kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Aralık 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Hacer GEMİCİ
Enerji Hattı

Her yol zamma çıkıyor

Otomatik fiyatlama mekanizması nedir? Mantık olarak 'maliyetler indikçe fiyat aşağıya iner, yükseldikçe de yukarı çıkar' demek. Ancak elektrikte otomatik fiyat mekinazması sadece yukarıya doğru işleyecek bir sisteme oturmuş durumda.
Öncelikle bu mekinazmaya göre enerji KİT'lerinden biri olan BOTAŞ, doğalgazın fiyatını ayda bir yeniden gözden geçirmek zorunda.
BOTAŞ, petrolün varil fiyatı 100 dolara yaklaştığı halde 2007 yılı enflasyonu için fedakârlık yapıp, doğalgazdaki maliyet artışını tüketiciye yansıtmadı.
2008'de akaryakıt fiyatları geri gelse bile BOTAŞ'ın fiyatlarını aşağıya çekmesini kimse beklemiyor. Her zaman altını çizdiğimiz gibi Türkiye elektriğinin yüzde 50'sini doğalgazdan elde ediyor. Yani doğalgazdaki artış üretilen elektriğin maliyetini bir anda yükseltiyor.
Üstelik Türkiye toplam elektrik üretiminin yüzde 30'unu 7 ile 11 sentten devlete elektrik satan yapişlet ve yapişletdevret santrallerinden almak zorunda. Bu da başta dediğimiz gibi otomatik fiyat mekanizmasının 'hep yukarıya doğru' çalışacağı anlamına geliyor.