kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Ocak 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

En sağlıklı spor koşu mu golf mü?

26.12.2007
Prof. Dr. Semih Akı, yeni yılda spor yapmak isteyen ancak hangi sporu seçeceğini bilemeyenlere tavsiyelerde bulundu. Akı'ya göre , takım sporları uygun zeminde yapılmalı. Açık hava sporları ise stresin ilacı ..
Yılların akışına spor yaparak 'dur' diyebilirsiniz. Bunun için yeni yıl iyi bir başlangıç olabilir. Anadolu Sağlık Merkezi'nden Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof.Dr. Semih Akı, uzun süredir spora başlamayı düşünüp, hangi sporu yapacaklarına bir türlü karar veremeyenler için önemli açıklamalarda bulundu. Dr Akı şöyle konuştu: "Daha önce spor yapmamış genç ve orta yaşlı kişiler egzersize düşük tekrar, süre ve şiddetle başlayıp, tempolarını yavaş yavaş arttırmalıdır. Sporun, zemin ve hava koşullarına uygun ayakkabı ve kıyafetlerle gerçekleştirilmesi olası sakatlık risklerini azaltır."

ZEMİN SEÇİMİ ÖNEMLİ
Çalışan erkeklerin basketbol, futbol ve voleybol gibi takım sporlarıyla daha çok ilgilendiklerini belirten Akı, sözlerini şöyle sürdürdü: "Düzensiz yapılan bu tip spor aktivitelerinde sakatlık riski fazladır. Bu tip takım sporlarının öncesinde ve sonrasında ısınma ve soğuma egzersizlerinin yapılmalıdır. Uygun zemin seçimine dikkat edilmelidir. Futbol için toprak veya çim gibi doğal zeminler, basketbol ve ve voleybol için ise parke zeminler daha uygundur. Karşılaşmaların yapıldığı ortamda sakatlıklara erken müdahale için buz veya soğutucu sprey bulundurulmalıdır."

HASTALIKLARA İYİ GELİR
Tenis ve golf gibi sporların solunum, dolaşım ve kas-iskelet sistemlerini olumlu etkilemesinin yanı sıra sosyal ilişkileri de geliştirdiğini belirten Dr. Semih Akı ekledi: "Açık havada yapılan sporlar ağrı eşiğini yükselttiğinden, kişilere stres kontrolünde olumlu katkıları olur. Antrenmansız ve doğru teknik kullanılmadan yapılan sporlarda, kas-iskelet sistemi sakatlıklarına karşı dikkatli olun. Spor; kalp hastalıkları, kronik obstrüktif akciğer hastalıkları, diyabet, hipertansiyon, hiperlipidemi, epilepsi, depresyon, bel, boyun ağrıları, osteoporoz gibi hastalıkların tedavisinin bir parçasıdır. Spor, kan basıncı ve şekerinin düzenlenmesinde, kan yağları ve kolesterol seviyesinin düzenlenmesinde, kemik tendon ve kas dayanıklılığının artmasında rol oynar. Dokulara oksijen ulaşmasını sağlar ve dokuların oksijen kullanım kapasitesini maksimuma çıkartır."