kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Ocak 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Türkiye karın etkisinde

Yeni Haber
Başkentte gece başlayıp sabahın erken saatlerine kadar aralıklarla süren kar yağışı, Ankara'yı beyaza bürüdü.

İstanbul'da beklenen kar yağışı geldi. Sabah saatlerinde şehrin yüksek kesimlerinde başlayan kar yağışı İstanbul'u etkisi altına almaya başladı.
Ankara'da kar ve bazı kesimlerde oluşan buzlanma nedeniyle maddi hasarlı trafik kazaları meydana geldi.

* TÜRKİYE'DEN KIŞ MANZARALARI İÇİN TIKLAYINIZ


ANKARA'DA 90 KAZA MEYDANA GELDİ

Başkentte, kar yağışı ve bazı kesimlerde oluşan buzlanma nedeniyle sabah saatlerinde ulaşımda sıkıntı yaşanırken, kar yağışının başladığı saatlerden itibaren saat 09.00'a kadar 90 maddi hasarlı kaza meydana geldi.

Sabah erken saatlerde ana arterlerde ve yoğunluğun yaşandığı bazı caddelerde yeterince tuzlama çaışması yapılmaması nedeniyle vatandaşlar ulaşmak istedikleri yere gitmekte sıkıntı yaşadılar. Özellikle çok sayıda maddi hasarlı trafik kazasının meydana geldiği Eskişehir Yolu'nda kuyruklar oluşturan sürücüler, uzun süre beklemek zorunda kaldılar.

Ankara Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, Ankara genelinde 62 unimog ve 15 elle tuzlama ekibi ile 5 greyderin, kar ve buzlanmaya karşı çalışmalarını sürdürdüklerini belirttiler. 200 personelin karla mücadele için çalıştığını, ana arterlerin tuzlandığını bildiren yetkililer, ulaşımda sıkıntı yaşanan ana arterin bulunmadığını kaydettiler.

Fen İşleri ekipleri de, şehir içi ulaşımın aksamaması için 24 saat boyunca 3 vardiya halinde görev yaptıklarını, ihtiyaç duyulması halinde ekip sayısının artırılacağını ifade ettiler.Karla mücadele kapsamında kentin yüksek kesimlerinde ağırlıklı çalıştığı bildirilen ekiplerin, Dikmen, Çankaya, Yenimahalle, Keçiören ve Mamak'ın yüksek kesimlerinde çalışmalarını sürdürdüğü belirtildi. Ayrıca, hastane önleri ve yaya trafiğinin olduğu kesimlerde de ekiplerin kaldırım temizleme çalışmalarına başladıkları bildirildi.

Kış için 10 bin ton civarında tuz stoğunun bulunduğunu kaydeden yetkililer, belediyenin kışa hazır olduğunu vurguladılar.Belediye yetkilileri vatandaşların kabak lastikle trafiğe çıktıklarını ve bu nedenle ana arterlerde çok sayıda maddi hasarlı kaza meydana geldiğini savunarak, sürücülerden mevsim şartlarına uygun lastiklerle yola çıkmalarını istediler.

Aşırı soğukların devam edeceği bilgisini aldıkları için her türlü önlemin alındığını bildiren yetkililer, karla mücadelede ana arterlerin sorumluluğunun büyükşehir belediyesine ait olduğunu, diğer alanların ise ilçe belediyelerin sorumlulukları altında bulunduğunu belirttiler.Emniyet Müdürlüğü yetkilileri ise günde ortalama 150 maddi hasarlı kazanın meydana geldiği başkentte kar yağışının olduğu günlerde bu sayının 250'yi geçtiğini bildirdiler. Trafik kazalarına karışan araçların yaklaşık yüzde 90'ının kar tipi lastik kullanmadığını ifade eden yetkililer, kazaların bu yüzden meydana geldiğini kaydettiler.

ESENBOĞA KARLAR ALTINDA

Esenboğa Havalimanı, Ankara'da başlayan yoğun kar yağışı sebebiyle karlar altında.Gece başlayan kar yağışı günün ilk ışıklarıyla birlikte yoğunluğunu artırırken, Esenboğa Havalimanı karlar altında kaldı. Havalimanı girişinde araçlar ilerlemekte zorlanırken, sık sık maddi hasarlı kazalar yaşandı. Esenboğa Havalimanı kar yağışı nedeniyle beyaz bir görüntüye büründü.

