir hususu belirtmek istiyorum. Bakın bir veya iki terörist bunu yapabilir ama mutlaka işbirlikçisi vardır. İşbirlikçilerle terörist arasında hiçbir fark yoktur. Dolayısıyla halkımız duyarlı olduğu taktirde birçok işbirlikçi de yakalanabilir. Şöyle düşünün; orada kimin ne olduğu herkes tarafından bilinir. O tarafa meyletmiş bir şey varsa, kişi bilgi veriyorsa, terörle mücadelemiz zorlaşır.''


Büyükanıt ''Olayın başka bağlantıları var mı'' sorusuna da ''Tabii olay çok yeni, herhalde istihbaratçılar arıyorlar, çalışıyorlar. Öyle bir bilgi bana ulaşmadı'' dedi.

Patlayıcının tipine ilişkin soru üzerine de Büyükanıt, ''İnceleme henüz sonuçlanmamış. Benimki tahmin, bilgiye dayalı değil. Plastik patlayıcı olması kuvvetle muhtemel diye düşünüyorum. A-4 olabilir, C-4 olabilir. Çünkü o kadar büyük bir şey öyle yapar. Nitratla yapılan şey o kadar tesir yapmayabilir. Onun için plastik patlayıcı olması kuvvetle muhtemel'' dedi.

Toplantı daha sonra basına kapılı devam etti