kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Ocak 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
ANILAR FEHMİ GÜNEŞ'İ AĞLATTI... Güneş, olaydan sonra milletvekili olarak gittiği Maraş'ta yaşlı bir kadının kendisine "Bize neden kıydınız" dediğini anlatırken gözyaşlarına hâkim olamadı.

Güneş'ten, 29 yıl sonra Maraş itirafı

Osman AYDOĞAN ANKARA
"Maraş olayı ırkçı, kafatasçı, gerici eli kanlı bir karşı devrim girişimiydi" diyen eski İçişleri Bakanı Güneş, MİT'in o dönemde polise istihbarat vermediğini söyledi..
Türkiye'yi 12 Eylül askeri darbesine götüren en kanlı olaylardan biri olan ve resmi rakamlara göre 111 kişinin yaşamını yitirdiği Kahramanmaraş olaylarıyla ilgili en önemli isimlerden biri olan dönemin İçişleri Bakanı Hasan Fehmi Güneş suskunluğunu bozdu. Güneş, MİT'in devletin diğer organlarına istihbarat vermediğini ve katliamla ilgili davanın açılabilmesinin bile büyük önem taşıdığını söyledi. Devrimci 78'liler Federasyonu'nun düzenlediği "29'uncu yılında Maraş Katliamı ve Gerçekler" konulu panele katılan Güneş, katliamın önde gelen sanıklarından olan ve daha sonra milletvekili seçilen Ökkeş Şendiller'in "Hasan Fehmi Güneş olayların özünü kararttı" iddiası üzerine konuşma kararı aldığını söyledi.

ESKİ BAKAN MİT'İ SUÇLADI
29 yıl geçmesine rağmen olayın aydınlığa kavuşturulamadığını, olaylarla ilgili istihbarat konusunda büyük sıkıntılar yaşadıklarını belirten ve isim vermeden MİT'i suçlayan Güneş, "Devletin istihbarat kuruluşu polise bu konuyla ilgili istihbarat vermedi. Biz bu nedenle polis istihbaratını kurduk" dedi. Görevde bulunduğu dönemde Amasya, Tokat ve Adıyaman'da da benzer olaylar tertiplenmeye çalışıldığını belirten, şöyle konuştu: "O davanın açılabilmiş olması bile bir başarıdır. Ankara'da MHP davası açılmışsa bu bir başarıdır. Bunu ben bir içişleri bakanı olarak söylüyorsam bunun bir anlamı vardır."
Haberin fotoğrafları