ÇANKAYA'DA KARLA MÜCADELE

Çankaya Belediye Başkanlığı yetkilileri ise gece saatlerinde başlayan kar yağışının ardından harekete geçerek karla mücadele çalışmalarını sabaha dek sürdürdüklerini bildirdiler.Yetkililer, belediye ekiplerinin, Dikmen semtinden itibaren karla mücadele çalışması başlattıklarını, sabaha dek süren çalışma sayesinde yolların açık tutulduğunu kaydettiler.

Çankaya Belediye Başkanı Muzaffer Eryılmaz, yaptığı yazılı açıklamada, barajlardaki su seviyesi ve Ankara'yı bekleyen su sorunları gündemdeyken geciken kar yağışının Ankaralıları endişelendirdiğini ifade etti. Eryılmaz, ''Alt yapı çalışmaları ve bakım onarıma önem vermeyen, 'görünmeyen işlere yatırım yapmam' diyen bir anlayış tarafından yönetilen Ankara'yı, kar yağışının da kurtaramayacağını bilmemize rağmen kar yağışına sevindiğimizi belirtmeden geçemeyeceğim'' dedi.Geçen yıllarda başlattıkları kar ve buza karşı etkin mücadeleyi bu yıl da başarıyla gerçekleştireceklerini ifade eden Eryılmaz, ''Önceki yıllarda kendi yetkisi dahilinde olan cadde ve sokaklarda karla mücadeleden kaçınan Büyükşehir Belediyesi bu yıl da görevini savsaklarsa, Çankayalılar merak etmesin, içleri ferah olsun. Biz, Çankayalıların mağdur olmamaları için kar ve buzlanmayla mücadelede canla başla çalışarak görevimizi yapacağız'' görüşünü dile getirdi.Türkiye'de ilk kez Çankaya Belediyesi tarafından uygulanan magnezyum esaslı bileşiğin kullanımından sonra cadde ve sokaklardaki asfaltta tuzun yol açtığı tahribatın ortadan kalktığının da gözlendiğini savunan Eryılmaz, araç sürücülerini, araç bakımlarını şimdiden yaptırmaları, zincirsiz yola çıkmamaları, yağışlı günlerde trafikteki yoğunluğu düşünerek toplu taşım araçlarını tercih etmeleri konusunda uyardı.Eryılmaz, karla mücadele için 11 bölgede 8 adet çok amaçlı unimog, 4 adet greyder ve 10 adet kamyonun yanı sıra 500 işçi ile 3 vardiya halinde 24 saat kesintisiz çalışacaklarını bildirdi.Vatandaşların kar ve buzlanmayla ilgili şikayetlerini Çankaya Belediyesi Çağrı Merkezi'nin 458 90 90, Telsiz Merkezi'nin 230 75 51 No'lu telefonlarına iletebilecekleri kaydedildi.


BOLU DAĞI'NDA ULAŞIM OLUMSUZ ETKİLENİYOR


D-100 karayolunun Bolu Dağı kesiminde etkili olan kar yağışı ve sis ulaşımı olumsuz etkiliyor.Bolu Dağı'nda dün akşam saatlerinde aralıklarla başlayan kar yağışı, sabah saatlerinde şiddetini arttırdı. D-100 karayolunun Bolu Dağı kesiminde ve TEM otoyolunun Bolu Dağı geçişi viyadüklerinde etkili olan kar yağışı ve sis nedeniyle sürücüler zorlukla ilerliyor.Kar yağışı nedeniyle bölgede çok sayıda maddi hasarlı trafik kazası meydana geldi. Karayolları ekipleri güzergahlarda karla mücadele çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.Sürücüleri hız yapmamaları konusunda uyaran Bolu Emniyet Müdürlüğü Trafik ekipleri, ''Yollarda zemin ıslak ve en küçük hatada büyük kazalar meydana gelebilir'' dediler.

ARDAHAN EKSİ 29 DERECE


Soğuk hava Doğu Anadolu Bölgesi'nde etkisini sürdürüyor.Meteoroloji Bölge Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, Doğu Anadolu Bölgesi'nde en soğuk gece, sıfırın altında 29 derece ile yine Ardahan'da yaşandı.

