kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Aralık 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Pazar SABAH 
GÜLSE BİRSEL

Yeni yıl için mütevazı tavsiyeler!

Yılbaşıyla ilgili şimdiye kadar duyduğum en güzel öğüt şu: Yeni yılda beklentilerinizi küçültün, daha mutlu olursunuz! E o zaman, buyrun....
Yeni yılda yine hayatınızı değiştirmeye karar verdiniz değil mi? Şu sigarayı bırakacaksınız, artık spora kesin ama kesin başlayacaksınız, bir hobi edineceksiniz, düzenli uyuyacaksınız! Heheheheheh! Ben size acı gerçeği söyleyeyim: Bunlar yine yalan olacak! Zaten bir yıl daha yaşlanmanın, iç organların, kasların, cildin, kalbin bir yıl daha yıpranmasının neyini kutluyoruz bilmiyorum! Benim tesellim yıllar geçtikçe beynin daha iyi duruma gelmesi ihtimali! Ona da 'tecrübe' diyoruz zaten! Ama vücut için yeni yılda yapılacak, zahmetsiz ve faydalı şeyler de var. Ciddi değişimleri gerçekleştirememeniz yüksek olasılık. Ama benim vereceğim tıbbi tavsiyelere uymak kolay! Yılbaşıyla ilgili şimdiye kadar duyduğum en güzel öğüt şu: Yeni yılda beklentilerinizi küçültün, daha mutlu olursunuz! E o zaman, buyrun: Yeni yılda daha çok gülün! Vurun kendinizi haha hihi'ye... Stand-up gösterilere gidin, tiyatroda komediler seyredin, Avrupa Yakası'nı kaçırmayın. Araştırmalara göre 15 dakika komik görüntüler seyredip gülmek, kalbe giden kan akışını yüzde 50 arttırıyor. Bu da kan pıhtılarının ve kolesterolün oluşmasını engellemeye yardımcı oluyor! Hollandalı bilim adamlarının 15 yıldır üzerinde çalıştığı bir araştırmaya göre, günde 4 gram kakao tüketen bir erkeğin kalp hastalığından ölme riski yemeyenlerin yarısı! Bitter çikolatayı, miktarını abartmadan, günlük tatlı haline getirebilirsiniz! Yeni yıl kararı böyle olur! Kafaya bir şey takmayın! Bunun ne kadar etkili olduğunu bilemezsiniz. Daha umursamaz olun! Sürekli endişe ve üzüntünün, hayatı ortalama 16 yıl kısalttığı kanıtlanmış! Sakin olun! Bağırıp çağırmayın, kavga çıkarmayın, ona buna durup dururken çemkirmeyin! Sürekli kızgınlık ve öfkesini dışa vuran insanların kalp krizi geçirme riskinin, kendini kontrol edebilenlere göre, iki kattan fazla olduğu söyleniyor! Daha da ilginci, öfke kontrolünü beceremeyen, çabuk parlayan insanların kanlarındaki DHA, yani balık yağında bulunan bir Omega-3'ün azlığının dikkat çekici olması! Herkesi dövmek istiyorsanız, sağlığınız için Omega-3 alın!

BOL BOL ÇİLEK YİYİN
Şahane kahvaltılar edin, ama en geç uyandıktan sonra 90 dakika içinde! Bakınız, diyet yapın, tereyağdan kaçının, peynir kibrit kutusu kadar, reçelse hayâl olsun demiyorum! Sadece uyandıktan sonra bir buçuk saat içinde güzel bir kahvaltı edin! Kahvaltıyı geciktiren veya hiç etmeyen insanların obez olma ihtimali diğerlerine göre yüzde 50 daha fazla! Çileğe, böğürtlene vurun! Mevsiminde, bulursanız orman meyveleri dediğimiz, çilekti, böğürtlendi, dağ çileğiydi, bunları bol bol yiyin. Çok yüksek antioksidan özellikleri olduğundan kalp krizinden korunmaya yardımcı olma, zekayı ve hafızayı güçlendirme gibi faydaları varmış. Yatak odanızda yasemin aromalı bir mum yakın! Hızlı ve huzurlu uyumaya yardımcı olduğu Wheeling Jesuit Üniversitesi tarafından ispatlanmış. Bu üniversiteyi hayatımda ilk kez duyuyor olsam da mum yakmanın bir zararı yok! Yalnız evi yakmamaya dikkat edin! Nane çayı için, tabii seviyorsanız. İçinde hesperidin isimli güçlü bir antioksidan olduğu öğrenilmiş. Üstelik kafeinsiz olduğu halde enerji ve uyanıklığa da sebep oluyormuş! Fırsat bulduğunuz anda şekerleme yapın! Araştırmalar bunun stresi olağanüstü biçimde azalttığını söylüyor. Hatta her gün değil, haftada bir yapılan yarım saatlik öğleden sonra şekerlemesi bile çok faydalı! Dediğim gibi, size "Yemeyin, içmeyin, yapmayın, koşun, terleyin, disipline olun," demiyorum! Bunlar yeni yılda hem mutlu edecek, hem sağlığınızı koruyacak öneriler! Beklentilerinizi de biraz düşürürseniz, 2008 şimdiye kadar geçirdiğiniz en huzurlu, en şahane yıl olabilir! İyi seneler!