kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Aralık 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
YEREL GAZETECİLER BAŞARILI BULUYOR... 16 Aralık'taki ilk bombalamada kamplara çok yakın bazı Kürt köylerinde yaralanmalar olmuştu. Ancak görüştüğümüz resmi yetkililer yaralanan bir kadından başka örnek gösteremedi. Yerel gazeteciler de bombardımanın başarılı olduğunu ifade ediyor.

Kürt medyasına göre operasyon başarılı

Kürt yönetiminin bombalamadan sivillerin zarar gördüğü iddialarına rağmen, sadece iki köy halkı bölgeyi terk etmek zorunda kalmış..
Türkiye'nin Kuzey Irak'taki Kandil dağlarındaki PKK kamplarına yönelik saldırısı devam ederken, sivillerin zarar gördüğü" iddialarını görmek için bölgeye ulaşmaya çalıştım. Kürt yönetimi, sivillerin zarar gördüğünü söylemesine rağmen, PKK kamplarının yakınında yaşayan iki köyünün dışında yaşadıkları köyü terk eden olmamış. Zaten, bazı cılız tepkilerin ötesinde Kuzey Irak'ta bombalamaya yönelik ciddi bir öfke yok. Yerel Kürt medyası da, PKK kamplarına yönelik bombardımanı fazla büyütmüyor. 16 Aralık'taki ilk bombalamada kamplara çok yakın bazı Kürt köylerinde yaralanmalar olduğu ileri sürülmüştü, ancak görüştüğümüz resmi yetkililer yaralanan bir kadından başka örnek gösteremedi. Yerel gazeteciler de bombardımanın başarılı olduğunu ifade ediyorlar. İlk saldırıda vurulan köydeki okul binasının, diğer köy binalarından farklı olduğu için "örgütün kullandığı" binalara benzemesi nedeniyle vurulduğu, buna karşın diğer köy evlerine bir zararın gelmediği vurgulanıyor.

DENETİM SÜRÜYOR
Erbil'den bombardımanın sürdüğü Rewanduz bölgesine giderken sıkı bir denetimin olduğunu gördük. Uzun uğraştan sonra bombalanan alana yakın köylere gitme izni çıktı. Gittiğim köy, KDP'nin bu bölgedeki son köyü. Buradan hemen sonra PKK'nın barındığı dağlar başlıyor. Rewanduz bölgesine bağlı Hanaka köyü bombardımanın yapıldığı Kandil dağlarının hemen yanında. Köyde bölgesnin Emniyet Müdürü Heriş Hüseyin ile karşılaşıyorum. Heriş Hüseyin, yaşananları şöyle anlatıyor. "Ayın on altısın da yerel saatle gece 12 sıralarında 40 kadar uçak saldırdı. Bizim bölgemizde iki yaralı var. Bir kadının bacağı koptu. İki ev yerle bir oldu. Yaklaşık yirmi ev oturulamaz hale geldi." Bombalanan bölgeden gelen köylülerden İsmail Abdullah ise, bombardımanın başladığı geceyi şöyle anlatıyor. "Gece bombardıman başladı. Önce dağlarda büyük patlamalar duyduk. Sonra korkarak evlerimizi terk ettik. Bombardıman bitmeden evimize dönemeyiz."

"PKK'LI DEĞİLİZ"
Rahme Ahmet adlı bir kadın ise, bombardıman sırasında köylerinde kimseni yaralanmadığını söylüyor. Ancak patlamalardan dolayı evlerinin camları kırılmış. Rahme Ahmet yaşadıklarını şöyle anlatıyor. "Herkes bir yere kaçtı. Kocam çocuklarla başka bir yere kaçtı. Ben bu tarafa kaçabildim. Bizim PKK ile hiçbir alakamız yok. Bizim bölgemizde PKK'lılar yoktu. Biz kendi bölgemizde yaşıyorduk."
Haberin fotoğrafları