kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Aralık 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Haydi gel bizimle oyna

Evrim ALTUĞ - Kaya GENÇ
2007'nin bitmesine iki gün kala, Google'dan bile daha eski, hepimizin aşina olduğu, 80'lerden kalma bir gelenekle birbirimize bu yılın öne çıkan her şeyini sorduk. Ünlü isim-şehir-hayvan oyununu 2007'ye uyarladık. SABAH Arşiv'den Tamer Üstel'in hazırladığı almanakla, bütün yılın öne çıkan isimlerini, bitki, hayvan, ülke, eşya ve şehirlerini belirledik. Ortaya, dünya tombalasının haber torbasından çektiğimiz çok parçalı bu seçki çıktı. Göz gezdirdikçe, yeni yılın değerini ve eskisinin bıraktığı bu izleri dileriz keyifle tazelersiniz...

OCAK
HRANT DİNK:
Gazeteci - yazar Hrant Dink, yayın yönetmeni olduğu Agos Gazetesi'nin önünde 19 Ocak'ta silahlı saldırı sonucu öldürüldü.
LEFKOŞA: Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Hükümeti, adanın bölünmüş başkentinde merkez çarşıyı ortasından bölen barikat ve geçiş noktası Lokmacı Köprüsü'nü 7 Ocak'ta yıkma kararı aldı.
SORGUN ORMANLARI: TEMA Vakfı, Side Turizm Alanı kapsamındaki çevre düzeni planının tadilatına yönelik Danıştay 6. Dairesi'nde açtığı davada, yürütmeyi durdurma kararı verildiğini duyurdu.
KEDİ 'MESSIAH': Avustralya'da bankaların güvenliğini test etmek isteyen Katherine Campbell, kedisi Messiah adına Queensland Bankası'na 5 Ocak'ta kredi kartı başvurusu yaptı. Banka kediye, 4200 dolar limitli kredi kartı gönderdi.
AVUSTRALYA: Avustralya'daki Adelaide hayvanat bahçesi, 11 Ocak'ta maymunların korunmasıyla ilgili bilinci artırmak amacıyla bir grup insanı her yıl yarışma sonucunda kafeste sergileme kararı aldı.
SAVAŞ UÇAĞI: Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, süper savaş uçağı F-35'lerin üretimine Türkiye'nin katılmasını öngören mutabakat zaptını 26 Ocak'ta Washington'da imzaladı.

ŞUBAT
MEHMET BARLAS:
Gazeteci ve köşe yazarı Mehmet Barlas, 22 Şubat'ta bir toplantı çıkışında Başbakan Erdoğan'ın yanağını okşadı, gazetecilerin bağımsızlığı tartışma konusu oldu.
ŞANLIURFA: Şanlıurfa'da çocuk ve kadınlardan oluşan mevsimlik işçileri taşıyan kamyon, 7 Şubat'ta dereye uçtu. 5 YTL'lik gündelik için yola çıkan gruptan 10 kişi öldü.
ABANT ÇİĞDEMLERİ: Türkiye'de sadece Abant Gölü çevresinde bulunan Abant Çiğdemlerinin tanıtımı Bolu'da başladı, Abant Çiğdemleri broşürü basıldı.
ZÜRAFA: İsveç'te, rutin sağlık kontrolünden geçirilmek üzere anestezi uygulanan bir zürafa, hayvanat bahçesi müdürünün üzerine düşerek öldü. Zürafanın tüberküloz olmadığı saptandı.
ABD: Türkiye'yi Amerika Birleşik Devletleri'nde başarıyla temsil eden Mehmet Okur, 13 Şubat'ta NBA Batı Konferansı'nda All Star'a seçildi. Okur, All Star'a seçilen ilk Türk basketbolcu oldu.
BLU-RAY: Sony'nin piyasa sürdügü 600 dolarlık Blu-Ray çalar yoğun ilgi gördü, DVD'nin tahtına aday yeni teknoloji yıl boyunca konuşuldu.

