kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Aralık 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Arazinin kralı şimdi şehirli oldu

26.12.2007
Günümüzün 4x4 araçları, hem zorlu arazi koşullarında hem de şehir içinde sürüş keyfi ve konfor sunuyor..
4x4 modası devam ediyor. 4x4 araçlar yüksek fiyatları nedeniyle, düne kadar yüksek gelir grubuna hitap ederken, son yıllarda düşük fiyatlı 4x4'lerin üretilmeye başlanması orta- üst gelir grubunun da bu araçlara yönelmesine neden oldu. Çünkü, geleneksel 4x4 araç üreticilerinin yanı sıra, diğer otomobil üreticileri de 4x4 arazi araçları da üretmeye başladılar. Dolayısıyla, pazardaki rekabet kızışırken, 4x4 talebi de artmaya başladı. Zorlu arazi koşulları için tasarlanmış 4x4 araçlar, günümüzde şehir içinde kullanılıyor. Tüm dünyada 4x4 araçları off-road amacıyla yol dışında kullananların oranı sadece yüzde 20. Yani her 100 4x4 araç sahibinden, sadece 20'si off-road yapıyor. Geri kalan yüzde 80 ise aracını şehirde kullanıyor. Bu yüzden 4x4 araç üreticileri, sınırlı off-road kabiliyetine sahip, otomobil konforuna daha yakın araçlar geliştirmeye başladı.

Kİa Sorento X-Force
4x4 pazarında sınıfının en çok satan unvanını elinde bulunduran Sorento'nun yeni modeli X-Force, çok daha sofistike ve güçlü bir görünüm kazanmanın yanısıra, yeni nesil dizel teknolojisi, artan gücü ve geliştirilmiş donanım ve güvenlik özellikleri ile ön plana çıkıyor. 2.5 litrelik Değişken Geometrili Turboşarjlı dizel motor, 170 bg güç üretiyor.

Land Rover Freelander 2
Yaklaşık 10 yıldır pazarda bulunan Freelander, dünyanın çeşitli ülkelerinde sınıfının en çok satan modeli unvanını koruduktan sonra yerini Freelander 2'ye bıraktı. Türkiye'de satışına başlanan Freelander 2, kompakt SUV segmentine yeni standartlar getiriyor. Freelander 2, Türkiye'ye 2.2 lt'lik TD4 motor ve 6 ileri CommandShift özellikli otomatik şanzıman ile ithal ediliyor.

Subaru Forester
Subaru Forester, sadece performans tutkunu erkek sürücülere değil güvenlik ve konfor arayan kadın sürücülere de hitap ediyor. Japon Fuji Heavy Industries tarafından üretilen Subaru'nun temel teknolojisi Symmetrical AWD ve yatay yerleşimli Subaru Boxer Motor'a sahip Forester, 0-100 km'ye 6 saniyede ulaşabiliyor. Forester, 2.5XT ve 2.0X motor seçeneklerine sahip.

Mercedes ML Serisi
M Serisi, eskisine göre daha geniş ve uzun. Aerodinamik açıdan daha başarılı olan yeni M Serisi'nde, delikli ön ızgara ve büyüyen Mercedes logosu göze çarpıyor. Araçta, ilk kez S Serisi'nde sunulan Pre- Safe kaza önleme sistemi, arazide kullanılan Eğim İniş Hız Ayarlayıcısı gibi yenilikler de bulunuyor. Yeni M Serisi'nde altı silindirli 190 bg (ML 280 CDI) ve 224 bg'lik (ML 320 CDI) iki dizel, 272 bg V6 (ML 350) ile sekiz silindirli 306 bg'lik (ML 500) iki benzinli motor seçeneği var. Tüm motorlarda, direksiyondan kumandalı, 7 ileri (7G-Tronic) otomatik vites standart.

Jeep Patriot
Klasik Jeep stilinin modern versiyonu Patriot, Türkiye'de satışa sunuldu. Patriot'da 2.4 lt. 170 bg'lik dört silindirli motor ve CVT şanzıman seçeneğinin yanında, 2.0 lt.'lik dizel motor ve 6 ileri vitesli şanzıman seçeneği de bulunuyor.

Chevrolet Captiva
Avrupalı tüketicilerin ihtiyaçlarına göre hazırlanan Captiva, 2.0 lt'lik 150 bg commonrail dizel motor ile piyasaya sunuluyor. Dört tekerden çekiş sistemi, sadece gerektiğinde sürüş koşullarına bağlı olarak devreye girme özelliğine sahip. 1.991 cc'lik modern dört silindirli dizel motor, 150 beygir güç üretirken 100 km'de 7.4 litrelik tüketimiyle de dikkat çekiyor.

