kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Ocak 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
NAZLI ILICAK

301 değişiyor

301'inci maddede ufak bir değişiklik yapılıyor. "Türklüğe hakaret"in yerini "Türk milletine hakaret" alacak. Dava açılması, Adalet Bakanı'nın iznine bağlanacak.
301'inci maddeden şikayet edilmesinin ana sebebi, "soykırım yapıldı" diyenlerin, bu hükme dayanılarak cezalandırılması. Üstelik, zaman zaman, çok olumsuz sonuçlar ortaya çıktı; yargılanmanın ucu, tahriklere müsait bir zeminde, Hrant Dink cinayetine kadar vardı.
Türk milletine hakaret, "soykırımı" kapsama alanı içine almayacak. Çünkü 1915'te, Türk milleti değil, Osmanlı devleti ve halkları söz konusuydu. Yargılanmaya Adalet Bakanı'nın izin vermesi ise, bugün için bir teminat sayılabilir. Ama, eski ceza kanununun 159'uncu maddesinde, 301'e benzer hükümler vardı ve Adalet Bakanı'nın izin vermesi, bir güvence oluşturmuyordu. Adalet Bakanlığı mutlaka izin veriyordu ve savcılık da, bakanın izni olan bir dosya hakkında takipsizlik kararı almaya cesaret edemiyordu.
Bakalım bu değişiklik istenen rahatlığı getirecek mi? Yoksa ileriye dönük başka sorunlar mı çıkacak? Bence, maddelerden önce, zihniyeti değiştirmeye gayret edelim.