MART
TONY BLAIR:
İngiltere Başbakanı Tony Blair, 30 yaşında başladığı siyasi kariyerini sona erdirerek başbakanlıktan istifa etti. Yerine sosyal devlet savunucusu Hazine Bakanı Gordon Brown geçti.
İSTANBUL: Göztepe Parkı'na cami inşaatı kararı mahkeme tarafından iptal edildi. Kamuoyunda büyük tepki çeken cami kararının iptal sürecinde başrolü ise kadınlar oynadı.
KANOLA: Karaman'da motorlu taşıt için dizel yakıt olarak da kullanılabilecek kanola bitkisinin ekimi cazip hale getirildi, umutlar Kanola'ya bağlandı.
AYI KNUT: Almanya'nın başkenti Berlin'deki hayvanat bahçesinde dünyaya geldikten sonra annesinin reddettiği yavru kutup ayısı Knut, 26 Mart'ta ilk kez medyayla tanıştı.
TÜRKİYE: 1980 askeri darbesinin mimarı, Emekli Orgeneral ve Türkiye'nin 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren, "Türkiye sekiz eyalete bölünebilir," deyince Türkiye mart boyunca bu sözleri tartıştı.
PARİS'İN SAATİ: Hilton oteller zincirinin ele avuca sığmaz varisi Paris Hilton'un çalınan saati, Los Angeles Havaalanı'nı ayağa kaldırdı.

NİSAN
HÜSNÜ ŞENLENDİRİCİ:
Sanatçı Deniz Seki ile birlikte olduğu iddiaları ortaya atılan ünlü klarnetçi Hüsnü Şenlendirici, eşi ve kayınbiraderinin önünde silahıyla birkaç el ateş etti, karakolluk oldu.
İSTANBUL: 14 Nisan'da Ankara'da düzenlenen Cumhuriyet Mitingi'nin ardından bu kez de İstanbul'da bir miting yapıldı. Mitinge yüz binlerce kişi katıldı. TOPRAK: Birleşmiş Milletler verilerine göre, dünyada korunan alanların ülke yüz ölçümüne oranı ortalama yüzde 12.8 iken, bu oranın Türkiye'de sadece yüzde 3.9 olduğu ortaya çıktı.
ARILAR: ABD Tarım Bakanlığı, 3 Nisan'da New York'tan Kaliforniya'ya 27 eyalette yüz binlerce arı kovanının aniden boşaldığını belirtti.
TÜRKİYE: Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Özden Örnek'e atfetilen darbe günlüğü ve andıç gibi haberlerle gündeme gelen, 13 Nisan'da polis tarafından basılan Nokta dergisi zorla kapatıldı.
İNTERNET: Genelkurmay Başkanlığı'nca internetten sunulan ve basında 'E-muhtıra' ifadeleriyle yorumlanan basın bildirisi, 27 Nisan'da ülke gündemine oturdu.

MAYIS
MUAMMER GÜLER:
Valilik 1 Mayıs önlemlerini abartınca İstanbullu perişan oldu. Binlerce kişi işine, okuluna gidemedi. Çatışmalardan sonra 695 kişi gözaltına alındı
ANKARA: Ulus Meydanı, 22 Mayıs'ta korkunç bir terör saldırısıyla kan gölüne döndü. Olayda 6 kişi öldü, 16'sı ağır 100 kişi yaralandı. Canlı bomba da olay yerinde hayatını kaybetti.
ARPA: Erzurum Ziraat Odası Başkanı Mücahit Harmandar: "Küresel ısınma çiftçimizi yanılttı. Yağışın az olacağı korkusuyla arpa ekimi yapmayan çiftçimiz hayal kırıklığına uğradı" dedi.
SİNEK: Anvers Tropikal Tıp Enstitüsü, 4 Mayıs'ta "yerli ve yabancı sineklerin'' sayımını yapacağını açıkladı. İki yıl süreyle yapılacak sayımın küresel ısınma çerçevesinde gerekli görüldüğü duyuruldu.
FRANSA: Fransa'nın yeni cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy oldu. ABD yanlısı Sarkozy seçimlerde yüzde 53 oy alarak sosyalist rakibi Royal'i yendi.
SMS: Eurovision Şarkı Yarışması'nda Türkiye'nin verdiği tam puan, tartışma yarattı. Kenan Doğulu'nun dördüncü olduğu yarışmada Türkiye, 12 puanını Ermenistan'a verdi.