BMW X3
Alman üreticinin 2003 yılı sonunda yollara çıkardığı X3 serisi makyajdan sonra daha dinamik bir kişilik kazandı. ICM (Integrated Chassis Management) isimli yeni bilgisayar teknolojisi ise X3'ün en önemli yeniliği. X3, Türkiye'ye iki adet 2.5 litre 218 bg ve 3.0 litre 272 bg benzinli, üç adet 2.0 litre 150 bg, 3.0 litre 218 bg ve 3.0 litre 286 bg dizel motor seçeneğiyle ithal ediliyor.

Hyundai Santa Fe
Hyundai Santa Fe; dinamik, kariyer sahibi, tasarıma ve kaliteye önem veren, kendine zaman ayırmayı seven, ağırlıklı erkek sürücülere ve birlikte zaman geçirmekten keyif alan ailelere, şehir içinde olduğu kadar şehir dışında da sürüş zevki sunuyor.

Toyota RAV 4
Üçüncü nesil Toyota RAV4'ün yeni tasarımı araca daha sportif bir görünüş kazandırırken, bir önceki modele göre dış ölçüleri büyüdü. Yeni Toyota RAV4, Türkiye'de 2 farklı motor seçeneğiyle satışa sunuluyor. 2.0 litrelik VVT-i benzinli motor seçeneği ile donatılan araç 152 bg güç üretiyor. RAV4'te kullanılan 2.2 litrelik, 136 bg gücündeki D4-D dizel motor ise 310 Nm tork üretiyor.

Suzuki Grand Vitara
Dizel ve benzinli iki motor seçeneği bulunuyor. Dizel versiyon 5 kapı ve 1.9 lt. motorlu, benzinli versiyonu ise 3 veya 5 kapı ve 2.0 lt. motorlu olarak satışa sunuluyor. Yeni Grand Vitara hem zorlu doğa koşullarında hem de şehir içi performansıyla dikkat çekiyor.

Honda CR-V
Honda'nın ilk kez piyasa sunduğu 1995 yılından bu yana tüm dünyada yaklaşık 2.5 milyonluk satış rakamına ulaşan SUV segmentindeki temsilcisi CR-V'nin yenilenen üçüncü nesli 4x4 pazarında dikkat çekiyor. Yeni CR-V, otomobile yakın sürüş dinamiklerine ve tasarımına, daha fazla rahatlığa ve daha lüks bir iç mekana sahip. Yeni Honda CR-V'de 2.0 litre benzinli ve 2.2 dizel olmak üzere iki farklı motor görev alıyor.

Dodge Nitro
Dodge büyüyen 4x4 araç pazarına Nitro ile giriş yaptı. Maço bir görünüme sahip Nitro'nun iki farklı donanım paketi bulunuyor. Nitro'nun Türkiye'ye 2.8 litre CDI dizel motor ve otomatik vitesli versiyonu ithal ediliyor. 2.8 litrelik common-rail turbo dizel motor 180 bg gücünde ve 460 Nm tork üretiyor. Ortalama yakıt tüketimi ise 8.6 litre.

Opel Antara
Chevrolet'in SUV modeli Captiva ile aynı platformu paylaşan Opel Antara, mayıs ayında satışa sunuldu. Antara'da tasarımın karakteri, kalın kontrastlar ile vurgulanıyor. Alt bölümde çok güçlü görünen ve gövdesinde modaya uygun zarafeti ile sportif masküler görüntüsü vermek için birleştirilmiş kalın çizgiler yer alıyor. Kaput üzerindeki kat yeri ve büyük Opel logolu geniş krom çubuk ile vurgulanmış ızgara aracın dikkatle işlenmiş detayları.

Nissan Pathfinder
Off-road araçları konusunda 50 yılı aşkın süredir efsane markalar arasında yer alan Nissan'ın Pathfinder modeli dünyanın farklı bölgelerinde yer alan Nissan araştırma ve geliştirme ekiplerinin bir araya gelerek oluşturdukları ilk araç olma özelliğine sahip. 2.5 litrelik dizel motor araca, 174 bg'lik bir motor gücü ve 403 Nm'lik tork sağlıyor.
Haberin fotoğrafları