kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Aralık 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Manubens’in Barcelona’daki restoranının müdavimleri arasında Hollywood starları da var.

İspanyollar yemek için yaşar

BURCU ALDİNÇ
11.11.2007
Geçtiğimiz hafta İstinye Park'ta açılan bir tapas barın mönüsünü hazırlamak için İspanya'nın en ünlü şeflerinden biri Türkiye'ye geldi. Pep Manubens, İspanyolların yemek adetlerini anlattı ve ortamı ısıtan küçük mezelerin sırrını açıkladı..
Yemek trendleri her geçen gün değişiyor. Bir dönem İtalyan mutfağının yıldızı parlıyor, bir dönem eriştesi ve suşisiyle Uzakdoğu mutfağının. Şu sıralar ise Londra, New York gibi büyük şehirlerde tapas modası esiyor. İspanyol mutfağının ufak mezeleri olan tapaslar ister içki yanında yeniyor, ister ana öğün olarak. Pep Manubens de İspanya'nın en ünlü tapas restoranlarından Cal Pep'in sahibi ve şefi. Manubens'in müşterileri arasında Woody Allen, Nicholas Cage gibi isimler var. The New York Times'ın gurme editörü İspanya'da uçaktan iner inmez Manubens'e gittiğini söylüyor. Ama İstinye Park içinde açılan Pep Tapas'ın mönüsünü düzenlemek için ülkemize gelen Manubens, en çok menemeni seviyor. Ünlü şef ile İspanyol mezelerinin sırrını konuştuk...

- İspanya'nın en iyi şefleri arasında gösteriliyorsunuz. Geçmişe dönersek şef olmaya nasıl karar verdiniz?
- Çok küçük yaşlardan itibaren hep mutfak sevdam vardı. Zaten yemek pişirmek ya da iyi bir şef olmak yalnızca eğitimle ya da beceriyle olmaz. Mutfağı sevmeniz, ona derinden bağlı olmanız gerekir. Ben de küçükken annemin yaptığı yemekleri yapardım.

- Nedir tapas, biraz anlatabilir misiniz?
- Tapas birkaç kişinin paylaşabileceği, ortaya gelen ufak mezelerdir. Aslında tapasın doğuşuyla ilgili farklı hikâyeler var. Bir rivayete göre eskiden İspanyollar, sinek kaçmasın diye içkilerinin ağzını ekmekle kaparmış. Zaman içinde de bu ekmek dilimleri barlarda içkiyle servis edilen mezelere dönüşmüş.

ORTAYA MEZE TRENDİ

- Zaten günümüzde ortaya ufak meze gelmesi oldukça popüler...
- Bakın, gelen koca bir tabak masaya bir sıcaklık kazandırmaz. Oysa biz insanların paylaşabilecekleri ufak mezeler hazırlıyoruz. Size gelen tabaktan diğerleri de çatallarıyla alıyor. Paylaşım olunca masanın enerjisi yükseliyor. O masa mutlu ve eğlenceli bir hal alıyor.

- Bizim Türk mezeleriyle tapas arasındaki fark nedir?
- Aslında meze ve tapas hemen hemen aynı şeyler. Tapas için İspanyol kültürünün mezesi denebilir. İkisi arasındaki ana fark, tapasların deniz mahsulü ağırlıklı olması ve bol zeytinyağı kullanılması. Türk mezeleri ise dağlık alanların çokluğundan olsa gerek, daha çok otlara dayanıyor.

- İspanyol mutfağı neden diğerleri kadar popüler değil?
- Ben bu fikre katılmıyorum. İspanyol mutfağı bence ilk sırada. Asıl sorun, İtalyanların pazarlama işinde iyi olması. Makarna, pizza herkes tarafından biliniyor ve fast food formuna rahatlıkla sokulabiliyor. Oysa İspanyol mutfağı başlı başına bir kültürdür, herkes yapamaz ve her yerde yenmez.

- İspanya'daki yemek adetlerinden biraz bahseder misiniz?
- Balık bizim mutfağımızın vazgeçilmezi. Sabah kahvaltısında biz çatal bıçak kullanılacak şeyler yemekten çekinmeyiz. Izgara et de yeriz sardunya balığı da. Zaten çoğu evde kahvaltı füme balıkla başlar. Ayrıca biz İspanyollar, "Can boğazdan gelir," deriz. Kısacası yemek için yaşarız.

- Neden geç yemek yiyorsunuz?
- Bizde saatler farklı işler. Öğlen yemeyi 12.00'da değil, 13.30'da yenir. Üstelik herkes işini gücünü bırakır, kepenklerini kapar ve yemeğe gider.
Haberin fotoğrafları