HAZİRAN
ROBERTO CARLOS:
Brezilyalı futbol yıldızı Roberto Carlos, Real Madrid'den Fenerbahçe'ye transfer oldu.
LONDRA: Şeytan Ayetleri kitabı yüzünden hakkında ölüm fetvası verilen Hint asıllı yazar Salman Rüşdi, Kraliçe Elizabeth tarafından şövalye ilan edilince dünya çapında protestolar yapıldı.
KURAKLIK KURBANI BİTKİLER: Kuraklık ve aşırı sıcaklar nedeniyle buğday rekoltesinin ciddi oranlarda düşeceği, pamuk, mısır, ayçiçeği gibi ürünlerde verim düşüklüğü görüleceği bildirildi.
OBUR KIFRİ: 16 kiloluk obez kedi Kıfri, doymak bilmediği için yeni bir aileye verilme tehlikesiyle yüzyüze kaldı. Sahibi Mehmet Delioğlu, günde sekiz öğün yiyen kedisinin, aile bütçesini sarstığını söyledi.
KÜBA: Küba'nın efsanevi devlet başkanı Fidel Castro, hakkında çıkan bütün söylentilerden ve 10 ay aradan sonra ilk defa TV'ye çıktı.
iPHONE: Amerika'da teknoloji meraklıları en sonunda Apple'ın cep telefonu iPhone'larına kavuştu. iPhone'un Türkiye'de çalışıp çalışmayacağı merak konusu oldu.

TEMMUZ
BARIŞ AKARSU:
Bodrum'da doğum gününde geçirdiği trafik kazasında ağır yaralanan 28 yaşındaki genç müzisyen ve oyuncu Barış Akarsu, beş günlük yaşam mücadelesinin ardından öldü.
LONDRA: El Kaide kabusu Avrupa'ya geri döndü. Haziran sonunda ünlü bir gece kulübünün önüne bırakılan Mercedes marka otomobil tesadüfen fark edildi, İngiltere Temmuz ayını terörü tartışarak geçirdi.
MUĞLA'DAKİ AĞAÇLAR: Muğla ve Mandalya Körfezi'nde çıkan dört farklı orman yangınında 140 hektarlık alan küle döndü.
ÖLÜM KEDİSİ: Rhode Island'taki bir huzurevinde kalan Oscar isimli kedi bugüne kadar 25 hastanın öleceğini bildi.
TÜRKİYE: Cumhurbaşkanlığı kavgası, Anayasa Mahkemesi kararı ve e - muhtırayla tetiklenen erken genel seçimlerden, AK Parti ve Tayyip Erdoğan zaferle çıktı.
KOKAİN VE İÇKI ŞİŞESİ: Alkol ve kokain etkisinde otomobil kullandığından şüphelenilen ABD'li genç sinema yıldızı Lindsay Lohan tutuklandı.

AĞUSTOS
ABDULLAH GÜL:
Abdullah Gül, 28 Ağustos'ta Türkiye Cumhuriyeti'nin 11. Cumhurbaşkanı seçildi, 'türbanlı first-lady' tartışmaları ayyuka çıktı.
MINNEAPOLIS: ABD'nin Minnesota eyaletindeki Minneapolis'te bulunan en önemli köprülerden biri çöktü, dokuz kişi öldü.
YUNANİSTAN ORMANLARI: Yunanistan'da çıkan orman yangınlarında 77 kişi hayatını kaybetti, Türkiye komşusu için gözyaşı döktü.
SAĞTÜRK'ÜN CHOW CHOW'U: Tan Sağtürk'ün 'evlat edindiği' chow chow cinsi Kont adlı köpek bir otomobilin altında kalıp öldü.
MALEZYA: ABD eski Dışişleri Bakanı Richard Holbrooke: "Türkiye ve Malezya ılımlı İslam ülkeleridir," dedikten sonra büyük bir Malezya tartışması başladı.
GAZETE: Hürriyet gazetesinde muhalif yazılarıyla tanınan Emin Çölaşan'ın işine son verildi. Çölaşan'a işine son verildiği gazetenin genel yayın yönetmeni Ertuğrul Özkök tarafından bildirildi.

EYLÜL
LUCIANO PAVAROTTI:
Dünyanın en ünlü opera sanatçılarından Luciano Pavarotti 7 Eylül günü 71 yaşında hayata gözlerini yumdu.
TÜRKİYE'NİN MAHALLELERİ: Profesör Şerif Mardin,"mahalle baskısı" kavramıyla AKP'yi kontrolü altına alabilecek muhafazakâr ve tehlikeli bir hareketten bahsetti.
YOK OLAN BİTKİLER: Tayland'da bitki envanteri çıkarma çalışmasında keşfedilen 15 bitkinin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu ortaya çıktı.
KÖPEK FRODO: Steve Tugwell, Welsh Springer Spaniel'in cinsi köpeği Frodo'yu başka bir köpekle kavga etti, köpek suni teneffüsle hayata döndü.
BELÇİKA: Belçika'da koalisyon arayışları başarısız oldu, 10 Haziran'da yapılan genel seçimlerden sonra ülke bölünecek mi tartışmaları yapıldı.
iPOD TOUCH: Amerika'da piyasaya sürdüğü iPhone'la teknoloji meraklılarını heyecanlandıran Apple, iPod Touch'ı tanıttı.

