kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Ocak 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Hamilelik hediyesi reflünün ilacı doğumdur

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
02.01.2008
Anne adayları kusma ya da midede yanma gibi şikayetleriniz varsa, "Bebeğimin saçı çıkıyor" diyerek kendinizi kandırmayın. Hamilelik reflüsü, bu tür şikayetlerle ortaya çıkıyor. Prof. Dr. Erol Avşar, reflünün en iyi ilacının doğum olduğunu söylüyor..
Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroentoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erol Avşar, reflü ile ilgili soruları yanıtladı:

* Hamilelikte mutlaka reflü görülür mü? Hamilelikte reflü sıklığı yüzde 30-50'dir. Genellikle kadınlardaki ilk reflü atağı hamilelikte başlayabilir. Reflüsü olan kadın, hamile kalınca şikayetleri ağırlaşabilir.

*Hamilelik göbeği reflüye neden olur mu? Reflünün nedeni yalnızca göbek olsa, bütün sumo güreşçileri reflü olurdu. 3 aylık bir bebeğin boyutu 9-10 santimdir. Böyle bir hacim, mekanik olarak reflü oluşturamaz. Demek ki başka faktörler sorumludur. Buradaki asıl neden hormonlardır, özellikle de kadınlık hormanları östrojen ve progesterondur. Reflü daha çok çocuk ufakken başlar ve bu şekilde devam eder.

BELİRTİSİ MİDE BULANTISI

* Reflü gebeliğin genel şikayetleri ile karışır mı? Gebeliğe bağlı bulantı ve kusma özellikle gebeliğin ilk dönemlerinde çok sık görülür. Reflü de gebelerde çok sık görülür ve bunları her zaman birbirinden ayırt edemiyoruz. Ama gebeliğin bulantı ve kusmaları genellikle 4. aydan sonra geriler. Reflü şikayetleri doğum eylemine kadar devam eder. Doğumdan sonra ise giderek hafifler ve kaybolur.

*Gebeyken tedavi görmemek, reflünün ilerlemesine yol açar mı? Gebelik sırasında hiçbir medikal ilaç almadan sadece önlem alsanız bile, doğumdan sonra reflü giderek düzelir ve kaybolabilir. Doğumdan sonra hiçbir arıza bırakmaz. Reflünün varlığı bir hamile için doğumu zorlaştırmaz. Zaten gebelikte izin verilen medikal ilaçlar günü kurtarır. Var olan şikayetleri giderir.

* Hamilelik reflüsünün şikayetleri diğer reflülerden farklı mıdır? Hamilelikte ortaya çıkan reflünün diğerlerinden pek farkı yoktur. Hatta yanma ve ekşime burada daha ön plandadır. Hamileliğin ilk aylarında başlar ve tedavi edilmezse hamileliğin sonuna kadar sürer. Genellikle de doğumda biter.

GRAFİ YASAK!

* Hamileyken endoskopi yapılır mı? Hamileyken endoskopi yapmak sakıncalı değildir ama yine de gastroenterologlar mümkün olduğunca bu işi yapmazlar. Daha çok hastanın anlattıklarından yola çıkarak çözüm ararlar. Bu dönemde, kesinlikle yemek borusu grafisi çekilmemelidir. Çünkü ışınlar çocuk için teratojen olabilir. Sakat doğuma neden olabilir.

* Hamileyken reflü ilacı kullanılmasında bir sakınca var mı? Hamilelerde de diğer reflülerde olduğu gibi önce bazı önlemleri tavsiye ediyoruz. Hastalara, dolu mideyle uzanmamaları, sık ama az yemeleri ve yataklarının gövde kısmını uzatmaları gibi tavsiyeler veriyoruz. Bu önlemlerle düzelmeyen hastalar için ise en güvenli ilk adım antiasitlerdir. Hamilelere ilaçlar kesinlikle jinekolog ve gastroenterolog eşliğinde önerilmelidir. Hamilelerde cerrahi tedaviyi ya da endoskopik tedavileri düşünmeyiz.