kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Ocak 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Toplantının açılışını İçişleri Bakanı Beşir Atalay yaptı.

Askerliği sevmeyene 'terk et' denmeyecek

ANKARA
AB'ye uyumu sağlayan vatandaşlık yasa tasarısıyla, AİHM kararı doğrultusunda düzenleme yapıldı. Vatandaşlıktan çıkarma nedenleri arasında "askerliğini yapmama" yer almayacak..
İçişleri Komisyonu, Avrupa Birliği mevzuatına uyumlu olarak hazırlanan Türk Vatandaşlığı Kanun Tasarısı'nı kabul etti. Komisyondan geçen tasarıya göre, askerlik yapmayanların Türk vatandaşlığından çıkarılmasına son verilecek. Geçen yasama döneminden kalan tasarıyla getirilen yenilikler şöyle: nYurtdışına çıkıp, yıllarca askerlikten kaçanların Türk vatandaşlığından çıkarılması uygulamasına da son veriliyor. Bu kişiler yurtdışından döndükleri anda askere alınabilecek.

* Tasarıya göre, Türk erkeğiyle evlenen yabancı kadınlar, hemen Türk vatandaşı olamayacak. Üç yıl boyunca Türk'le evli kalıp Türkiye'de yaşarlarsa vatandaş olmak için başvuruda bulunabilecekler. Böylece, yabancı kadınları özellikle fuhuş sektöründe çalıştırmak için yapılan evliliklerin önüne geçilmiş olacak.

* Türk vatandaşlığı isteyen yabancılarda; Türkiye'de kesintisiz 5 yıl ikamet etmek, genel sağlık bakımından tehlikeli bir hastalığı bulunmamak, iyi ahlak sahibi olmak, yeteri kadar Türkçe konuşabilmek, yeterli gelire sahip olmak, milli güvenlik ve kamu düzeni bakımından engel teşkil edecek bir hali bulunmamak şartları aranacak.

* Türkiye'de doğan ve yabancı ana ve babasından dolayı doğumla herhangi bir ülkenin vatandaşlığını kazanamayan çocuk, Türk vatandaşı olacak. Türk ailesinin evlat edindiği, 7 yaşından küçük yabancı çocukların Türk vatandaşlığını kazanabilmelerine de imkan tanınacak.