kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Ocak 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Çiftçilerden elektrik ve gübre zammı tepkisi

Yeni Haber
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB), elektrik ve gübreye yapılan zamları Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan'a şikayet etti.

Bakan Çağlayan'a "nezaket ziyareti"nde bulunan TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, "Gübre ve elektriğe yapılan zamlar çiftçiyi zor durumda bıraktı. Çiftçilerimiz tarlaları sulayamaz hale geldi" dedi. TZOB Yönetim Kurulu Üyesi Selahattin Biçer'le birlikte Çağlayan'ı ziyaret eden Bayraktar, tarımda yaşanan en önemli sıkıntılardan birinin "maliyet sorunu" olduğuna değinerek şunları söyledi:

"Tarım sektöründe yaşadığımız birçok sorunumuz var. Maliyetlerin yüksek olması önemli bir sorun. Son günlerde gübreye, elektriğe yapılan zamlar üreticilerimizi zor durumda bırakmıştır. Türkiye'de bu sorun ciddi boyutlarda yaşanmakta. Elektrik sayaçları büyük ölçüde kapalı. Çiftçilerimiz tarlalarını sulayamaz halde."

Bunların yanı sıra tarımda yapısal sorunların da olduğunu ifade eden Bayraktar, "Arazilerimiz küçük ve parçalı. Sulama sorunu önemli boyutlarda yaşanıyor. Kuraklığın etkili olduğu bu dönemde sulama önemli. Bu sorunların biran evvel çözüme kavuşturulması gerekiyor" dedi.

Bayraktar, tarım sektöründe yaşanan bu sıkıntılardan dolayı tarım kesiminin büyük şehirlere göç verdiğini belirterek, tarımı terk eden insanlara sanayi sektöründe istihdam yaratılamaması durumunda kentlerin yaşanamaz hale geleceği uyarısında bulundu. Tarım ve sanayinin birbirine entegre olması gerektiğini belirten Bayraktar, "Sanayi bizim için önemli. Hem katma değer hem de istihdam yaratıyor. Birimiz hapşırırsak diğerimiz hasta olur" dedi.

ÇAĞLAYAN: 2008'DE YENİ TEŞVİKLER DEVREYE GİRECEK

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan ise tarım ve sanayi sektörlerinin birbirine entegrasyonunun önemli olduğunu belirterek, Bakanlığın 2008 yılında devreye girecek önemli teşvik çalışmalarından söz etti. Çağlayan, "Muz Anamur'da, yem bitkileri ve hayvancılık Muş'ta desteklenecek. Her ürün öncelikle kendi ilinde daha sonra ekolojik koşulları uygun illerde desteklenecek. Tarıma dayalı organize sanayi bölgesi kurmayı hedefliyoruz. Çağrı merkezleri kurulacak. Daha fazla yatırım, istihdam, üretim ve ihracatı sağlayacak uluslararası bazda teşvik sistemi oluşturulacaktır" diye konuştu.

ANKA