kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Ocak 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Tahta oyuncaklar çocuğun kalbinde taht kuracak

ZEYNEP GÜLER CEYLAN GÜNAYDIN
Nişantaşı'nda açtığı tahta oyuncak mağazası Tayga Toys'ta çocuklar için tamamen sağlıklı oyuncuklar satmaya başladı. "Çocuklar doğal oyuncaklarla oynamalı" diyen Türkay ekledi: Bu oyuncaklar, çocuğun zekasını da geliştiriyor..
Sihirli Annem' dizisiyle çocukların gönlünde taht kuran İnci Türkay, çocukları mutlu edecek bir adım daha attı. Maçka'da ekim ayında açtığı 'Tayga Toys'la minik hayranlarıyla bir kez daha buluşan Türkay, bu mağazayı açma fikrini iki yaşındaki oğlu Ali'ye borçlu olduğunu söylüyor. Türkay, oğluna oyuncak alırken pille çalışan ve ses çıkaran plastik oyuncaklardan ziyade, doğal şeyler aradığını söylüyor: "Eşimle çıktığımız yurtdışı seyahatlerinde PlanToys'la tanıştım. Neden Türk çocukları da bu tahta oyuncaklarla oynamasın diye düşündüm ve Tayga Toys'u açmaya karar verdim." Tayga Toys'ta tahta oyuncakların yanı sıra; bebek pusetleri de yer alıyor. Şimdilik Nişantaşı'ndaki mağazasıyla hizmet veren Tayga Toys, çok yakında Capitol Alışveriş Merkezi'ndeki mağazasıyla Anadolu Yakası'nda da yer alacak.

* Tayga Toys'u açmaya nasıl karar verdiniz?
Ali doğduktan sonra ona alacak uygun bir oyuncak bulamadım. Gördüğüm oyuncukların hiçbirisi içime sinmiyordu. Kimisi çok gürültü çıkartıyor, kimisi de çok ışıklıydı. Ben çocuğumun yaratıcılığını kullanabileceği oyuncaklar arıyordum. Dünyada sentetik maddelere, plastiğe doğru bir gidiş var. Her şey yapay! Bari çocuğum doğallığa yakınlaşsın istedim. Eşim ve aynı zamanda ortağım Ahmet Erol, sayesinde çıktığımız yurtdışı seyahatlerinde fuarları takip etmeye başladık.

KAUÇUK AĞAÇLARI KULLANILDI
* Fuarlarda sizi en çok ne etkiledi?
Dünyada doğala, tahtaya, organik maddelere ve beze yöneliş var. PlanToys, dünyada tahta oyuncak üretiminde ilk üç sırada yer alıyor. Bu firma bir Tayland firması, oyuncakları kauçuk ağaçlarından üretiliyor. Kauçuk ağaçları 25 senenin sonunda ölür ve tamamen işlevini yitirirmiş. PlanToys, kauçuk ağaçları 25 yıl yaşadıktan sonra imha etmeden alıyor, kesip bu oyuncakları yapıyor ve yerine bir başka kauçuk ağacı dikiyor.

* Bu oyuncukların en önemli özellikleri neler?
Bu oyuncakların hepsinin kenarları yumuşatılmış, içlerinde hiçbir kimyasal madde yok. Bebek oyuncakları ısırabilir, hiçbir zararı yok. Bu oyuncaklar dayanıklı, hijyenik, anti-alerjik ve tamamen doğal. Kolay kırılmıyor veya bozulmuyorlar. Çocuğun yaratıcılığını da çok geliştiriyor.

* Henüz açılalı iki ay olmuş ama ünlü müşterileriniz var mı?
Perran Kutman, geçenlerde ben yokken gelip alışveriş yapmış. Tuğba Erbil ve Tansa Mermerci de yine müşterilerimiz arasında olan isimlerden.

* Oyuncak alırken en çok nelere dikkat etmek gerekir?
Oyuncak alırken en çok sağlıklı olmasına dikkat etmek lazım, zeka geliştirmesi ve eğitici olması çok önemli. Ama sağlıklı olması ilk sırada yer alıyor. Oyuncakların doğal maddelerden yapılması da yine dikkat etmemiz gereken bir husus.
Tayga Toys: 0212 2963185

* Tayga Toys ismini nereden alıyor?
PlanToys, felsefesi olan bir firma. Ben isim düşünürken bu yüzden ince düşündüm. O sırada eniştemle beraber Türkler'in tarihi üzerine kitap okuyorduk, Tayga Ormanları dikkatimizi çekti. Tayga Ormanları, Türkler'in çok eskiden yaşadığı, yerleşik düzene geçtiği, en verimli, kuşak ormanları olarak tanınıyor. Bizim oyuncaklarımız da ağaç olunca, Tayga Toys isminin çok uygun olacağını düşündük.
Haberin fotoğrafları