Bölgede diğer illerdeki hava sıcaklıkları ise sıfırın altında olmak üzere Ağrı'da 26, Erzurum ve Kars'ta 22, Erzincan'da 9, Iğdır'da 5 derece olduğu kaydedildi.Gün içindeki hava sıcaklıklarının da sıfırın altında olmak üzere Erzurum'da 7, Kars ve Ağrı'da 6, Ardahan'da 13, Iğdır'da 2 ve Erzincan'da 1 derece beklendiği bildirildi.Bölgede yarından itibaren aralıklarla kar yağacağı kaydedildi.

ARABA VAPURU SEFERLERİ DURDURULDU

Kuzey Ege'de, görüş mesafesinin düşmesi nedeniyle, Kabatepe-Gökçeada araba vapuru seferleri geçici olarak durduruldu.

Çanakkale'de sabah saatlerinde başlayan kar yağışı, deniz ulaşımını olumsuz yönde etkiliyor.Kuzey Ege'de etkisini gösteren kar yağışıyla birlikte görüş mesafesini düşürmesi nedeniyle, saat 11.00'da yapılacak olan Gökçeada-Kabatepe araba vapuru seferi, geçici olarak durduruldu.

Öte yandan, Çanakkale-Eceabat, Geyikli-Bozcaada, Gelibolu-Lapseki araba vapuru seferleri sorunsuz olarak sürdürülüyor.Yetkililer, görüş mesafesinin normale dönmesinin ardından Kabatepe-Gökçeada araba vapuru seferlerinin yeniden başlayacağını kaydettiler.

TEKİRDAĞ BEYAZA BÜRÜNDÜ

Tekirdağ'da gece yarısı başlayan kar şehri yarım saatte beyaza bürüdü. Kar ile birlikte sokağa çıkanlar ilginç görüntüler oluşturdu.

Kapıkule'den Türkiye'ye giriş yapan soğuk hava Trakya'yı esir aldı. Gündüz saatlerinde Edirne ve Kırklareli kara büründü. Akşam saatlerinde ise Tekirdağ yılın ilk karı ile tanıştı. Gece saatlerinde başlayan kar yarım saat içinde şehri beyaza bürüdü.

Tekirdağ'da yağan kar kısa sürede yolları ve araçları beyaza bürüdü. Kar yağışı ile sokağa çıkan vatandaşlar ilginç görüntüler oluşturdu. Karı görünce kendilerini sokağa attıklarını ifade eden bir çift, "Yılın ilk karını görünce çok mutlu olduk. Karın lapa lapa yağdığını görünce kendimizi sokağa attık. Güzel bir manzara var. Her taraf bembeyaz oldu. Her yer pamuk taneleri gibi." dedi.

Öte yandan kar yağışı nedeni ile yollardaki trafik önlemleri artırıldı. Güzergahtaki polis ekipleri, polis telsizinden yapılan anonslar ile uyarıldı. Tekirdağ- Malkara Karayolu'na zincirsiz araç geçişinin yasak olduğu bildirildi.

Tekirdağ'da havanın Perşembe ve Cuma günü çok bulutlu, hafta sonu sisli olması bekleniyor. En düşük ve en yüksek hava sıcaklıklarının Perşembe eksi 4 ve sıfır, cuma günü eksi 4 ve 2, cumartesi günü eksi 3 ve 4, pazar günü ise eksi 1 ve 5 derece olacağı bildirildi.

ULUDAĞ'DA KAR KALINLIĞI 88 SANTİMETRE OLDU

Türkiye'nin önemli kış turizm merkezlerinden Uludağ'da yaklaşık 20 gün aranın ardından dün başlayan kar yağışı bugün de sürüyor. Bu sabah yapılan ölçümlerde kar kalınlığı 88 santimetre olarak belirlendi.

Bu yıl karın erken yağması nedeniyle sezonun 15 Aralık'ta açıldığı Uludağ'da Kurban Bayramı ve yılbaşı tatilinin ardından beklenen kar yağışı nihayet başladı. Dün başlayan ve gece boyunca hafif şekilde devam eden kar yağışı Beyaz Zirve'de bugün de sürüyor. Uludağ Meteoroloji İstasyonu yetkilileri, hava sıcaklığının -8 derece olduğunu, yağışın yarın da hafif şekilde süreceğini bildirdi.

Uludağ'da kar yağışı nedeniyle görüş mesafesi zaman zaman kapanıyor. Bursa'nın 'su deposu' olarak da bilinen Uludağ'daki kar yağışı Bursalı vatandaşları da rahatlattı.