EKİM
KÜBRA GÜL:
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün kızı Kübra Gül, 14 Ekim'de Mehmet Sarımermer'le evlendi, görkemli törene harcanan para eleştiri konusu oldu.
ANKARA: Köşk'teki 29 Ekim resepsiyonunda, Genelkurmay Başkanı ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün türbanlı eşi Hayrünnisa Gül'ün nasıl aynı ortamda olabileceği krizi yaşandı.
MALIBU'NUN ÇAMLARI: Kaliforniya'da çıkan yangında 14 kişi öldü, 1500 ev hasar gördü, 200 bin hektar alan yandı. Maddi hasar milyar doları aştı.
HAVA KİRLİLİĞİ KURBANI HAYVANLAR: Japonya'nın başkenti Tokyo'da, hava kirliliğinden bunalan kedi ve köpeklere özel oksijen kafeler açıldı.
OLMAYAN ÜLKE: Orhan Pamuk ve Salman Rüşdi göçmenler ülkesi Amerika'da bir forumda buluştu, yazar için ülkenin önemli ama değişken bir kavram olduğunda anlaştı.
TÜRK PARASI: Tüketici fiyatları endeksinden (TÜFE ) arındırılan YTL, 1980 yılından bu yana gördüğü en yüksek seviyeye ulaştı.

KASIM
ERDAL İNÖNÜ:
Siyaset ve bilim insanı İnönü, ABD'nin Houston kentinde 31 Ekim'de hayata veda etti. Kasım başındaki cenaze töreninde İnönü'nün saygın kişiliği anıldı.
ISPARTA: 30 Kasım gecesi, Atlasjet'e ait yolcu uçağı saat 03.00 sıralarında Isparta Süleyman Demirel havalimanı yakınlarında düştü. Bilim insanlarını da taşıyan uçaktaki 57 kişi öldü.
NÜKLEER SAVAŞ KARŞITI TOHUMLAR: Norveç'in kuzeyinde yer alan Svalbard Adası'nda dünyanın dört bir yanından getirilen milyonlarca tohum, depolanmaya başladı.
CEYLANLAR: Atatürk Havalimanı'na indirilen beş ceylanın yurda sokulması engellendi. Kasım başında hayvanlara kargo görevlilerinin baktığı anlaşıldı.
NORVEÇ VE BOSNA HERSEK: Önce Norveç'i Norveç'te 2-1, sonra da Bosna Hersek'i İstanbul'da 1-0 mağlup eden Türkiye, 2008 Avrupa Futbol Şampsiyonası Finalleri'ne adını yazdırdı.
BEYZBOL SOPASI: Zeynep Yılmaz'ın otomobiline beyzbol sopasıyla vurarak zarar veren Tuğba Ekinci, "mala zarar vermek" suçundan dört ay hapis cezasına çarptırıldı.

ARALIK
FAZIL SAY: 14 Aralık
'ta Fazıl Say'ın bir Alman gazetesine AKP iktidarından memnun olmadığını ve ülkeyi terk edebileceğini söylemesi olay yarattı. AKP'li vekil Dengir Mir Mehmet Fırat'ın cevabı tepki çekti: "İsterse gidebilir."
SİVAS: Gençlerbirliği'ni 2 - 0 yenen Sivasspor, Turkcell Super Ligi'nde zirveye oturdu. 1993 Madımak Katliamı'yla özdeşleşen şehir, yıllar sonra umudu simgeler oldu.
KATİL BİTKİ ÇAYLARI: Bitki çayı ile birlikte ilaç almayın!" uyarısı yapan uzmanlar bitki çaylarının bayat olması ya da bilinçli tüketilmemesi halinde yarar yerine zarar vereceğini belirtti.
DATVİ: Rize'de başlayan ayı Datvi sorunu, Türkiye'nin gündemini meşgul etti. Datvi'ye sahip çıkan sahibi Cemal Gülas, doğal ortamdan alınıp bir barınağa götürülen ayının 'hapsedildiğini' iddia etti.
IRAK: Türk Silahlı Kuvvetleri, Kuzey Irak'taki PKK hedeflerini bombaladı, yüzlerce hedef yok edildi, pek çok PKK'li öldürüldü.
KELEPİR LAPTOP: ASUS şirketinin ürettiği Eee PC, dünya çapında yılbaşı alışverişlerinde en çok tercih edilen elektronik ürünlerden biri oldu.