kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Aralık 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Japonlar, Beaujolais için düzenlenen şölenlerde işi abartıp şarap banyosu yaptılar.

Genç ve taze şarap içme zamanı

AHMET ÖRS
AHMET ÖRS
02.12.2007
Dünyada tam 159 ülkede genç şarapları içme sezonu başladı. Fransa'da Beaujolais şaraplarının başlattığı bu uygulamaya, Türkiye'de de Kavaklıdere firması Primeur şaraplarıyla katıldı. Birkaç ay içinde tüketilmesi gereken bu şarapların meyvemsi ve hafif bir tadı var..
İLİŞKİLİ HABERLER
Genç ve taze şarap içme zamanı
Şu Romalılar, her gittikleri yeri ihya etmişler. Örneğin Sezar'ın orduları MS. 1. yüzyılda Alpleri aşıp, Asteriks ve Obelisk'in ülkesi Galya topraklarına geçtiklerinde, burada bağlar yapmışlar. Bölgedeki Bouilly ve Morgon kasabalarında Romalıların oluşturdukları bağlar, bugün hâlâ üzüm veriyor. Romalılar çekildikten sonra önce barbar Cermenler, ardından Araplar bu topraklara egemen oldular, ama onlar da bu bağların üzümlerinden şarap yapmayı sürdürdüler. 10. yüzyıla gelindiğinde bölgedeki Beaujeau kasabası, idari merkez olunca, bütün yöre Beaujolais (bojole okunuyor) adını aldı. Giderek de çok kaliteli şaraplarıyla ünlü kuzey komşusu Burgonya'dan farklı bir şarap kimliği gelişti burada. Burgonya, Sideways filmiyle bir kez daha dünyada moda olan Pinot Noir üzümünü tercih ederken, Beaujolais'de ta 1395'te yayınlanan bir fermanla, o günden bu yana sadece Gamay üzümü yetiştirildi. Ancak dünyanın en iyi şaraplarını yapmak için kolları sıvasanız, bunun için en usta bağcılık uzmanlarını getirseniz, en gelişmiş şarap üretim tesisini kursanız, mükemmel yeni meşe fıçılar satın alsanız bile, doğa iyi bir şarap için gerekli toprak, iklim koşullarını sunmazsa bunu gerçekleştiremiyorsunuz. Nitekim biraz ötedeki Burgonya bölgesinde, dünyanın en iyi şarapları yapılırken, Beaujolais hep sıradan, gövdesiz, ucuz şaraplar üretti.

İKİ KARDEŞİN BULUŞU
Roger ve Georges Duboeuf adlı iki kardeş, 1950'lerde Beaujolais'deki şarap tesislerini babalarından devraldıklarında, kendinden öncekiler gibi ellerindeki şarabı toptan büyük firmalara satacakları yerde, farklı bir pazarlama yöntemi denemeye karar verdiler. Georges, Michelin yıldızına sahip restoranları teker teker dolaşıp, şarabı bu restoranların şeflerine bizzat tanıttı. Bu taktik tutunca, bu kez tanıtım faaliyetini Fransa'daki tüm lüks restoranlara yaygınlaştırdı. Kısa sürede iki kardeş, piyasadaki talebi kendi küçük şarap firmalarının ürünüyle karşılayamaz duruma geldi ve komşu bağların şaraplarını da satın almaya başladılar. Hatta bu amaçla, içinde şişelere dolum yapabilecek makineler bulunan bir kamyon bile edinip, bu seyyar dolum tesisiyle bağ bağ dolaşmaya koyuldular.

AÇILIŞTA ŞÖLEN VAR
Ancak Beaujolais şaraplarının fiyatları hiçbir zaman Burgonya ya da Bordo'nun 'soylu' şarapları düzeyine ulaşmadığı için, Georges farklı bir taktik geliştirdi. Çok genç, hasattan kısa süre sonra gelişimi tamamlanan ve mutlaka birkaç ay içinde tüketilmesi gereken Beaujolais Nouveau olarak adlandırılan bu şarapları 1960'ların başlarında, kasım ayının üçüncü perşembesinde, birçok ünlünün katıldığı büyük bir şölende görücüye çıkarmaya, sezonu ses getirecek biçimde açmaya başladı. Sansasyon arayan medya için de bu pırıltılı partiler, iyi bir malzeme oluşturdu. Bu sezon açılışı artık Türkiye de dahil dünyanın 159 ülkesinde yapılıyor ve artık Beaujolais adı, Bordo'dan bile daha çok tanınıyor. Beaujolais Nouveau, meyvemsi ve hafif bir şarap. Ahududu ağırlıklı olmak üzere çeşitli kırmızı orman meyvelerinin aromalarına sahip. Her yıl şarabın bu özelliğinin öne çıkarılabilmesi için, bölgenin tüm şarapları özel olarak harmanlanıyor. Sonunda, farklı etiketli, dikkati çeken bir şişede bütün dünyada aynı anda piyasaya çıkacağı güne yetiştiriliyor. Bağbozumundan sadece üç ay sonra şarap olarak dünyanın dört bir yönüne dağıtılan bu gencecik şarabın en büyük özelliği kolay içimli ve meyvemsi oluşu. Bu pazarlama şaheseri, sonuçta Georges Duboeuf'a ve bölgeye çok büyük bir servet kazandırmış durumda. Toplam 60 milyon şişe çiçeği burnunda Beaujolais şaraplarının dağıtımı günler, haftalar öncesinden başlıyor. Kendilerine ayrılan şarapları teslim alan şarapevi ya da şarap butiği sahipleri, kasım ayının üçüncü perşembesine kadar bu şişeleri kıymetli bir hazine gibi saklamak zorundalar. Eğer vaktinden önce bunları satacak ya da birilerine tattıracak olurlarsa, sözleşmeleri gereği ağır cezalara çarptırılıyorlar. Bu yıl Fransa saatiyle 16 Kasım'ı 17'sine bağlayan gece yarısından itibaren bütün dünyada açılıp içilmeye başlanan bu şaraplar "Le Beaujolais Nouveau est arrivyani "Beaujolais Nouveau geldi!" pankartlarıyla duyuruluyor.
Haberin fotoğrafları