kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Ocak 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

İnternette hız arttı, video patladı

TİMUR SIRT
25.11.2007
İnternette videoyu patlatan Youtube'un yerli örnekleri izlesene.com ve Turkcell-im benim'de yüklenen video ve resim sayısı 1 milyonu aştı. Uzmantv.com gibi sitelerde yemek tarifinden sağlığa, her soruna videolu bilgi veriliyor..
Türk Telekom'un hızlı internet servisi, video izlenirliğinde patlamaya neden oldu. İnternetteki Web 2.0 adı verilen uygulamalar kısa sürede Türkiye'de de başladı. YouTube kısa sürede en çok ziyaret edilen ilk 5 internet sitesi arasına yerleşti. Hatta uzun süre Türkiye'de ve dünyada en çok ziyaret edilen internet sitesi oldu. Türk Telekom artan video talebi yüzünden limitlerini ve internet hızını yukarı çekti, ancak beklentiler artıyor. 4 MB üst limit kullanıcılar tarafından kapışılırken, hızlı internet bağlantısının avantajından Turkcell bile faydalandı. Mobil hızlı internet bağlantısı olmasa da video paylaşımı işinden en çok faydalananlardan biri Turkcell oldu. Özellikle turkcell-im benim uygulamasıyla cepten ve bilgisayardan 5 ayda yaklaşık 800 bin video ve fotoğraf yüklendi ve site Türkiye'nin en çok ilgi çekenlerinden biri olmayı başardı.

CEPTEN DE YÜKLENİYOR
Sayıları 120 bini aşan turkcell-im benim'e kayıtlı üyeler şu ana kadar 800 bini aşkın video ve fotoğraf yüklemiş durumda. Bu video ve fotoğraflara her gün 90 bin kez bakılıyor. Fotoğrafların ve videoların yüzde 75-80'inin cep telefonundan MMS ile gönderilmiş olması da dikkat çekiyor. Benzer şekilde, izlesene.com sitesi de kısa sürede başarıya ulaşan video sitelerinden biri oldu. Kullanıcıların yüklediği resim ve videolarla gelişen içerik dışında, girişimciler tarafından hazırlanan özel videolar da var. Bunlardan biri de uzman tv gibi referans ve eğitim içerikli siteler de yer alıyor. Bu siteler genelde eğitim ağırlıklı konular işliyor.